G&T2013

Maandelijks Nieuwsblad voor Garmerwolde, Thesinge en omstreken

42e jaargang - september 2016 

Brood en Spelen 

201609a

Peter Havenga in de rol van schilder Johannes van Aken
(foto Sieb-Klaas Iwema)Garmerwolde staat bekend om zijn grote theaterstukken. Na Scrooge en de voorstelling bij het Eemskanaal in 2014 zijn de verwachtingen dan ook hoog gespannen. Zal het ook dit jaar weer lukken? Op zaterdag 16 en zondag 17 september staat Brood en Spelen op het programma, in en rond de kerk van Garmerwolde.

Ik ga meteen de eerste dag. Om 18.00 uur gaan de hekken open en stroomt het publiek de middeleeuwse markt op. De mensen in de kramen zijn gehuld in passende kledij, stropakken dienen tot zitplaats. Een rondreizende muzikant zorgt voor de vrolijke noot, een kaartlegster voorspelt de toekomst, een marskramer probeert zijn waren aan de man te brengen en een zwerver jaagt iedereen de stuipen op het lijf. Kinderen proberen de schandpaal uit, vermaken zich op de wipplank, doen een kipvangspelletje, enz. Kortom: volop bedrijvigheid. De pompoensoep, chili con carne, pannenkoeken en diverse dranken vinden gretig aftrek.

201609b

Henri Veninga in de hoofdrol (foto Sieb-Klaas Iwema)


Voorstelling
Rond 19.10 uur luidt de kerkklok en worden we meegenomen de kerk in. De Trekpadbloazers spelen vrolijke muziek; na een tijdje valt het Gemengd Mannenkoor in.

Als iedereen een plaatsje heeft gevonden, neemt de schilder Johannes van Aken (Peter Havenga) het woord en vertelt over de door hem gemaakte gewelf-schilderingen. Een ruige onverzorgde hedendaagse zuiplap (Henri Veninga) vindt al dat vrome gedoe maar niks; zijn vrouw en dochter hebben hem verlaten en hij zoekt troost in de drank. Om de man tot inkeer te brengen, stuurt de schilder hem op pelgrimstocht, samen met een getuige. Maar hoe de man ook zoekt en probeert, niemand wil hem vergezellen. Hij wordt er wanhopig van en ziet allerlei waanvoorstellingen (knap in beeld gebracht door de Improvisatietoneelgroep). Uiteindelijk laat de man de fles staan en sluit zijn dochter weer in de armen.
Aan het eind komen alle medewerkers op het toneel en zingen op melodie van 'Land van Maas en Waal':

De Kerk van Garmerwolde, daar is veel gebeurd
Die staat er immers eeuwenlang en heeft ons dorp gekleurd.
Een heleboel historie … wat lang niet ieder weet.
In oorlog en in vredestijd, gedeelde lief en leed.
Om alles te bewaren, maken wij ons sterk
Voor ’t behouden en ’t beheren van de Ga-a-ar-merwolder kerk!

(Origineel: Boudewijn de Groot/Lennaert Nijgh, tekst: Hannie Havenga)

Het publiek geniet en er klinkt meerdere malen een spontaan applaus. Petje af, zoals Hannie Havenga het heden en verleden tot één verhaal heeft verweven en jong en oud er bij heeft betrokken!
Rond 20.00 uur staat iedereen weer buiten en kan er nog wat worden gedronken en gezellig nagepraat.

Tweede dag
De volgende dag gaat het hek om 15.00 uur open. De lekkere trek kan worden gestild met gebak. Na de voorstelling is er warme kippensoep en chili con carne.
Tot hun verrassing worden Diena en Douwe Tichgelaar deze middag in het zonnetje gezet omdat zij precies 35 jaar zijn getrouwd en altijd klaar staan voor het dorp. Dat is zeker een felicitatie waard!
De organisatie kan terugkijken op een geslaagd evenement. Beide dagen waren de kaarten volledig uitverkocht en ook het weer werkte mee. Hulde aan alle mensen, groot en klein, die op een of andere manier aan dit spektakel hebben meegewerkt. Het was in een woord: geweldig!

Hillie Ramaker-Tepper

201609c201609d201609e201609g201609h