Biografie

B.J. Hegen (Assen, 1942), bluesgitarist, zanger, tekstdichter, schilder en cartoonist kent over een periode van 40 jaar een wisselende muzikale carriŤre. Tegenwoordig is hij weer 'master of his own blues' en de CD "Lonesome Road" (april 2002) is daar het klinkende bewijs van. Z'n huidige begeleidingsband bestaat uit louter goede muzikanten die zeer wel in staat blijken om de geŽigende stijl van B.J. Hegen te begeleiden.

B.J. Hegen's muzikale reis dateert van de jaren 60. BeÔnvloed door de toen geldende muzikale normen gaf hij zich in eerste instantie over aan de popmuziek. Ondertussen kwam hij via Leo Bruin (Swingmaster, Groningen) ook in aanraking met de blues en daarin werd hij bijzonder aangetrokken door de vertolkers van de Chicagostijl waaronder favoriete exponenten als Johnny Young en John Little John. B.J. bestudeerde de Chicagostijl en ging uiteindelijk terug tot de archetypische oervormen van de blues. Het waren deze invloeden die hem deden besluiten om in de jaren zeventig definitief over te stappen naar een te formeren bluesband onder zijn eigen naam.

Met deze formatie, de B.J. Hegen Bluesband, was hij zeer actief in binnen- en buitenland. Zowel met concerten onder eigen naam als met het begeleiden van Amerikaanse artiesten als Eddy Burns en Eddie C. Campbell tijdens tournees door Europa. In de jaren 80 fungeerde de B.J. Hegen Blues Band talloze malen als supportact van B.B. King. In 1988 volgde LP "Door to Door" op het Universe label waarover door de vakpers lovend werd geschreven.

Door omstandigheden gedwongen volgde beginjaren 90 een periode van relatieve rust. Er werd nog wel gespeeld maar doorgaans in settings van gastoptredens, goodwill en gelegenheidsformaties. In 1995 volgde de heroprichting van de B.J. Hegen Blues Band die beschouwd mag worden als de voorloper van de huidige begeleidingsband. Als afsluiting van de relatieve rustperiode volgde de CD "Been down so long" (1997, eigen beheer). Deze CD werd door het publiek en de vakpers goed ontvangen. Bij Radio Drenthe werd de CD uitgeroepen tot CD van de week.

B.J. Hegen heeft z'n tijd nodig gehad om te rijpen en dat is door de jaren heen ook te horen. Hij is een uitstekend gedocumenteerd kenner van de blues en dan vooral van de Chicagoblues waaraan hij op het podium zijn eigen interpretatie heeft gegeven. Elke vergelijking gaat artistiek en inhoudelijk mank, maar B.J. Hegen mag, zeker in het Noorden van het land, een evenknie genoemd worden naast bluescoryfeeŽn als Harry Muskee (Cuby and the Blizzards) en Fred Reining (Left Hand Freddy and the Aces): ze zijn alledrie goed in hun eigen stiel.

De huidige B.J. Hegen Bluesband kent een klassieke bezetting ŗ la de legendarische band van Muddy Waters uit de jaren 50. Ronald Schoonveld (1969, Assen) is een begenadigd gitarist met een mooi geluid die moeiteloos pakkende solo's afwisselt met het functioneel ondersteunen van de ritmesectie. Deze ritmesectie vormt het kloppende hart van de band en bestaat uit bassist Chris Steenbergen (1971, Zuidlaren) en drummer Karstjan Kremer (1972, Zuidlaren). Deze uitstekende muzikanten spelen al samen vanaf hun prille tienerjaren. Van de eerste tot de laatste tel vormen ze een prachtige twee-eenheid en in hun spel is eenvoud verheven tot kunst. Pianist Ronald van Hessem (1949, Baarn) is een ervaren rasmuzikant en geeft als pianist op smaakvolle wijze kleur aan de sound van de band. Mondharmonicaspeler Steven Elings (1951, Groningen) is medio 1999 tot de band toegetreden, nadat hij in de jaren 80 al deel had uitgemaakt van de vroegere B.J.Hegen Blues Band. Een geweldige aanwinst die met zijn spel de sterren van de hemel blaast en het Chicagogeluid van de band helemaal vervolmaakt.

Tekst van de website van B.J. Hegen Blues Band

Foto's van het optreden van de B.J. Hegen Blues Band op 23 april in Dorpshuis De Leeuw in Garmerwolde (organisatie: Swinging Garmerwolde)

Foto's gemaakt door: Ton Bouchier