Maandelijks Nieuwsblad voor Garmerwolde Thesinge en omstreken

28e jaargang januari 2003
 

Het Vuur!

Iedereen die Oud en Nieuw in Garmerwolde doorbracht, kon er niet omheen. Letterlijk en figuurlijk. Als een paar dagen van tevoren zag je allerlei trekkers met grote opleggers door Garmerwolde rijden, die her der brandbare materialen zoals snoeihout, oude kerstbomen, pallets en soms ook hele bomen inzamelden. In feite namen ze alles mee, mits het hout was en ook nog ongeverfd.

Uw fotograaf beleefde het vreugdevuur op veilige afstand, namelijk vanuit z'n tuin!
(Foto: Henk Remerie)

Al dat spul ging naar de Grasdijkweg. Vlak bij de brug over het Damsterdiep, waar je iets verderop een soort parkeerplaats (eigenlijk een bietenopslag) naast de weg hebt. Daar werd een gigantische brandstapel opgebouwd. De Gemeente had een paar dagen van tevoren de hele parkeerplaats al afgedekt met een dikke laag zand, anders zou er immers niets van het asfalt overblijven. En beter een vierkante meter teveel bedekt dan een halve te weinig. De Gemeente controleerde trouwens ook regelmatig wat er allemaal op de stapel terechtkwam, want op Oudejaarsmiddag laat zag ik nog dat er een paar video-opnamen werden gemaakt.
Om half n Nieuwjaarsnacht ging de brand erin. Tientallen dorpsgenoten waren hierbij aanwezig. Want het hele dorp was uitgenodigd. Zo kon ieder onder het genot van een glas champagne, een oliebol of zoute haring (allemaal gratis ter beschikking gesteld door enthousiaste ondernemers) zich warmen aan het vuur en onderwijl alle vrienden en bekenden een gelukkig Nieuwjaar wensen.
Onderwijl had Willem van der Schans de versnaperingenkraam onder zijn hoede genomen, want een beetje toezicht op de ordentelijke uitgifte van al dat lekkers was wel nodig, vond hij.

 

De organisatie van "Het Vuur" was in handen van een groepje jeugdige enthousiastelingen uit Garmerwolde en omstreken. Ze hadden zich voor deze gelegenheid gedoopt tot de "Stichting Het Vuur". De club bestond uit: Roel Veenstra (aanvoerder), Johan Tammeling, Rick Bouchier, Henk Bolhuis, Jan-Peter Schaatsberg, Han Munstra en Jan Hofstede.

 

De opbouw van het nieuwjaarsvuur wordt professioneel aangepakt.(Foto: Henk Remerie)

Verder droegen natuurlijk ook ettelijke ondernemers uit Garmerwolde en omstreken een steentje bij door bijvoorbeeld transportmiddelen en - niet te vergeten - de versnaperingen ter beschikking te stellen.  
De Garmerwolder jeugd, deze keer in de vorm van de Stichting Het Vuur, organiseert deze activiteit al weer drie jaar. Het initiatief werd destijds genomen door de Vereniging van Dorpsbelangen, want die zag in dat je ook ruim vr Oud en Nieuw al iets voor de jeugd op moet zetten om hun ongeduld en energie te bundelen. En het werkt: in Garmerwolde wordt er tijdens Oudejaarsnacht de laatste jaren duidelijk minder gesleept en vernield.
Kortom: een groot succes. Het Vuur van Garmerwolde haalde zelfs de Regionale pers en stond op 2 januari groots in de krant, compleet met een treffende "actiefoto".

Henk Vliem