KopG&T

Maandelijks Nieuwsblad voor Garmerwolde, Thesinge en omstreken

37e jaargang december 2011 

 

Beste dorpsgenoten

Het heden bestaat niet: het is een oneindig dunne scheidslijn tussen iets wat niet meer bestaat - het verleden - en iets wat nog niet bestaat: de toekomst. Toch staan we op een even oneindig kort moment, op 31 december om twaalf uur, even stil bij Oud en Nieuw.

In ons dagelijks leven speelt echter oud en nieuw zelden een indringender rol dan wanneer we verhuizen, zeker als dat met verbouwen gepaard gaat. Vandaar dat we deze kerstkrant het thema 'Oud en Nieuw' hebben meegegeven en een aantal Garmerwolders en Thesingers hun verhaal laten doen over hun 'oud en nieuw'.

We wensen u veel leesplezier, vrolijke feestdagen en een heel gelukkig 2012.

De redactie

Beetje kamperen in eigen huis


Sinds een jaar woont Maurits Wierenga in Thesinge, in het huis aan het begin van het paadje naar de Klunder. Het huis vanwaar mevrouw Oudman op bijna negentigjarige leeftijd vertrok naar Zorgcentrum Bloemhof in Ten Boer. Het blijkt erg lastig te zijn om deze nieuwe bewoner te pakken te krijgen. Maurits is de laatste tijd razend druk geweest met zijn zaak in Haren: Holzvloeren. Hij is samen met zijn broer de medeoprichter van dit bedrijf. Onlangs is het verkocht en momenteel is hij werknemer in dezelfde zaak. Dat bevalt heel goed omdat hij zich nu kan storten op zijn grote passie: het bewerken van en werken met hout!

201112a

Maurits Wierenga(foto: Myla Uitham)


Interesses
Maurits heeft kunst- en cultuurgeschiedenis gestudeerd en hier liggen ook zijn interesses. Hij is geboren op het Hoge Land waar hij met zijn ouders, drie broers en twee zussen naast een houthandel woonde. Daar is de liefde voor hout ontstaan. Het was de sfeer die hout oproept waar Maurits door gegrepen werd. Hij heeft op vele plekken in Nederland gewoond. De laatste tijd in Hoogezand maar mooie herinneringen bewaart hij aan de periode waarin hij zijn opleiding deed in Frankrijk, bij de Gildeschool in Lille, waar hij het vak van meesterhoutbewerker, meubelmaker en restaurateur heeft geleerd. Hij werkte vanuit de opleiding in huizen van beroemdheden, zoals filmster Catherine Deneuve, en leerde er veel over houtsoorten en oud of antiek materiaal en meubilair. Ook nu nog heeft hij veel contacten in Frankrijk. Er is daar nog veel oud materiaal te vinden, zoals mooie oude vloeren uit kazernes of parket uit overheidsgebouwen. Ook haalt Maurits oude schouwen uit Frankrijk. Hij spreekt vloeiend Frans dankzij zijn studietijd en vindt in dit land het antiek en de kunst waar hij erg van houdt.

Thesinge
Via zijn werk kwam Maurits bij toeval in Thesinge terecht. 'Toen dit huis leeg kwam nadat de familie Kingma er tijdelijk had gewoond, ben ik erin getrokken. De plek, het dorp en de omgeving vind ik erg mooi. De bedoeling is om volgend voorjaar samen met vrienden aan de verbouwing te beginnen. Ik ga werken met oud materiaal en oude stenen omdat dit past in de omgeving. Ik hecht er waarde aan dat er zo weinig mogelijk verloren gaat. Nu het economisch slechter gaat, denken mensen gelukkig meer na voordat ze dingen weggooien. De sfeer van een oud huis moet tot zijn recht komen en ik wil het huis echt mooi maken. Er moet wat meer lichtinval komen en de kamer met uitzicht over de landerijen wordt groter en lichter. Omdat ik hier nu woon kan ik me een beeld vormen van hoe het er over zo'n twee jaar uit moet zien. Ik ben van plan om een houtgestookte centrale verwarming aan te leggen en zonnepanelen op het dak te plaatsen. Nu ik minder tijd met de zaak bezig ben, heb ik meer vrije tijd. Ik verheug me er nu al op dat ik hier kan pianospelen!'

Maurits heeft ondertussen warm water, een douche en ook de wasmachine is aangesloten, allemaal voorzieningen die er nog niet waren in de tijd van de eerdere bewoners. Hij kan zich nauwelijks voorstellen hoe mevrouw Oudman hier heeft geleefd. Dat kan hij teruglezen in het digitale archief van de Garmer&Thesinger Express waarin meerdere artikelen over haar te vinden zijn. Het huis wordt met gaskachels verwarmd en Maurits voorkomt zoveel mogelijk tocht en lekkage. De winterperiode zal hij moeten trotseren om straks in de zomer, en in de toekomst als de verbouwing klaar is, te genieten van dit 'daalderse plekje'.

Truus Top  

'We hopen nog lang in Thesinge te blijven wonen'


Klaasjan, Miranda en Maureen Bats verhuisden van Garmerwolde naar Thesinge. Dit jaar vieren ze voor de tweede keer kerst in Thesinge.

Klaasjan en Miranda zijn geboren en getogen in de stad. Het huis aan de Dorpsweg 29 in Garmerwolde kochten ze van een broer van Miranda's moeder. 'Het beviel ons prima in Garmerwolde', vertelt Miranda. Als jong stel was het hun eerste huis samen. 'In het begin was ons leven nog anders. We werkten allebei volledig en knapten het huis langzamerhand op.' Klaasjan voetbalde bij GEO waar zijn vader Henk Bats trainer was. Toen Maureen geboren werd en later naar school ging werd Miranda penningmeester op school. Eigenlijk waren er niet direct plannen om te verhuizen. Sterker nog: ze hadden plannen om het huis aan de Dorpsweg uit te breiden. 'We hadden best een band met het huis', vertelt Miranda. 'Het was ons eerste huis, we trouwden er en Maureen werd er geboren.'
Toen het huis aan de Bakkerstraat in Thesinge te koop kwam te staan, besloten ze toch eens te gaan kijken en ze werden meteen verliefd. De indeling, de tuin en het uitzicht achter het huis: ze zagen het helemaal zitten.

201112b

Miranda en Maureen (foto: Myla Uitham)


Naar Thesinge
Tijdens de verbouwing woonden ze niet in de Bakkerstraat. Ze trokken pas in het huis toen het helemaal klaar was. Een hectische tijd, maar het was ook wel luxe om niet in de troep te wonen. Alleen de bijkeuken en de tuin zijn ze nog van plan aan te pakken.
Thesinge was voordat ze verhuisden geen onbekend dorp. Ze kwamen vaak op bezoek bij Klaasjans vader Henk en Dora. Daarnaast hielp Miranda op drukke avonden Dora mee in café Molenzicht. Door het voetballen bij GEO kenden ze al een aantal Thesingers uit het elftal van Klaasjan.
Maureen zat in groep 1 en 2 in Garmerwolde op school. In groep 3 zou zij de enige leerlinge zijn en zou dus ook de leerstof van die groep alleen aangeboden krijgen. Dat vonden ze toch wel jammer. Als er geen andere kinderen bij zouden komen, voorzagen ze dat Maureen alleen in groep 8 zou zitten en ook alleen afscheid zou moeten nemen van de school. Dat vooruitzicht droeg ook bij aan de beslissing om naar Thesinge te verhuizen. Ze wonen nu in de kern van het dorp en Maureen heeft veel meer vriendjes gekregen en kan (ze is nu ook al wat ouder geworden natuurlijk) gemakkelijker op straat spelen.

De tweede kerst in Thesinge
Dit jaar zullen ze voor de tweede keer kerst in Thesinge vieren. Miranda werkt op de administratie van Tuinland in Assen. Dat betekent niet dat het huis van binnen in een Tuinlandkerstparadijs wordt veranderd, maar een kerstboom hebben ze wel. Klaasjan heeft zelf kerstinkopen gedaan. 'Ik hou mijn hart vast', zegt Miranda. 'Hij heeft kerstverlichting gekocht in verschillende kleuren en daarmee wil hij de buitenkant van het huis gaan versieren. Ik zal wel zien hoe hij het huis gaat verlichten.' Kerst vieren ze in familiekring. Oudjaar vieren ze eerst bij opa en oma (Henk en Dora), daarna met hun Thesingse vrienden en kennissen en zolang Maureen het volhoudt ook nog in het Trefpunt. Miranda hoopt op vorst tijdens de kerstvakantie, want de ijsbaan aan de rand van Thesinge vindt ze reuze gezellig.
Ze voelen zich helemaal thuis. Klaasjan voetbalt nog steeds bij GEO, net als dochter Maureen en hij is leider van de F-jes geworden. Ze hebben in Thesinge veel vrienden en kennissen gekregen. 'Ik hoef hier niet meer weg', zegt Miranda. 'We hopen nog lang in Thesinge te blijven wonen.'

Irene Plaatsman

 

Van het ene naar het andere uiteinde van het dorp

 

In het verleden is er vaak onduidelijkheid geweest over de woonplaats van de bewoners van de boerderij van Goense aan de Lageweg. Tot duidelijk werd dat de grens tussen Garmerwolde en Thesinge heel natuurlijk door het Kardingermaar veroorzaakt wordt. De huidige bewoners van de boerderij, Gert Groothoff en zijn vriendin Marjolein Huisman, vertrekken volgend voorjaar naar hun pas gekochte huis aan het andere uiteinde van het dorp Thesinge.

Zij hebben ruim een maand geleden de start gemaakt met een grootscheepse verbouwing aan de Molenweg 29. Gert woont al elf jaar in de boerderij van Goense, nadat de familie Ypma vertrok, en Marjolein is er sinds vier maanden bij ingetrokken. 's Zomers is het prachtig wonen op deze plek met een geweldig uitzicht op de stad, maar 's winters is het er in de hoge grote kamers nauwelijks behaaglijk te stoken. In koude wintermaanden heeft Gert eigenlijk alleen de kleine keuken als woonruimte in gebruik. Beiden hebben erg veel zin in een gerieflijk huis met moderne voorzieningen.

201112e

Gert Groothoff en Marjolein Huisman (foto: Myla Uitham)


Klussen
Door hun beider volledige werkweken is het klussen beperkt tot de weekenden en avonduren. Gert: 'We hebben alle tijd, want we kunnen de boerderij aanhouden tot het hier helemaal af is. En nu we de boel toch op de kop hebben staan en 't rustig aan doen, kom je wel steeds meer dingen tegen die we het beste nu goed aan kunnen pakken. Als je er eenmaal woont, dan komt het er vaak niet meer van! Vandaar dat we de badkamer volledig vernieuwen en alle vloeren en wanden aanpakken. En we hebben het balkenplafond weer tevoorschijn gehaald. We willen alles mooi strak hebben en dus hebben we veel schroten en gipsplaten weggehaald en dan loop je natuurlijk in zo'n oud huis tegen heel veel lapwerk aan. Als we binnen klaar zijn dan verhuizen we en gaan we de tuin inrichten. Dan willen we de enorme keien die naast de oprit staan ook weghalen.' Gert maakt van de gelegenheid gebruik: 'Als er iemand is die hier belangstelling voor heeft: ze zijn gratis af te halen!'

Huis in een dorp
Gert is geboren in Groningen en getogen aan de Schutterlaan in Thesinge waar zijn ouders, Eisse en Aukje Groothoff, nu nog wonen. Zijn tweelingzus Anneke woont in Bedum, net als zijn oudere broer Henk. De oudste broer Nico woont ook aan de Lageweg maar dan in het eerste huis van Garmerwolde. De grote garage is voor Gert een belangrijk voordeel aan dit huis. Hij houdt van knutselen en onderhoudswerk aan machines en motoren. Ook houdt hij van motorrijden, net als de vorige bewoners, Martin en Frederika Woltman. Die zijn met hun dochter Esther verhuisd naar Hellum waar ze nu heel landelijk wonen met voldoende ruimte voor het paard van Esther. Marjolein vindt de plek om te wonen prachtig. Als stadsmens is ze tevreden over de afstand naar de stad en zij heeft altijd gedroomd van een huis op het platteland. De ruimte rondom het huis en het mooie uitzicht waren voor haar doorslaggevend. Dat er aan het huis nog veel moet gebeuren vindt zij een kans om het helemaal naar eigen smaak in te richten. Ook voelt ze zich in het dorp heel welkom. 'Er hangt een warme sfeer en de mensen zijn heel belangstellend.'

Werk
Marjolein: 'Ik werk bij communicatiebureau Open aan de Noorderhaven in de stad. Dat is een klein bedrijf met acht werknemers waar we o.a. visitekaartjes, logo's en huisstijlen ontwerpen. We hebben bijvoorbeeld de huisstijl voor het onlangs vernieuwde Drents Museum gemaakt.' Marjolein houdt zich binnen dit creatieve bedrijf voornamelijk bezig met planning en werkverdeling. 'Het is een voordeel dat het kantoor in de binnenstad zit. Met collega's tussen de middag even door de stad lopen vind ik erg leuk! Het was voor ons niet per se noodzakelijk om in Thesinge te wonen, maar nu de kans zich voordoet zijn we er wel blij mee. Tenslotte heeft Gert hier familie en vrienden wonen en kent hij heel veel mensen in het dorp. Gert: 'De afstand naar mijn werk is ook heel gunstig. Ik werk bij Integron in de aandrijftechniek, waarin ik voornamelijk hydrauliek doe. Het bedrijf zit aan de Duinkerkenstraat in Groningen. Ik doe onderhoudswerk aan machines in onze werkplaats en ben de helft van de werkweek op karwei om mankementen aan machines op te sporen en te verhelpen. Je komt in allerlei bedrijven en fabrieken, van luier- tot dropfabriek, en overal waar gewerkt wordt met industriële technieken. Dat gevarieerde in het werk bevalt mij goed.'

Op de stormachtige avond van mijn afspraak voor een gesprek staat de werkbus van Gert op de oprit aan de Molenweg waarvoor hij ook op deze locatie gelukkig genoeg parkeerruimte heeft. Ik ben benieuwd hoe lang deze verbouwing nog gaat duren. Gert en Marjolein zijn heel realistisch en maken geen strakke planning. Volgend jaar…

Truus Top