G&T2013

Maandelijks Nieuwsblad voor Garmerwolde, Thesinge en omstreken

46e jaargang - september 2020

Opening dorpshuis plus Koninklijk lintje

202009a

Nieuwsgierig naar wat er achter het papiertje verstopt zit, scheurt
Minister Ollongren de verpakking van het nieuwe
Dorpshuis de Leeuw open (foto Sieb-Klaas Iwema)


Op woensdag 2 september openden minister Kajsa Ollongren en wethouder Roeland van der Schaaf het versterkte en vernieuwde ‘Dorpshuis de Leeuw’ in Garmerwolde. Door de coronamaatregelen kon slechts een beperkt aantal genodigden aanwezig zijn.

Bij aankomst worden we buiten onder een overkapping ontvangen met koffie of thee en gebak. De wethouder is al aanwezig, het wachten is op de minister. Terwijl we gezellig keuvelen in de buitenlucht – op anderhalve meter afstand uiteraard – overhandigt Jos Mocking alle bezoekers een kaartje met een nummer; dit correspondeert met de stoel in de grote zaal waarop we tijdens de toespraken moeten zitten.
Als de minister is gearriveerd, kan het feest beginnen. Bij een feest hoort een cadeautje; de minister mag het ‘cadeautje’ openmaken door het papier voor de toegangsdeur van het dorpshuis te verwijderen. Dit doet zij met verve. Daarna mogen de gasten in groepjes van vijf naar binnen.
Als iedereen op zijn plaats zit, opent voorzitter Karin Lugtmeier de bijeenkomst. Zij is een blij mens en supertrots! Na zeven jaar is het dan toch gelukt en is het vernieuwde dorpshuis klaar voor gebruik. Deze middag staat in het teken van bedanken, aldus Karin. Als eerste is er een boeket bloemen voor de familie Van Zanten van Het Geweide Hof, als dank voor het feit dat alle verenigingen daar tijdens de verbouwing terecht konden. ‘De kersenbonbons van Vera zijn onovertroffen, die krijgen ze bij ons in het dorpshuis niet.’

Dan is het woord aan de heer Van der Schaaf, wethouder van de gemeente Groningen.

202009c

Centraal in het prachtige nieuwe dorpshuis luisteren Henk Vliem en
het onvermoeibare bouwteam naar de laatste lovende woorden van de dag.
(foto Sieb-Klaas Iwema)


Hij bedankt het dorp voor de manier waarop we het met elkaar hebben gedaan. ‘In 2014 werd begonnen met het plan. Het karakteristieke voorhuis is bewaard gebleven; het is versterkt en volledig gerenoveerd. Al met al was de ver-/nieuwbouw van het dorpshuis een ingewikkeld traject met vergunningen enzovoort en steeds veranderende regelgeving.’ Hij bedankt het dorp én het bouwteam: ‘Het is echt ongelooflijk dat het team dat voor elkaar heeft gekregen!’ Vervolgens zijn er bloemen voor Abel Menger, Bert Buringa, Jos Mocking, Wim Moltmaker en Diena Tichgelaar. Henk Vliem moet nog even wachten.

 

 
De minister is natuurlijk niet voor niets gekomen.

202009b

Trots, maar wat onwennig – ze doet dit immers niet elke dag – spelt Joke Vliem
haar man Henk de koninklijke onderscheiding op. Met wat hulp van de minister
en de zaal komt het lintje precies op de goede plek. (foto Sieb-Klaas Iwema)


Aan haar de eer om Henk Vliem te bedanken voor zijn niet aflatende inzet, geduld en vasthoudendheid.
'In 2014 werd begonnen met het plan. Het karakteristieke voorhuis is bewaard gebleven; het is versterkt en volledig gerenoveerd. Al met al was de ver-/nieuwbouw van het dorpshuis een ingewikkeld traject met vergunningen enzovoort en steeds veranderende regelgeving.’ Hij bedankt het dorp én het bouwteam: ‘Het is echt ongelooflijk dat het team dat voor elkaar heeft gekregen!’ Vervolgens zijn er bloemen voor Abel Menger, Bert Buringa, Jos Mocking, Wim Moltmaker en Diena Tichgelaar. Henk Vliem moet nog even wachten.
‘Als er even iets tegenliep, was u degene die de schouders er weer onder zette en het bouwteam stimuleerde om weer door te gaan. U bent een echte duizendpoot: voorzitter van de Historische Commissie Garmerwolde, voorzitter – en nu nog gastschrijver – van de Garmer & Thesinger Express, voorzitter van de sportvereniging, het bouwteam … En ook nog oppasopa: u volgde – als de enige man – een opleiding tot gastouder. Kortom: het kloppende hart en een van de pijlers van het dorp. Velen kennen uw gevleugelde uitspraak: ‘Dat doe ik wel even’. Het bouwproject ging van drie ton naar anderhalf miljoen. Als het tegenzat, nam u de leiding, maar u voegde zich ook zonder problemen naar een ander.’ En dan volgen de beroemde woorden: ‘Het heeft Zijne Majesteit de koning behaagd om u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.’ Vanwege de coronamaatregelen kan de minister het lintje niet zelf opspelden, dat mag zijn vrouw Joke doen. Met de nodige aanwijzingen van de minister en het publiek komt dit prima voor elkaar.

Ondanks de aanwezigheid van zijn kinderen en kleinkinderen had Henk dit totaal niet aan zien komen, maar hij stelt de benoeming wel heel erg op prijs. En het is hem zeer gegund! Wij wensen Henk van harte geluk met deze eervolle onderscheiding.

Hillie Ramaker-Tepper