KopG&T

Maandelijks Nieuwsblad voor Garmerwolde, Thesinge en omstreken

37e jaargang maart 2012

 

Toneelgroep W.W.K.
speelt 'De onzichtbare hand'


Dit jaar wilden de leden eens iets
anders dan de gebruikelijke klucht in het Gronings. De keuze viel op een detective. Reden om vooraf aan de uitvoering een kijkje te nemen en om eens met een van de hoofdrolspelers Renger de Vries te praten.

Repetitie, dinsdag 6 maart
De spelers beginnen de repetitie met koffie en thee en de meeste hebben hun toneelkleding aan. Trieneke Schuppert is al als agent verkleed en leeft zich alvast in en spreekt met een zware mannenstem. Het komt er nu op aan want 16 maart is de première van het stuk.
Ida Oomkes is regisseuse maar kan deze repetitie wegens familieomstandigheden niet aanwezig zijn. Zij heeft op een briefje instructies geschreven waarop staat welke scènes moeten worden gerepeteerd. De emoties op het toneel lopen hoog op wanneer een pas aangenomen tuinman wordt vermoord. Maar na de scène gespeeld te hebben zijn de spelers niet tevreden. Dus wordt de scène herhaald. Daarna volgt een scène waarin Renger de Vries als inspecteur uiteindelijk voor de ontknoping zorgt. Anita op den Kelder souffleert en neemt deze keer ook de rol van Ida over. Sinds de heroprichting in 1978 zijn Ida en Kees van Zanten al lid van W.W.K. Ook veel van de andere leden zijn al jaren lid en nog steeds met plezier. De groep kent elkaar door en door en weet wat ze aan elkaar heeft. En ook al dringt de tijd, ook tijdens deze repetitie wordt er veel gelachen. Tussen het oefenen door wordt er van alles georganiseerd rond het decor, de attributen en de muziek.

201203a

Wij heten niet voor niets 'Wie wil kan'. Achterste rij: Jacob van Zanten,
Anita op den Kelder, Anna de Glee, Arjan Balkema, Trieneke Schuppert en
Kees van Zanten. Voorste rij: Ria Stoppels, Coby van Huis en
Karen van den Berg.(foto: Myla Uitham)

Renger de Vries en toneel
Toneelspelen is zijn lust en zijn leven en hij geniet er volop van. Het is zijn grootste hobby. De comedy rollen liggen hem het best. Op het toneel speelt hij een ander personage en spreekt hij makkelijker. Maar als hij als Renger ergens een tekst moet voorlezen dan is hij heel zenuwachtig en gaat het spreken in het openbaar veel moeilijker. Hij heeft dit keer een serieuze rol als inspecteur zoals in de t.v. serie Columbo. 'We wilden dit jaar iets anders. Maar het is blokken dit keer. Ik denk in het Gronings en dan gaat het leren van een Groningse tekst vanzelf. Ik kan dan spelen met de tekst.' Maar nu moet het in het Nederlands en is het echt blokken om alles uit het hoofd te leren. Hij heeft al extra veel geoefend samen met Coby van Huis die als huishoudster ook een grote rol heeft. Dit keer is het voor de hele groep een extra uitdaging. 'We hebben dit samen besloten en samen gaan we er dan ook voor. Maar het is wel spannend'

201203b

Renger de Vries (Foto: Myla Uitham)

De première op 16 maart
'De onzichtbare hand' speelt in een groot landhuis. De aardige Emily Forrester (Ria Stoppels) hoort van de notaris (Jacob van Zanten) dat zij van haar tante niet alleen het landhuis maar ook andere bezittingen erft. Ze is een één klap multimiljonair. Maar niet iedereen is daar even blij mee. Op het toneel verschijnen verschillende personages met uiteenlopende bedoelingen. Niets is meer wat het lijkt en als een hulp in de huishouding (Trieneke Schuppert) wordt vermoord, verschijnt inspecteur Leduc (Renger de Vries) ten tonele. Als een pas aangenomen vakantiehulp (Anne de Glee) ook nog wordt vermoord lijkt iedereen verdacht.
In de pauze wordt dan ook druk gespeculeerd wie de moordenaar is. Is het de trouwe uishoudster (Coby van Huis)? Of zijn het de in financiële problemen verkerende broer en zus (Karen van den Berg, Arjan Balkema) die de zogenaamd belangstellende buurtbewoners spelen, of misschien toch de brave tuinman (Kees van Zanten)? Maar gelukkig is er de inspecteur die uiteindelijk alle stukjes van de legpuzzel op hun plaats legt. Hij wordt geholpen door de dorpsagent (dubbelrol van Trieneke Schuppert). De zogenaamde aardige Emily blijkt niet te zijn wie zij is en heeft de echte Emily vermoord. De notaris die als enige wist wie de erfgenaam zou worden van de rijke tante was haar handlanger en 'onzichtbare hand'.

Voor de groep staat nog niet vast wat ze volgend jaar gaan doen. Misschien toch weer een klucht? Misschien ook wel een detective of nog weer iets anders. Ida Oomkes is er nog niet uit. Renger staat overal voor open. 'We heten niet voor niets Wie Wil Kan.'

Irene Plaatsman