Maandelijks Nieuwsblad voor Garmerwolde Thesinge en omstreken

31e jaargang oktober 2005
 

De Til na verbouwing weer in optimale conditie
Bugemeester Rika Po verricht de openingshandeling
 

Donderdag 20 oktober werd de Til feestelijk heropend na een ingrijpende verbouwing. Na jaren van gepraat en politiek getouwtrek over budgetten en nieuwbouwopties, gevolgd door een lange zomer van breken, bouwen en afwerken was het nu eindelijk zover. Voor de kinderen van de Til was het een bijzondere dag. Je maakt het immers niet dagelijks mee dat de burgemeester, de wethouder en Radio Noord je school bezoeken.
 

Natuurlijk was het die donderdag de hele dag feest op school. ’s Morgens vroeg konden de leerlingen juf Greet al op de radio horen vertellen over de verbouwing.
En meteen om kwart voor negen zongen alle kinderen

 

Juf Greet vertelt op de radio over de verbouwing.
(Foto: Wolter Karsijns)

“lang zal hij leven” voor Jaap Nienhuis die 70 jaar werd. Dit werd live uitgezonden. Dubbel feest dus. Al vanaf de vroege ochtend stonden de kinderen in de nieuwe keuken heerlijke hapjes klaar te maken voor alle gasten die ’s middags verwacht werden. 
In de lokalen hadden de reken- en aardrijkskundeboeken voor één dag plaatsgemaakt voor allerlei leuke spelletjes. Vanzelfsprekend konden de kinderen zich zelf ook tegoed doen aan de zelfgemaakte lekkernijen. ’s Middags was het tijd voor het rode neuzenspel. Een gesponsorde vossenjacht waarbij de kinderen zoveel mogelijk mensen met rode clownsneuzen moesten vinden in het dorp. De opbrengst van het spel ging naar de Cliniclowns.


Om half vier was eindelijk het grote moment aangebroken. Na een lied van de kinderen verrichten burgemeester Rika Pot en wethouder Janny Zwerver de officiële openingshandeling op het schoolplein. Daarvoor moesten ze wel eerst de sleutel zoeken, die verstopt was in een grote rode drilpudding. Na enig graafwerk vond de burgemeester de sleutel. Gelukkig paste die op de deur van de school en zo werd de Til officieel heropend. Voor de direct betrokkenen ging het feest daarna nog een hele tijd door.

Reden om feest te vieren was er genoeg. De Til ziet er na de verbouwing weer pico bello uit. Door een uitstekende samenwerking tussen de school, de architect, de gemeente, de uitvoerders en vele ouders is er een resultaat bereikt waar iedereen trots op kan zijn. Met het plan van Architectenbureau Van Overbeek Tromp uit Joure werd het maximale uit het beschikbare budget gehaald. In de bouwtekeningen werd met alle wensen van de school rekening gehouden. De gemeente Ten Boer maakte het vervolgens nog mooier door de vervanging van de vloeren in de toiletten (die pas over enkele jaren gepland stond) alvast mee te nemen in deze verbouwing. Hoofdaannemer Teeninga uit Sauwerd maakte er vervolgens samen met de plaatselijke onderaannemers Vaatstra en Hofstede iets heel moois van.

 

Wie nu door de voordeur naar binnen gaat, komt in een fris geverfde gang. De rommelige losse tafels met computers (en hun spaghetti van kabels) zijn vervangen door een keurige splinternieuwe computerhoek. Een eindje verderop zijn de niet altijd even fris ruikende vloertegeltjes in de toiletten vervangen door een prachtige kunstharsvloer. Om de hoek bij de toiletten was tot voor de zomer het ‘zenuwcentrum’ van de school.

Burgemeest Rika Pot en wethouder Janny Zwerver verrichten de officiële openingshandel.
(Foto: Wolter Karsijns)
   

In deze betrekkelijk kleine ruimte had meester Ben Bolt zijn directiebureau en administratie, werden gasten en ouders ontvangen, hield het team haar vergaderingen en lunchpauzes, deed conciërge Frouk haar werkzaamheden en hield juf Greet Veenkamp tussendoor ook nog haar remedial teaching lessen. Geen ideale situatie dus. Na de verbouwing ziet het er dan ook heel anders uit. De ruimte is in tweeën gesplitst. Op de plek waar vroeger de grote tafel stond is nu een prachtige keuken gekomen, compleet met ahornkleurige kastjes en alle inbouwapparatuur. De halfopen keuken is zo ingericht dat kinderen hier gezellig onder begeleiding kunnen kokkerellen. Langs een van de wanden is speciaal voor de kinderen een tweede aanrechtblad gemaakt en voor de veiligheid is het kookgedeelte verlaagd. Afwassen na de kookles hoeft niet, want daarvoor heeft de school nu een echte afwasmachine. Al met al een keuken om trots op te zijn.

 

Vanuit de keuken bereik je een verrassend ruime teamkamer met een grote vergadertafel. Die ruimte is ontstaan doordat het bureau van meester Ben en de dossierkasten naar de zolder van de school verhuist zijn. Daar heeft misschien wel de grootste metamorfose plaatsgevonden.

De kinderen moesten ook een raadsel oplossen. Het is een ring, maar niet rond?
(Foto: Wolter Karsijns)
   

Thesingers die de school kennen, herinneren zich de zolder waarschijnlijk als een grote donkere ruimte, vol boeken, spelletjes, kaarten en platen, maar ook vol rommel die in de loop van tientallen jaren verzameld is. Wie nu de splinternieuwe tweedelige houten trap oploopt krijgt de verrassing van zijn leven. Boven aan de trap is nu een keurig gestoffeerde witte gang, waaraan twee zonnige nieuwe kamers liggen. Een mooie directiekamer en een afzonderlijke ruimte voor remedial teaching. Daarmee gaan twee langgekoesterde wensen van de school in vervulling.

De verbouwing van de zolder had overigens nog wel wat voeten in de aarde. Omdat de zolderverdieping maar één toegang heeft, was er allereerst het punt van brandveiligheid. Een mogelijke oplossing hiervoor was een extra deur naar het dak en vervolgens een brandtrap naar beneden, maar dit ging om praktische redenen niet door. Uiteindelijk werd gekozen voor een brandvrije ‘sluis’ rond de trap, vanaf de vloer beneden tot aan het dak. Om een veilige vluchtweg te garanderen heeft deze sluis in de gang beneden twee deuren die bij brand automatisch sluiten. Als er vóór brand uitbreekt is er een ontsnappingsroute via de achterste deur naar de uitgang bij de kleuters; mocht er achter in het gebouw brand ontstaan, dan is er een vluchtroute via de voorste deur naar de voordeur.

 

Wie nu door de voordeur naar binnen gaat, komt in een fris geverfde gang. De rommelige losse tafels met computers (en hun spaghetti van kabels) zijn vervangen door een keurige splinternieuwe computerhoek. Een eindje verderop zijn de niet altijd even fris ruikende vloertegeltjes in de toiletten vervangen door een prachtige kunstharsvloer. Om de hoek bij de toiletten was tot voor de zomer het ‘zenuwcentrum’ van de school.

Rode neuzen; Susan Ritsema en Willem Oomkes
(Foto: Wolter Karsijns)
   

Helaas bleek brandveiligheid niet het enige probleem te zijn. Vrij snel na de start van de bouw bleek namelijk dat de balkenconstructie van de zolder niet stevig genoeg was. Met een grote  kraan moest via het dak een zware metalen balk geplaatst worden. Een deel van het gietijzeren schoolhek moest verwijderd worden om de kraan toegang tot het schoolplein te geven. Toen de klus geklaard was, bleken er helaas tientallen pleintegels bezweken of verzakt te zijn onder het gewicht van de kraan.

Maar na deze startproblemen verliep de verbouwing zeer voorspoedig. Onder constante begeleiding van de architect en de onvermoeibare juf Greet werd de hele zomer hard doorgewerkt. Niet alleen door de aannemer, installateur en schilder, maar ook door de vele ouders die hun vrije avonden op school doorbrachten met sjouwen, kasten monteren, bedrading aanleggen, computers aansluiten en vele andere klussen. Het werk vorderde dan ook gestaag en toen de school de deuren weer opende na de zomervakantie was het overgrote deel van de klus geklaard. Precies volgens planning. Het resultaat mag gezien worden. De Til ziet er van binnen weer prachtig uit en voldoet weer helemaal aan de eisen van deze tijd.

De bouwcommissie