Maandelijks Nieuwsblad voor Garmerwolde Thesinge en omstreken

31e jaargang februari 2006
 

"De Scheuvel"

De ijsvereniging van Thesinge sinds 1920
 

Wat is er mooier dan in een dorp een eigen ijsvereniging te hebben met 207 leden. Het bestuur telt 7 personen: Wim Ritsema (voorzitter), Bertus Kol (technische man), Martin Wieringa (secretaris), Trieneke Schuppert (penningmeester) en bestuursleden Bert van Huis, Hans van de Brand en Fokko Oudman. En natuurlijk alle 40 vrijwilligers! Wim Ritsema is al 25 jaar bestuurslid van de ijsvereniging, je kunt zeggen wat je wilt, maar het mag wel even genoemd worden. Ook de anderen zijn al lang aan de ijsvereniging verbonden. Als je iets wilt doen voor het dorp en je bent zelf, met alle andere bestuursleden enthousiast dan gaat het vanzelf, dan zijn de jaren zomaar voorbij.

Geschiedenis
1000 jaar geleden of eerder begon men te schaatsen. Ze hadden nog geen ijzer uitgevonden dus schaatsten ze op botten van geslachte of dode dieren.

          

 
    Het bestuur van De Scheuvel: v.l.n.r. Wim Ritsema, Bert van Huis, Hans v.d. Brand, Fokko Oudman, Martin Wieringa en vooraan Bertus Kol en Trieneke Schuppert.
(Foto: Wolter Karsijns)

Die maakten ze een beetje scherp, bonden ze met touwen vast onder hun voeten en zo kwamen ze al een beetje vooruit. Toen er ijzer werd uitgevonden waren er al vrij snel ijzeren schaatsen in plaats van schaatsen van botten.
Nederland is het enige land waar zoveel mensen schaatsen. Ook in Noorwegen schaatsen veel mensen maar lang niet zoveel als in Nederland. Er ligt daar meestal te veel sneeuw op het ijs. Het zal u niet verbazen dat de schaats in Nederland is uitgevonden.

In 1879 wordt in Garmerwolde ijsvereniging Presto opgericht. Men schaatst dan nog op het Damsterdiep. In 1920 wordt De Scheuvel opgericht, een eigen ijsvereniging in Thesinge. Wie de naam De Scheuvel bedacht heeft is niet bekend. Een ijsbaan was er nog niet; er werd geschaatst op het Maar. Je moet immers eerst een geschikt stuk grasland hebben anders kun je niets beginnen.
In 1962-1963 worden er plannen gemaakt voor een ijsbaan. Er kan land gehuurd worden van boer Havinga. Uiteindelijk kan er in de winter van 1965 op de baan geschaatst worden. Het land wordt nu van 1 december tot eind februari gehuurd van Reinder van der Veen.

Bij de ijsbaan moeten ook wat voorzieningen komen. Eerst worden wat banken neergezet, en later kan de caravan van de rijdende kapper overgenomen worden. Al gauw blijkt deze te klein. Men heeft als vereniging de wens er een permanent verenigingsgebouwtje te plaatsen. In Eenum wordt een houten gebouwtje uitgezocht. Een groepje vrijwilligers gaat schilderen en helpt met het opbouwen.
Er is met man en macht gewerkt aan de verlichting. Eerst waren er houten palen op de ijsbaan maar die zijn inmiddels verrot. Daarna stonden er enkele winters bouwlampen op de Dijk maar dat was geen succes. Inmiddels zijn er prachtige nieuwe verlichtingsmasten geïnstalleerd.
In 2006 zijn de toiletten gerealiseerd; erg prettig als je wat langer op de baan wilt blijven.

Zonder vrijwilligers geen ijsvereniging
Als het vriest moet je er bij zijn, is de lijfspreuk van Bertus! Hij zorgt voor het pompen zodat er snel een mooie gladde ijsvloer komt. Het gras moet niet te lang zijn en de mollenvanger moet de mollen gevangen hebben! En dan strenge vorst, liever geen sneeuw want dat geeft alleen maar extra werk.          

 
    De voorbereidingen worden getrofffen; de pomp draait.
(Foto: Menco v.d. Berg)

De verlichting moet werken, het geluid aangesloten en er wordt gezorgd voor een drankje en een hapje. Dat betekent snel van alles inkopen bij Johan Mollema, onze lokale brijventer. Trieneke geassisteerd door Jo en anderen, zorgen voor de kantine. Dit is hun wel toevertrouwd; het is altijd perfect geregeld. Voor de gezellige omlijsting is er ook muziek op de achtergrond.
Het is ook een stukje saamhorigheid en gezelligheid, elkaar ontmoeten in een ongedwongen sfeer. En voor wie doen we dit allemaal? Voor iedereen die van schaatsen houdt!

Wedstrijden
Door de jaren heen zijn er regelmatig schaatswedstrijden gehouden. Het is jammer dat de belangstelling minder wordt. De korte afstanden 500 en 1000 meter leveren vaak een aardige wedstrijd op. Voor lange afstanden zoals de 5000 en 10000 meter moet je niet bij De Scheuvel zijn.
Voor estafettewedstrijden en priksleeën zijn de bezoekers sneller enthousiast.
         

 
    Het resultaat: een perfecte ijsvloer.
(Foto: Bertus Kol)

Als het gaat dooien en de kwaliteit van het ijs wat minder wordt is het tijd om de priksleewedstrijden te organiseren. Zittend op een slee, met twee puntige stokken afzetten en zorgen dat je zo snel mogelijk aan de overkant komt.
We hebben dit seizoen tot nu toe al één weekend gehad dat we de ijsbaan konden gebruiken. Het was dan ook lekker druk.

Ledenvergadering

Anno 2006 is de verloting van worsten nog steeds onderdeel van de vergadering; droge worsten die per opbod worden verkocht. Het is elke keer een sport om iedereen met een droge worst en enkele euro’s minder naar huis te laten gaan. Met een beetje geluk stelt Gerard Kingma een mooie foto ter beschikking die extra geld in het laatje brengt.

Het is natuurlijk heel mooi dat je als dorp een eigen ijsvereniging hebt. Dankzij de leden, alle vrijwilligers en het bestuur is het nog mogelijk dit in stand te houden. Een ieder kan begrijpen dat alles wel kosten met zich meebrengt. Eigenlijk moet er een andere gemotoriseerde sneeuwschuiver komen. (Wie heeft de gouden tip??) Een stenengebouwtje is ook een wens voor de toekomst omdat
het huidige houten optrekje, wat we nu hebben, veel onderhoud vraagt.

Veel dank aan alle mensen die er elk jaar weer voor zorgen dat wij kunnen schaatsen op de ijsbaan “De Scheuvel”.

Hetty van Linge