Foto en Video

Opening schoolkerk Garmerwolde (maart 2020)

2meDKinMoXg

Ga naar Youtube

Foto's uit de omgeving

Foto's gemaakt in de omgeving van Garmerwolde, door Ed Welling en Gerrit ter Veer.

No-Flash

Ga naar fotoalbumBekijk diavoorstelling

Foto's van de maand

Foto's van de maand van de Garmer & Thesinger Express (vanaf 1999)

No-Flash

Ga naar fotoalbumBekijk diavoorstelling

IJsbaan Garmerwolde 2019

BPHDotOYJwo

Ga naar Youtube

De dertien dorpen: garmerwolde

rGqpo5aWdFs

Ga naar Youtube

Kerk van Garmerwolde

cR-7WmqYUzo

Ga naar Youtube

Tocht om de Noord 2015

Een foto-impressie van de doorkomst van de deelnemers aan de Tocht om de Noord door Garmerwolde op zaterdag 26 september

g5gYzMyA9Ww

Ga naar Youtube

Bert Buringa de Kloukste Grunneger van 2014

Bert Buringa uit Garmerwolde is de Kloukste Grunneger 2014. Hij won op Nieuwjaarsdag de spannende finale van de kennisquiz Klouk. In een nek-aan-nek race wist Buringa de twee andere finalisten achter zich te laten. Dat waren Jan Siekman uit Groningen en Pia Hoogstra uit Hoogezand. Brinta Buringa ging de finale van Klouk in als favoriet. Hij was met goed geantwoorde 55 vragen de beste Klouker ooit in de voorrondes. Bij de 56e vraag ging het mis: hij gaf een fout antwoord op de vraag waarvan het ontbijtproduct Brinta is gemaakt. Dat is volkorentarwemeel. Eervol De titel Kloukste Grunneger 2014 is eervol. In 2014 deden 110 Groningers mee aan de kennisquiz, waarvan 69 mannen, 27 vrouwen en veertien bekende Groningers. Gemiddeld hadden de kandidaten 6.12 vragen goed. Mannen deden het iets beter dan vrouwen. Mannen hadden gemiddeld 6.69 vragen goed, vrouwen scoorden 5.18. Een hart onder de riem voor vrouwen: dertien kandidaten hadden nul vragen goed. In die categorie zitten veel mannen: acht maar liefst. Bekende Grunnegers Gemiddeld kwamen de Bekende Grunnegers niet verder dan 5.14 vragen. In deze categorie haalde Sim Noordhof de hoogste score: hij had 21 vragen goed.

ySIpgZB0rdQ

Ga naar Youtube

Hannie Havenga is de Groninger van het Jaar 2014

Hannie Havenga uit Garmerwolde is de Groninger van het Jaar 2014. Daarmee kent de verkiezing van 2014 een zeer verrassende winnaar. Havenga liet Arjen Robben en acteur Marcel Hensema ruim achter zich. Havenga is de drijvende kracht achter het dorpsleven in Garmerwolde. Er is geen activiteit in het dorp waar ze niet bij betrokken is. Topvrijwilligster Ze bedenkt culturele activiteiten, schrijft toneelstukken, speelt piano en zingt. Havenga is zogezegd een 'topvrijwilligster' die Garmerwolde levendig houdt. En daarmee is ze een levend symbool van het leven op het Groningse platteland. Ook voor Hannie zelf was haar verkiezing tot Groninger van het Jaar een enorme verrassing. Vooraf had ze nog getwijfeld om naar Heiligerlee te komen, waar de prijs tijdens Alle 50 Goud is uitgereikt. 'Voor lul staan' 'Ik wil niet voor lul staan tussen die twee grote kanshebbers', zei ze tegen verkiezingsleider Rob Mulder toen die haar uitnodigde voor de verkiezingsbijeenkomst. 'Ik ben ben helemaal overdonderd', reageerde ze toen ze de prijs kreeg. 'Dit had ik helemaal niet verwacht.' Stemmen Hannie Havenga kreeg 39.9 procent van de stemmen. Arjen Robben werd met 31.9 procent tweede, Marcel Hensema met 28 procent derde. In totaal is er 5500 keer gestemd.

-NQuDUArzz4

Ga naar Youtube

Brinta nekt beste Klouker ooit. - RTV Noord

Gepubliceerd op 13 mei 2014 Een bordje Brinta is Bert Buringa uit Garmerwolde fataal geworden. De beste Klouker ooit beantwoordde de vraag waarvan de ontbijtpap gemaakt is fout. En dus bleef hij steken op het zeer respectabele aantal van 55 goede antwoorden.

9flKxueuCFo

Ga naar Youtube

Restauratie gewelfschilderingen kerk Garmerwolde

Gepubliceerd op 23 dec. 2013 Een snelle blik in de kerk van Garmerwolde tijdens de conservatie van de gewelfschilderingen 2013. De schilderingen zijn vermoedelijk aangebracht door Jan van Aken in 1530. Aafje Bouwhuis en Nanon Journée zijn freelance restauratoren, gespecialiseerd in het restaureren van muurschilderingen. Hierbij ligt de nadruk op het conserveren van origineel materiaal voor het behoud van ons cultureel erfgoed. Dit filmpje geeft een indruk van dit bijzondere en veelzijdige werk aan de gewelfschilderingen in de kerk van Garmerwolde dat zij in opdracht van de SOGK verrichten.

W1YeXr_tKS0

Ga naar Youtube

Voorjaarsrace bij Lauwersoog op het Wad op zaterdag 25 mei 2013

Filmje van de opnamen die Els en Luuk Knol maakten aan boord van hun Westerdijkzeeschouw tijdens de Voorjaarsrace

P4eG0TMtEIM

Ga naar Youtube

Tante Sien 2012

Een dagje zeilen met de boot van HarmJan Havenga

m6jvPPqPZH8

Ga naar Youtube

'Waterzuivering Garmerwolde modernste van Nederland'

uekmSJodSNg

Ga naar Youtube

de "Trekpadbloazers"

De "Trekpadbloazers" bij het Rondje Nostalgie in Garmerwolde. Zondag 11 september 2011.

ZeJwxm6awM8

Ga naar Youtube

Oldtimers

Oldtimers bij het Rondje Nostalgie in Garmerwolde. Zondag 11 september 2011.

_i7rNHXxJdw

Ga naar Youtube

Tableau Vivant

Tableau vivant van de Nachtwacht bij het Rondje Nostalgie in Garmerwolde. Zondag 11 september 2011.

hVDwoeplqNI

Ga naar Youtube

Draaiorgels in (Garmerwolde deel 3)

Draaiorgels bij het Rondje Nostalgie in Garmerwolde. Zondag 11 september 2011.

fRC60m9-76g

Ga naar Youtube

Draaiorgels in (Garmerwolde deel 2)

Draaiorgels bij het Rondje Nostalgie in Garmerwolde. Zondag 11 september 2011.

FKJK3cWUOO4

Ga naar Youtube

Draaiorgels in (Garmerwolde deel 1)

Draaiorgels bij het Rondje Nostalgie in Garmerwolde. Zondag 11 september 2011.

vKTsKi97A2s

Ga naar Youtube

Linde Nijland Trio in Garmerwolde 2011

21 mei 2011; Linde Nijland Trio in Garmerwolde 2011

dHxsbrnvBFg

Ga naar Youtube

Nostalgisch reuzenrad van Fa. Draaivermaak Garmerwolde

13 maart 2011; Ons pas aangekochte nostalgie reuzenrad.Hier nog draaiend op de grens van Oostenrijk en Slowakije.5 km.vanaf Bratislava. Dit Rad is gebouwd bij de zeer beroemde nostalgiebouwer Peter Petz welke ook al diverse opdrachten van Michael Jackson mocht ontvangen. Vanaf voorjaar 2011 zal deze attractie worden ingezet op nostalgische kermissen ,stoomevenementen ,draaiorgelfestivals ,jaarmarkten, en op diverse verhuur evenementen. Tevens zal er regelmatig 1 van onze draaiorgels naast het reuzenrad worden geplaatst.

3JwBDnzxKUs

Ga naar Youtube

Renovatie waterzuivering stukken goedkoper

24 februari 2011; Renovatie van de waterzuiveringsinstallatie in Garmerwolde valt miljoenen euro's goedkoper uit dan was begroot. Dat heeft waterschap Noorderzijlvest bekendgemaakt. De waterzuiveringsinstallatie zorgt al jaren voor hoofdbrekens bij het waterschap. Door fouten bij de voorbereiding moest de installatie veel groter worden dan eerst werd gedacht. De uitbreiding van de waterzuivering zou ongeveer dertig miljoen euro gaan kosten, maar dat bedrag kan met 5 tot 7 miljoen euro omlaag. Zo kan er onder meer bezuinigd worden door twee in plaats van drie bezinkbassins te bouwen. Volgens directeur Tomson komt daarmee de watwerzuivering niet in gevaar. Waterschap Hunze en Aa's, dat meebetaalt aan de waterzuivering, is tevreden met de kostenverlaging. Het waterschap houdt de financieën rond de waterzuivering nauwlettend in de gaten, maar zegt dat Noorderzijlvest de zaken goed in de hand heeft.

8wlSmrdgUKg

Ga naar Youtube

Nieuwe strop dreigt voor rioolwaterzuiveringsinstallatie

29 oktober 2010; Er dreigt opnieuw een strop voor de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Garmerwolde. Uit berekeningen van waterschap Noorderzijlvest blijkt dat de geplande uitbreiding 29 miljoen euro kost. Daarmee komen de kosten ruim dertien miljoen euro hoger uit dan waarop was gerekend. Waterschap Hunze en Aa's, dat meebetaalt aan het project, vindt dat Noorderzijlvest de tegenvaller eerder naar buiten had moeten brengen. Beide waterschappen laten nu onderzoeken of de kosten omlaag kunnen. De zuiveringsinstallatie van Garmerwolde heeft de afgelopen jaren al veel financiële tegenvallers opgeleverd.

0PVFQzhn-lQ

Ga naar Youtube

Rondje Nostalgie Garmerwolde 06 09 2009

D9XQnjaW2fk

Ga naar Youtube

Big uit Garmerwolde verovert de wereld

18 juni 2009; Big, Buurman Bever en Mevrouw Egel. Ze komen allemaal voor in het prentenboek 'Klop, klop, klop', dat momenteel wereldwijd furore maakt. De makers zijn Tineke Meirink en Ard Agteresch uit Garmerwolde. Meirink is illustratrice en ze heeft al meerdere boeken gemaakt. Eigenlijk was het de bedoeling dat ze ook de tekst van dit boek zou schrijven, maar dat wilde niet vlotten. Op een gezellige dorpsborrel kwam ze Agteresch tegen en die bleek een leuk idee voor het verhaal te hebben. Agteresch bedacht 'Klop, klop, klop' over een biggetje, dat zich verveelt en bij de buren aanklopt. Meirink maakte daar de tekeningen bij. Het prentenboek wordt al uitgegeven in Nederland, België en Denemarken en binnenkort volgt waarschijnlijk Noord-Korea.

fOcZCpyPF3A

Ga naar Youtube

Aanpak zuiveringsinstallatie Garmerwolde kost 16 miljoen

18 maart 2009; De renovatie van de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Garmerwolde gaat maar liefst 16 miljoen euro kosten.

CteoB4vGh0w

Ga naar Youtube

Flinke besparing dankzij 'bruine stroom'

23 november 2007; Waterschap Noorderzijlvest wil bij de rioolwaterzuivering in Garmerwolde een nieuwe energiecentrale bouwen. Deze wekt, door een biologisch proces, elektriciteit en warmte op uit menselijke uitwerpselen. De installatie kost een miljoen euro, maar door de hoge energieprijzen heeft het waterschap dat geld binnen drie jaar terugverdiend. Zo'n warmtekrachtkoppeling (WKK) staat er nu ook al, maar het rendement van de nieuwe installatie is veel beter. Naar verwachting levert dat een besparing op van 300.000 euro per jaar. Volgens het waterschap komt de energiebesparing ten goede aan de burger, omdat de waterschapsnota lager uitvalt. Het algemeen bestuur van het waterschap beslist binnenkort definitief of de nieuwe warmtekrachtkoppeling er komt.

A-32SYfIcSY

Ga naar Youtube

Verkeerspaaltje vertraagt sluiproute

22 oktober 2008, De bewoners van de Oude Rijksweg in Garmerwolde hebben er hun buik vol van. Automobilisten die hun straat gebruiken als sluiproute voor de N 360 en daarbij ook nog eens veel te hard rijden. De Gemeente Ten Boer heeft er een unieke oplossing voor : een verkeerspaaltje met een digitaal oog. Eén voor één kunnen de auto's nu passeren.

e9T3gTglYgE

Ga naar Youtube

Reunie Basisschool Garmerwolde 2002

De video is beschikbaar gesteld door Henk Borg

9lSLF7s90h0

Ga naar Youtube