Maandelijks Nieuwsblad voor Garmerwolde Thesinge en omstreken

30e jaargang juli 2004
 

Er is zoveel moois, ik verveel me nooit….

Op 11 en 12 september is ook Agnes Germeraad-Drenth van atelier Binnen Zijde Buiten uit Thesinge deelneemster aan de Kunst- en Erfgoed Route in de gemeente Ten Boer. In het gemeentehuis hing in de overzichtstentoonstelling van werk van de deelnemende kunstenaars een opvallend kunstwerk van haar getiteld: ”Feest van kleuren”. Het gemeentehuis leent zich goed voor zo’n 40 werken van de 24 deelnemende kunstenaars. Het maken van een keuze in de af te leggen eigen route wordt er niet gemakkelijker op! Agnes vond het ook een goed initiatief voor de kunstenaars zelf. Door de gezamenlijke vergaderingen met de enthousiaste coördinator van de gemeente Ten Boer, Jantiene v.d. Broek, ontstond er heel plezierig onderling contact.
 

Abbemaar wordt Binnen Zijde Buiten
Per april 2004 veranderde het voormalige bankgebouwtje aan de Kerkstraat van naam en werd het een atelier in plaats van een galerie. Het is de werkruimte van Agnes Germeraad waarin ze ook haar werk exposeert. Opvallend kleurrijke kunstwerken waarvan van de grootste een zwart/wit foto in de vorige stond.

 
    Agnes Germeraad-Drenth voor haar atelier Binnen Zijde Buiten
(Foto: Wolter Karsijns)
 

Je ziet er niet aan af met hoeveel kleur op zijde en papier het geheel van de muur af spettert! “Zalige zomer aan zee” is de titel. Er hangen in veel kleuren en maten zijden sjaals en enkele beschilderde paraplu’s en in een vitrine enkele kusudama’s, papieren ballen die bestaan uit 30 vierkante stukken papier. In een stander kunst- en kinderkaarten en daarnaast staan enkele produkten van Unicef uitgestald. Agnes schenkt koffie en thee en heeft ook altijd zelfgebakken cake en appeltaart.

Welkom
Als de vlag uit hangt is iedereen van harte welkom. Doorgaans is dit op dinsdag, woensdag en donderdag. Agnes werkte eerst met vaste openingstijden maar dit betekende voor haar soms uren wachten tot “sluitingstijd”. Nu haalt ze de vlag in en vertrekt of werkt ongestoord verder aan werk waar ze alle aandacht bij moet houden. Op afspraak kan er altijd iets geregeld worden. Agnes vindt ’t fijn om uitleg te geven over haar manier van werken. Mensen hoeven zich niet verplicht te voelen iets te kopen of te gebruiken want ook belangstelling voor haar werk of gewoon een praatje maken vindt zij heel plezierig. Haar plek in het dorp bevalt haar prima en ze begint zich al een beetje Thesingse te voelen.”Ik heb al heel wat mensen leren kennen en word door steeds meer mensen herkend en gegroet!”

Bezige bij
Van oorsprong komt Agnes uit Twente en heeft met man en twee zonen al heel wat verhuizingen achter de rug. “Hans werkt bij Akzo en daardoor verhuisden we van Hengelo naar Emmen en daarna naar Veendam en Wildervank toen hij in Delfzijl werkte. Nu wonen we in een appartement in Groningen. Geen tuin meer wat heel veel tijd scheelt en het is niet echt een hobby van ons beiden. We hebben het Noorderplantsoen vlakbij en hebben deze zomer genoten van “Noorderzon”. Vanuit de kamer kijken we  op het Reitdiep; het bevalt ons uitstekend in de stad en in deze buurt”. Agnes heeft op de verschillende woonplekken cursussen aan huis gegeven in zijdeschilderen en origami en heeft ook eens een kinderkunstuitleen opgezet. Ze is een creatief mens met nog een belangrijke hobby: muziek en zang. Ze speelt piano, is amateur-dirigent en zingt. Van verschillende koren was zij dirigent. Ze houdt van kortdurende projecten om te voorkomen dat het een sleur wordt. Het was voor haar een uitdaging om het Groninger Katholieke Koor een tijdlang te dirigeren. Momenteel zingt ze in een drie-vrouws-formatie “Nootzaak” ŕ capella liederen uit verschillende genres. We hopen nog eens in de Kloosterkerk te kunnen optreden “Van Piet Huisman mogen we er wel een keer repeteren!” Vroeger heeft ze gewerkt als verpleegkundige. Het valt haar op dat heel veel mensen uit de gezondheidszorg in creatieve beroepen terecht zijn gekomen. “Mogelijk kunnen ze in hun praktische werk hun fantasie en creativiteit onvoldoende kwijt”.

Liefde op het eerste gezicht
In een cursus textiele werkvormen in Hengelo leerde Agnes werken met zijde. “Het was liefde op het eerste gezicht!” Schilderen op zijde werd haar grote hobby en na verloop van tijd haar werk. In Emmen schreef zij zich voor ’t eerst in bij de Kamer van Koophandel. De locatie in Thesinge kwam ze toevallig op ’t spoor in een advertentie in het Dagblad. “Al heel lang zocht ik naar atelierruimte in Groningen. Het leek mij heerlijk om een plek te hebben om rustig te kunnen werken en daarna de deur achter me dicht te trekken en naar huis te gaan. In de stad is alles erg duur, ik had de moed al bijna opgegeven en toen kwam deze mogelijkheid in Thesinge! Ik ben erg blij met deze plek waar ik met mooi weer lekker op de fiets naar toe kan!” Agnes geniet van heel veel dingen: “ik verveel me nooit, er is zoveel moois om me heen”. In de zomer had ze regelmatig aanloop in het atelier en zat het terras bij mooi weer een paar keer vol.

Contacten
Dit najaar biedt Agnes een drietal workshops aan in haar atelier. U kunt bij haar een paraplu beschilderen, een kusudama vouwen of een shawl beschilderen. In het atelier liggen de flyers al klaar met daarin uitgebreide informatie over tijden, kosten en aantallen deelnemers. Het zou leuk zijn als ook dorpsgenoten eens binnenlopen om vrijblijvend informatie te halen. Contacten met mensen uit de buurt stelt zij heel erg op prijs.
Ook vindt Agnes ’t leuk om met anderen samen te werken.. Haar workshop-cursisten krijgen de lunch aangeboden in ’t Jopje. Leuk om er halverwege even uit te zijn en een wandeling door het dorp te maken. Plannen zijn er ook voor de achterkant van het pand. De bedoeling is er een terras aan te leggen waar men kan genieten van het fantastische uitzicht. Met mooi weer moet dat toch veel mensen bekoren om even wat te drinken. Aan de voorkant wil Agnes de entree naar het pand wat ruimer maken door de bosjes flink terug te snoeien zodat een passant al vanaf de til de vlag boven de voordeur kan zien wapperen. Aan de straat zal dan ook meer opvallend kenbaar gemaakt worden dat men welkom is.

Truus Top.