KopG&T

Maandelijks Nieuwsblad voor Garmerwolde, Thesinge en omstreken

37e jaargang augustus 2011

 

De Oude School: Een plek waar mensen het naar hun zin hebben.


Rudy Noordenbos gooide het roer totaal om. Van communicatieadviseur/tekstschrijver werd hij eigenaar van de Oude School, het gezellige nieuwe dorpscafé van Thesinge. In april werd De Oude School geopend. De kop is eraf. Hoe is het zover gekomen en wat zijn de plannen voor de toekomst?

Hoe het zover kwam
Dat Rudy eigenaar is geworden van de voormalige school heeft alles te maken met de komst van het nieuwe Trefpunt, Een eigen dorpshuis was al jaren de wens van veel Thesingers. De Gemeente Ten Boer wilde wel bijdragen, maar dan moest eerst het schoolgebouw verkocht worden waar op dat moment de peuterspeelzaal en de gymzaal in waren gevestigd. De leerlingen van De Til zouden dan op de fiets naar Ten Boer moeten voor hun gymlessen. Personeel van de school en ouders waren daar fel op tegen. 
Op dat moment zocht Rudy naar een ander kantoorpand omdat hij meer ruimte wilde voor het geven van cursussen. Toen kwam hij op het idee om het pand aan de Kapelstraat te kopen en de gymzaal open te houden. B en W waren enthousiast, de school was enthousiast, de bijdrage voor het dorpshuis was verzekerd en Rudy had een prachtig pand voor zijn plannen..
Hij ging aan de slag en begon aan de verbouwing. Op het installatiewerk en de echt grootschalige klussen na deed hij alles zelf. Aan de buitenkant moest het gebouw zijn oude uitstraling terugkrijgen. Dat lukte door de grote aluminium ramen te vervangen door verdeelde ramen en een gerenoveerde oude deur te plaatsen. De binnenkant moest een strak zakelijke kantoorruimte worden: 'Met witte muren, moderne kunst en een interieur met veel roestvrij staal en felle kleuren.' Toen dat na bijna twee jaar verbouwen eindelijk gelukt was kon hij in zijn nieuwe ruimtes aan de slag. Maar het liep al snel heel anders.

201108
Rudy Noordenbos, eigenaar van het gezellige nieuwe dorpscafe van Thesinge.
(foto: Myla Uitham)

Het roer om: nieuwe plannen
Door te veel stress op zijn werk kreeg Rudy gezondheidsklachten. De vraag kwam bij hem op of hij zo wel door wilde gaan. Het antwoord was 'nee'. 'Ik wilde wat nieuws. Wel hard werken maar zonder de constante druk van deadlines en complexe opdrachten.' Hij besloot op zijn 54ste na 25 jaar te stoppen met tekstschrijven. In plaats daarvan zou hij cursussen gaan geven en daarnaast de verbouwde lokalen verhuren als vergader- en cursusruimte. Daar bleef het niet bij, want de nieuwe plannen vielen samen met het sluiten van t Jopje. 'Dat vond ik erg jammer. Toen bedacht ik dat ik zelf ook wel een dorpscafé op zaterdagmiddag kon beginnen. Het probleem was alleen dat de sfeer en inrichting daar totaal ongeschikt voor waren." Dus besloot Rudy de verbouwing nog eens dunnetjes over te doen. Hij liet zich inspireren door de oorspronkelijke functie van het gebouw: een school. Hij sloopte het systeemplafond en herstelde het oude balkenplafond, hing oude schoollampen op, bracht lambriseringen aan en warme kleuren en richtte alles in met gezellig houten meubilair, oude schoolplaten en andere nostalgische schoolspullen. Na enkele maanden was de strakke zakelijkheid vervangen door de warme sfeer van een bruin café. 'Een plek waar mensen het naar hun zin hebben.' Diegenen die het gebouw voor de renovatie niet kenden vinden de sfeer zo vanzelfsprekend dat ze niet door hebben dat het gebouw totaal verbouwd is. Zij denken dat het altijd zo is geweest. Alleen het schoolplein moet nog aangepakt worden. 'Ik zoek nog vrijwilligers die mij daar na de vakantie eens bij willen helpen op een zaterdag!'
De titel van de recent gemaakte folder luidt: 'Sfeervol vergaderen in het mooie dorp Thesinge. Welkom!' Want met die vergaderingen moet het geld straks verdiend worden. 'Het café is een leuk extraatje, maar meer een hobby dan een inkomen. De Oude school is in de eerste plaats een sfeervolle vergaderlocatie voor niet te grote groepen. Zeg maar tussen de acht en achttien mensen. Ze vinden hier een gezellige ruimte, alle vergadervoorzieningen en natuurlijk een lekkere lunch.' Waarschijnlijk gaat Rudy zelf ook cursussen geven op het gebied van tekstschrijven. Zover is het nog niet want hij is nog druk bezig met zijn laatste grote schrijfopdracht: het herschrijven van een proefschrift tot een boek. Na de vakantie (de eerste drie weken van augustus) is het de bedoeling om De Oude School te gaan promoten bij overheden, bedrijfsleven en instellingen.
 
Het dorpsleven een warme deken
Geboren en getogen in Enschede ging Rudy naar Groningen voor zijn studie Nederlands en startte daar ook zijn bedrijf. Ruim vijftien jaar geleden verruilde hij samen met zijn vrouw Daphne en dochter Jori, toen een half jaar oud, zijn leven in de stad, voor het leven in Thesinge. Als stadsmens boeide het dorpsleven hem aanvankelijk niet zo. Hij kende de buren maar wilde verder vooral genieten van het mooie platteland. Voor het dorpsfeest van 2000 kwam buurman Peter Heidema op een avond langs en zei: ' Hoi Rudy, je bent vrijwilliger bij de organisatie.' Toen kwam hij voor het eerst echt in aanraking met het dorpsleven. 'Dat voelde direct aan als een warme deken en al snel voelde ik me een echte dorpeling. De ontspannen sfeer, de saamhorigheid, de gezelligheid, dat maakt Thesinge voor mij heel bijzonder. Die sfeer wil ik ook voortzetten in de Oude School.' Voor het dorp is het café op zaterdag van 15.00 uur tot 20.00 open. Naast drankjes serveert Rudy, ondersteund door Jori en Daphne, onder meer verse soep, broodjes en kleine snacks. De Oude School is een ontmoetingsplek voor jong en oud. 'Er zijn mensen die regelmatig komen en mensen die zo nu en dan even binnen wippen. Het leuke is dat het iedere keer een heel gemêleerd gezelschap is. Mensen die elkaar anders vrijwel nooit spreken zitten nu gezellig met elkaar te kletsen. Als mensen het zichtbaar naar hun zin hebben dan geniet ik ook.' In de toekomst wil hij ook af en toe een leuke activiteit voor dorpsgenoten organiseren. Een etentje? Een avond voor alleen vrouwen? De plannen zijn nog niet rond, de toekomst zal het leren.
Was het een droom die uitkwam? 'Nee, niet echt een droom. Het is min of meer toevallig zo gelopen. Maar het is wel een enorm positieve draai aan mijn leven. De stress ben ik kwijt. Mijn gezondheid is een stuk vooruit gegaan. Als ik de nette pakken in mijn kast zie dan ben ik opgelucht dat die tijd voorbij is.'

Irene Plaatsman