KopG&T

Maandelijks Nieuwsblad voor Garmerwolde, Thesinge en omstreken

37e jaargang september 2011 

 

Nostalgie in Garmerwolde

Garmerwolde has got a lot of talent! Dat was niet alleen te zien en horen tijdens de talentenjacht op vrijdag 9 september, maar kwam vooral tot uiting in het organiseren van de jaarlijkse feestweek, die zo bomvol zat dat ie bijna ontplofte! Garmerwolde heeft vooral ook a lot of organisatietalent, en veel enthousiaste dorpsbewoners die hun steentje bijdroegen aan een enorm geslaagde feestweek.

Rondje Nostalgie
Het was wel weer eens tijd voor 'n Rondje Nostalgie vond de organisatie, en de feestweek kon geen mooiere slotdag hebben. De tweede keer was het, dat dorpsbewoners en buitenlui deze bijzondere wandeling via de Grasdijkweg en de Oude Rijksweg konden maken, onderwijl getrakteerd op muziek van vijftien draaiorgels. Op hun weg troffen ze een ouderwetse kermis met draaimolen, poffertjeskraam en reuzenrad, kindervermaak en een braderie. Overal stonden oldtimers voor het echte nostalgische gevoel, er werd gedanst door volksdansvereniging Klank en Beweging, men kon genieten van een High Tea en de Harmonie Zonder Naam voer al muziek makend op een bootje heen en weer over het Damsterdiep. Het hoogtepunt van de dag was natuurlijk het levende schilderij, de Nachtwacht, uitgebeeld door Rederijkerskamer Wester op het terrein van Havenga, met deelname van niemand minder dan de burgemeester van Ten Boer,  AndrĂ© van de Nadort.

201109a

Rederijkerskamer Wester beeldde de Nachtwacht uit. Maanden is er gewerkt
aan het maken van de kostuums, met dank aan Hanny Havenga en
Janna Hazeveld.  Het was het hoogtepunt van het Rondje Nostalgie
(foto: Sabine Hoes)

Vrijwilligers
De eerste keer dat dit evenement gehouden werd, was in 2009. Dit jaar hadden nog meer partijen de handen ineen geslagen om er een topdag van te maken en een tot in de puntjes verzorgd evenement. De basis lag opnieuw bij de families Guikema en Riddering, de activiteitencommissie van het dorpshuis De Leeuw en de historische commissie Garmerwolde. Ard Agteresch van het dorpshuis is bijzonder tevreden over het Rondje van 11 september. 'Vraag me niet hoeveel bezoekers er geweest zijn, want dat weten we niet, maar het waren er minstens twee keer zoveel als vorige keer! Het mooie is dat het een evenement is waar het hele dorp bij betrokken is. Er hebben heel veel mensen aan meegewerkt: de rederijkerskamer, de feestweekcommissie, de Harmonie Zonder Naam, het waterschap, het café. En vooral heel veel vrijwilligers!' Ard wil nog geen uitspraken doen over een volgende editie. 'We zijn al wel weer bezig, maar het is niet de bedoeling dat het een jaarlijks evenement wordt. Ik kan ook nog niet zeggen wanneer het dan wel weer plaats gaat vinden.' Dat houdt de spanning er in ieder geval in!

201109b

De families Guikema en Riddering hadden op de route maar liefst vijftien
draaiorgels verzameld. U ziet er eentje uit eigen stal: de Fledderbosch van
Riddering, met daarachter de tienjarige Zoriyanne Loopstra uit Beetgum
(foto: Margriet de Haan)

Wandeling en fotoclub
Los van het Rondje Nostalgie waren er nog andere dingen te doen tijdens de feestweek. Omdat het ook nog rondom open monumentendag werd gevierd, werd de route door het Garmerwolde van 1832 ook weer uitgezet. Daarin kon je zien welke gebouwen destijds in het dorp stonden en wat daar gebeurde. De kerk was in dit kader opengesteld en tegelijkertijd was daar de expositie te zien van de Fotoclub Garmerwolde, waar menig Rondje-Nostalgiebezoeker ook nog even gauw een kijkje nam.
 
Garmerwolde got talent
Vrijdagavond was een dolle, volle boel in de Leeuw want het was tijd voor Ook Garmerwolde Got Talent. En dat heeft iedereen geweten! Deze talentenjacht, waar iedereen zich voor in kon schrijven, begon om 17.00 uur en om 01.30 uur klonken de laatste muzieknoten! De avond begon met een poppenkastvoorstelling van Joke de Jong en haar zus.

201109d

Joke en haar zus Corrie van Theater Zus en Zo openden de show met een
poppenkastvoorstelling waar wel vijftig jonge bezoekers op af waren gekomen.
(foto: Margriet de Haan)

Daarna kwamen een aantal zang- en muziektalenten hun kunnen tonen, daarbij beoordeeld door een vakkundige jury.

201109c

De vriendinnen Henny Haringa (Garmerwolde) en Lisa van der Kwast
treden op tijdens de talentenjacht "Ook Garmerwolde Got Talent"
in Dorpshuis De Leeuw (foto: Margriet de Haan)

Organisator Wim Moltmaker heeft de volgende toch wel buitengewoon verbazingwekkende verklaring voor het feit dat de avond zo laat afgesloten werd: 'Nadat de talentenjacht afgelopen was, werd er opgetreden door maar liefst zes bands met mensen uit Garmerwolde erin! En volgens mij is er zelfs nog wel meer uit het dorp te halen, van wat ik gehoord heb. Het leuke van dit gedeelte van de avond was dat er enorm veel publiek was en ik heb zoveel positieve reacties gehad! Terwijl de bands de meest uiteenlopende muziekstijlen speelden, bleef iedereen toch enthousiast. Ik hoorde regelmatig mensen zeggen: ik hou eigenlijk niet van deze muziek, maar ze doen het wel goed. Nou dat is toch hartstikke mooi!'
Nadat de laatste band opgetreden had, gingen muzikanten van de verschillende bands met elkaar nog lekker een partijtje jammen. 'Een geweldige mengeling van muzikanten, van jazz en hardrock tot funk, die gewoon allemaal met elkaar aan het spelen waren.'

Dorpsgenoten, ga maar vast hard oefenen, want volgend jaar wil Wim dit feestje absoluut nog eens overdoen. 'Dan hoop ik dat er wat meer diverse acts komen, want deze keer was het alleen muziek. En mochten er nog mensen in bandjes zitten, meld je aan!' We zijn benieuwd of Garmerwolde toch nog het Garmer Book of Records aan kan vullen met 'de meest muzikale inwoners sinds 1832'.

Sabine Hoes