KopG&T

Maandelijks Nieuwsblad voor Garmerwolde, Thesinge en omstreken

37e jaargang juli 2011  

Voetbalster wordt kampioen

 
Voetbal is echt haar ding. Maar Saskia van Bruggen (20) haalde de krant én de landelijke televisie met een heel andere tak van sport. Ze werd eerste bij de Nederlandse Kampioenschappen Autotrek.


Even alle tijd
Saskia, gekleed in blauw KNVB-sweater, vertelt haar verhaal in haar ouderlijk huis aan de Dorpsweg in Garmerwolde. Ze is thuis en dat is nogal bijzonder, zeker in het afgelopen drukke jaar waarin ze eigenlijk alleen op de vrijdagavond en de zondag vrij had. Maar nu heeft ze even alle tijd van de wereld. Het is vakantie, écht vakantie. Op tafel staan de bloemen die ze een paar dagen eerderkreeg bij haar diploma-uitreiking. Geslaagd voor Sport en Bewegen met alsspecialisatie trainer/coach, de opleiding die ze de afgelopen vier jaar volgde aan het Alfacollege. Maar wat Saskia betreft, is de schooltijd nog niet voorbij.  
Ze wil graag verder en de tweejarige opleiding Sport en Management volgen. 'Ik hoop heel erg dat ik ingeloot word. Met het diploma dat ik nu gehaald heb, mag ik training geven in voetbal en andere sporten. Maar in de opleiding Sport en Management leer je ook hoe je grote toernooien organiseert. Dat lijkt me geweldig.' Mocht ze uitgeloot worden en een jaar moeten wachten, dan heeft Saskia een plan B klaar. Als overbrugging wil ze dan bij de KNVB het diploma trainer/coach 2 halen, waarmee ze aan alle klassen onder de hoofdklasse voetbaltraining kan geven.

201107
Saskia in actie bij de Nederlandse Kampioenschappen Autotrek.
(foto: Annet Eveleens)

Altijd druk met voetbal
Voetballen, Saskia doet het bijna al haar hele leven. 'Ik voetbalde vaak met de jongens uit mijn groep en als vijfjarige trainde ik al bij GEO. Ooit ben ik eens naar een balletles geweest. Maar dat was echt één keer en nooit weer', lacht ze. Schaatsen, haar tweede sport, heeft ze opgegeven. Ze had het te druk met al haar voetbalactiviteiten.
Saskia begon haar voetbalcarrière bij GEO; ze speelde eerst bij de F'jes en ten slotte bij de B'ers, een jongenselftal. Drie jaar geleden stapte ze over naar Oranje Nassau (ON), waar ze nu in dames 3 speelt. 'Ik heb gekozen voor het plezier, niet meer voor de prestatie.' Daarnaast traint ze bij ON een D-elftal, drie keer per week.
Jarenlang - zes of zeven, ze is zelf de tel kwijt - trainde ze de F-pupillen van GEO. 'F'jes trainen, dat vind ik echt top. Kinderen van die leeftijd vinden alles leuk en zijn zo enthousiast. Vaak vragen ze of ze een vriendje mee mogen nemen. Dat mag altijd, zodat er soms kids van vier jaar mee trainen. Ik heb wel eens in mijn eentje een groep van twintig F'jes getraind. Dat was wel pittig. Ik zorgde dan maar dat ze flink moe werden.' Aan het eind van het afgelopen voetbalseizoen besloot Saskia te stoppen bij GEO. 'Ik mis het nu al. Als ik volgende jaar tijd over heb, doe ik het zo weer.'
Niet alleen in haar vrije tijd, maar ook in haar opleiding was het voetbal wat de klok sloeg. Anderhalve dag per week zat ze op school, de overige tijd liep ze stage. Bijvoorbeeld bij FC Groningen waar ze hielp met voetbalclinics bij clubs in de hele provincie. 'Trainers van de FC én een of twee spelers van het eerste elftal geven clinics aan jeugdspelers. Als stagiaire houd je dan de broertjes en zusjes bezig met voetbalspelletjes.' Ook assisteerde ze drie keer per week bij de voetbalklas van het Belcampo, waarin talentvolle brugklassers zitten.
Haar grootste wens? 'Zelf KNVB-elftallen trainen en voetbalkampen organiseren, dat zou ik het liefst doen.' Of het ooit zo ver komt, weet ze niet. Wel gaat ze in haar vakantie twee weken jonge voetballertjes begeleiden bij de KNVB-zomerkampen. 'Het is wel dag en nacht. Dus ik hoop maar dat we 's nachts de tent een beetje rustig krijgen.'

Stoomcursus
Is er nog een leven naast het voetbal? Ja zeker, Saskia blijkt over nog meer sportieve talenten te beschikken en werd onlangs kampioen in een heel andere sport. Het toeval hielp een handje. Om dat uit te leggen moeten we even in de familierelaties duiken. Saskia's oudste broer Erik heeft een vriendin. Die vriendin heeft een broer Sebastiaan (Bas) van der Molen. En Bas heeft een passie; autotrekken, of liever nog vrachtautotrekken. Hij traint daarvoor regelmatig in een grote loods en hoopt ooit de sterkste man van Nederland te worden. Daarom doet hij mee aan allerlei wedstrijden in het land. En dus ook aan de NK Autotrek op 30 juni in Middelstum. 'Is dat niet iets voor jou Saskia?', vroeg hij. 'Lijkt me niks', zei Saskia.
Op de dag van de wedstrijd staat ze op het punt om naar de sportschool te gaan. Het is 4 uur en broer Erik belt. 'Doe toch mee, Saskia', zegt hij. 'Ik kan het altijd proberen', denkt Saskia. De wedstrijd begint om 5 uur. Saskia spoedt zich naar Middelstum waar ze van zwager Bas een stoomcursus krijgt van vijf minuten. De belangrijkste leerpunten: Zet meteen kracht op het touw als de auto van de handrem gaat. Maak kleine stapjes, blijf laag zitten tot de auto rolt, kom dan overeind en probeer te sprinten. 'Waarom heb ik me toch opgegeven', denkt Saskia. Maar ze trekt de auto, een Citroën C1 van 800 kilo, en… ze krijgt hem in gang. In slechts 14.10 seconden trekt ze hem over een afstand van 25 meter. Daarmee is ze 2.56 seconden sneller dan nummer twee. Overigens werd zwager Bas kampioen bij de heren.

Piet Paulusma
'Het gaat om het in gang zetten van de auto. Als ie maar eenmaal rolt, dan gaat het vanzelf', weet Saskia nu. Twee dagen spierpijn heeft ze eraan over gehouden. Maar vooral de eerste prijs. 'Een tankpas ter waarde van 500 euro. Super!', glundert ze. 'Ik was achteraf dus toch wel blij dat ik het had gedaan. Ook omdat de sfeer heel leuk was. Al die beren van mannen die je aanmoedigen.' Ook aanwezig was Piet Paulusma, de weerman van het SBS 6-programma Hart van Nederland. Hij presenteerde het spektakel in zijn weerbericht. 'Die Paulusma, dat is ook wel een leuke gast. Hij is heel druk, hij kon wel ADHD hebben. De mensen van SBS 6 waren wat laat, het ging dus allemaal heel vlug. Maar Paulusma heeft me wel een hand gegeven en me gefeliciteerd. Toen de wedstrijd eenmaal uitgezonden was, stond de telefoon hier thuis niet stil. Dat was ook wel top.'

Saskia wacht gespannen af of haar overwinning nog een vervolg krijgt. 'Er zijn tien voorronden, ik weet niet of elke nummer één door mag naar de finale. Ik hoop het maar, want dan maak ik kans de Citroën te winnen.'
Voor alle zekerheid gaat ze in dat geval toch maar trainen…

Anne Benneker