KopG&T

Maandelijks Nieuwsblad voor Garmerwolde, Thesinge en omstreken

38e jaargang - september 2012

Puppyboom in Thesinge


 
 201209  
De puppy's en hun trotse eigenaren (foto: Myla Uitham)


De afgelopen maanden liepen er opvallend veel baasjes met puppy's in Thesinge. Was dat toeval of was er sprake van een besmetting? Toch maar eens op onderzoek uit.


Zwabber
Zwabber is een schapendoes en woont bij Marina en Henri Schijf aan de Lageweg. Zwabber heet Zwabber omdat ze overal lange haren heeft. 'Ze ziet eruit als een echte zwabber en daarom is ze zo genoemd', vertelt Marina. Henry en Marina hebben ook nog een oude hond. Jarenlang koesterde Marina de wens om nog een keer een puppy op te voeden. Ze koos voor een schapendoes. 'Schapendoezen zijn zulke leuke honden en heel gemakkelijk. Je kunt er eindeloos mee wandelen en ze blijven altijd bij je in de buurt en dat is zo gezellig.'
Nu Marina gestopt is met de opvang van kinderen hebben Henri en Marina alle tijd om eindeloze wandelingen te maken. Ze willen in beweging blijven. Eigenlijk hoefde het niet zo van Henry, nog weer een puppy. Maar hij is helemaal om: 'Deze 'oude' mensen zijn er heel gelukkig
mee.'

Bridget
Bridget is het nieuwe hondje van Reina, Henk en Melle Busscher. Ze hebben ongeveer een half jaar op Bridget moeten wachten. Reina heeft vanaf haar zestiende Engelse setters gehad en Melle
wilde liefst een hond die graag een balletje zoekt en terugbrengt. De keus viel op een flatcoated retriever. Een hond met plat haar en een hond die van oudsher het geschoten wild op moest halen en terug brengen. Vandaar dat Bridget graag iets terugbrengt, bijvoorbeeld een balletje. Bridget heet zo omdat het een leuke naam is. Eigenlijk heet ze: Black Quickfeet Precious Princess.
Hoewel Reina al tien keer met andere honden naar een puppycursus is geweest, ging ze ook met Bridget. Niet alleen voor het baasje, ook voor de hond zelf is het volgens Reina belangrijk om te leren hoe je je tussen andere honden gedraagt. Bridget krijgt over twee jaar een halfzusje, zo lang is de wachtlijst.
Na de zomer gaat Reina samen met Bridget 'op jacht'. Ze gaan een cursus volgen waar Bridget geleerd wordt om wild op te halen. Daar zijn retrievers op gefokt. En volgens Reina 'is het
sowieso leuk om met je hond bezig te zijn'.

Donder
Donder woont met Dineke, Menno, Joël, Paulus en Lasse aan de G.N. Schutterlaan. De kinderen wilden volgens Dineke al heel lang een hond. Menno en Dineke zagen op tegen het gedoe. Uiteindelijk gaf de doorslag dat de kinderen nu oud genoeg zijn om mee te helpen met de verzorging en ook dat Dineke thuis vroeger een hond had en dat toen erg leuk had gevonden. 'Ik gunde de kinderen ook zo'n ervaring. En nu vinden we het allemaal zelfs nog leuker dan we gedacht hadden.' De kinderen laten om de beurt de hond uit. En Joël heeft een puppycursus gevolgd.
Ze zochten een ras dat lief is voor kinderen. Met elkaar bezochten ze zelfs een hondenshow en toen wisten ze helemaal zeker dat het een golden retriever moest worden. Een naam vinden was nog een heel gedoe, maar met de meeste stemmen werd uiteindelijk voor 'Donder' gekozen. Donder is een rustige hond vol zelfvertrouwen. En voegt Joël er aan toe: 'ook een goede stofzuiger'.

Sam
Sam woont bij Simone, Peter, Luna, Boas en Ot aan de G.N. Schutterlaan. Sam heette al Sam en die naam draagt hij nog. Een naam die ze eigenlijk wel heel leuk vonden en lekker kort. Dus bleef
Sam 'Sam'. Sam komt uit een nest in de Achterhoek. Simone had al een tijdlang gekeken op internet en zag een nest. De puppy's waren een combi tussen een Friese stabij en een appenzeller (kortharige berner sennen). Dat zijn twee honden die Simone leuk vindt. Sam heeft van beide wat, want het is een kortharige hond die gezellig mee doet in het gezin. Ze wilden ook een hond 'om einden mee te lopen en een die het erf bewaakt'. Dochter Luna volgt de puppycursus samen met vriendin Lisanne. Zij geven aan de andere gezinsleden door wat ze hebben geleerd. Sam is nu nog bang voor de moederpoes die jonge poesjes heeft. Simone denkt dat dat wel over gaat als ze aan elkaar wennen.

Jambo
Jambo woont bij Astrid, Aryan, Julian en Lisanne aan de G.N. Schutterlaan. Hun vorige hond moesten ze laten inslapen. 'Het was zo saai zonder hond', vertelt Astrid, 'geen getrippel meer voor de deur 's ochtends als we opstonden.' Jambo is een kruising tussen een berner sennen en een boerenfox en komt uit Garmerwolde, uit een nest van de familie Van den Berg. Dat was lekker dichtbij en gemakkelijk. Julian en Lisanne konden elke week even naar de pup kijken en wennen.Het was best moeilijk om een naam te bedenken. Ze hoorden, toen het Afrikaanse kinderkoor in Thesinge was, dat Jambo in het Swahili 'hallo' betekent. Dat vonden ze een toepasselijke naam voor zo'n leuk hondje. Lisanne volgt een puppycursus.

Boena
Boena woont bij Hans, Mieke en Miser aan de Kerkstraat. Al kort na de dood van hun vorige hond, begonnen vooral Miser en Mieke een hond te missen. 'Een hond is gewoon zo leuk. We konden er niet zonder', vertelt Mieke. Op een gegeven moment stond er een foto met tien zwarte puppy's op het internet. Mieke en Miser waren meteen verkocht. Boena heeft een Ethiopische naam, het betekent 'koffie'. De koffie is in Ethiopië erg donker van kleur en dat is Boena ook. Boena is een kruising tussen een heidewachtel en een zwarte herder. In de zomervakantie hadden ze alle tijd om Boena op te voeden. En als ze met vakantie gaan gaat Boena naar oma.

Geen rage, geen besmettelijk virus, gewoon een kwestie van toeval, die puppyboom.

Irene Plaatsman