Maandelijks Nieuwsblad voor Garmerwolde Thesinge en omstreken

31e jaargang juli 2005
 

Even langs bij ..... Dicky en Gea Ritsema
 

Dicky en Gea Ritsema wonen alweer vijf jaar in Garmerwolde, vertellen ze mij. Samen met hun twee zonen Richard (bijna 11) en Ronald (8). Het is een mooie zomeravond en we zitten buiten op het terras. Al pratend, koffie drinkend en aantekeningen makend hoor je af en toe een schip door het Eemskanaal varen. Prima plek daar. Dat vonden Dicky en Gea vijf jaar geleden ook toen ze net één jaar in Harkstede woonden. Deze plek onderaan de dijk van het Eemskanaal was zo uniek dat ze er acuut verliefd op werden en besloten om daar, geheel naar eigen smaak, een nieuw huis te laten bouwen. Het huis in Harkstede werd dus verkocht en de bouwperiode brachten ze door bij een broer in Lewenborg.
 

Dicky is, samen met zijn broers Hink en Jacob, de eigenaar van het bedrijf Ritsema (Sierbestrating, Handel, Haven en Transport). Dicky en Gea wonen aan de Eemskanaaldijk Noordzijde in Garmerwolde (dat mooie, nieuwe huis: als je langs het kanaal loopt bijna halverwege het sluisje en de Geweideweg). Beiden helpen actief bij allerlei dorpsaangelegenheden, zoals: trainen van de D-tjes van GEO, sponsoring V.V. GEO, hulp met machines en materiaal bij het Nieuwjaarsvuur en niet te vergeten bij de Hanengevechten.

 

Richard, Gea, Ronald en Dicky Ritsema. (Foto: Henk Remerie)

Sinds de start van Ritsema-Sierbestrating aan de Grasdijkweg, alweer drie jaar geleden, adverteren ze bovendien ook in de Garmer & Thesinger Express.

Het bedrijf Ritsema

Dicky vertelt dat de zaak in 1980 door zijn vader is opgericht. Destijds begon dat met het Transportbedrijf, aan de Euvelgunnerweg in Roodehaan. Hard werken in die beginjaren en vele uren achter het stuur van de vrachtwagens. Nederland zat toen net aan het begin van een langjarige recessie. De handelstak kwam er eigenlijk vanaf het begin al automatisch bij. Want dat is leuk werk, zegt Dicky en je kunt er goed mee verdienen als je het tenminste goed doet.
Gaandeweg is het bedrijf gegroeid en gegroeid. Ze hebben nu vestigingen in Groningen Garmerwolde, Leek, Zuidbroek en Foxhol. Deze laatste sinds kort. Het is de voormalige Maas-scheepswerf. Een enorm terrein (3,3 hectare met 6000 vierkante meter opslagloodsen en 1500 m2 kantoorruimte). Nieuw wordt de Ritsema-vestiging in de Eemspoort te Groningen. Al met al werken op deze vestigingen circa twintig medewerkers. Als er meer werk te doen is wordt er extra personeel ingehuurd. Verder zijn er vijftien à zestien trailers op de weg en heeft Ritsema nog belangen in Polen (een bedrijf voor hout- en metaalbewerking met circa vijftig man personeel) en werken ze samen met een Overslagbedrijf in de Eemshaven.
Vandaar dat het motto van de Ritsema’s dan ook luidt: “Op alle wegen kom je Ritsema tegen”.
Voor geïnteresseerden: op internet (www.ritsema-sierbestrating.nl) staat uitgebreide informatie over de transport-poot edn ook over wat de handelstak allemaal in de aanbieding heeft. Ga je op deze site naar de tak sierbestrating dan kun je zelfs vanachter je computer “on line shoppen”. Alle mogelijke stenen, flagstones, klinkers, betonelementen enzovoort zijn uit te kiezen en te bestellen. Na een bestelling wordt de klant dan direct opgebeld om af te spreken wanneer die partij bezorgd moet worden. Dicky vertelt trots dat een vijftienjarige dorpsgenoot (Jelle Vos) deze site heeft ontworpen.
Terloops meldt hij ook dat alle bestellingen formeel via Groningen lopen want in Garmerwolde is verkoop officieel niet toegestaan. De Provincie doet hier moeilijk over omdat het bestemmingsplan een agrarische functie aangeeft. Zelfs buitenreclame op de Showroom (want zo wordt de vestiging in Garmerwolde genoemd) is verboden. Ik moet van Dicky wel even vermelden, zegt hij, dat de gemeente Ten Boer wel van goede wil is.
Hard werken is het, vindt ook Gea. Gea doet namelijk de gehele administratie van het bedrijf. Dat heeft inmiddels zo’n omvang genomen dat het meestal op zes dagen werken per week aankomt. Vooral zomers. ’s Winters is het iets rustiger. Dat is dan ook de tijd dat de familie vakantie neemt. Gelukkig kan Gea vanuit “kantoor aan huis” werken. Dat maakt het geheel wat flexibeler wat betreft de werktijden. En dat heb je met twee zonen van omstreeks tien jaar wel nodig, heeft ze gemerkt. Denk maar aan schooltijden, voetbaltrainingen, verjaardagspartijtjes enzovoort.

Henk Vliem