KopG&T

Maandelijks Nieuwsblad voor Garmerwolde, Thesinge en omstreken

38e jaargang - juli 2012

 

Appie en Heidi Ridder
Startende ondernemers in Thesinge 


Appie Ridder besloot samen met zijnvrouw Heidi om voor zichzelf te gaan beginnen. Zzp'er worden in deze tijd vanrecessie? Is dat niet vragen om moeilijkheden? Appie en Heidi zagen geen problemen, maar juist kansen.

Appie en Heidi wonen sinds 1996 in de Luddestraat in Thesinge. Ze wonen er met dochter Willeke (11 jaar ) en zoonEmiel (8 jaar). In de achtertuin is het net een kinderboerderij met een pony, geiten, konijnen en kippen. Appie is geboren en getogen in Thesinge en Heidi komt uit Garmerwolde. Daar hebben ze nog samen gewoond in de Hildebrandstraat.Ze zochten toentertijd een huis in Garmerwolde of Thesinge. Het huis aan de Luddestraat diende zich het eerst aan. Ze hebben geen spijt, want ze genieten enorm van het uitzicht (richting Eemshaven) en de ondergaande zon.

201207

Appie Ridder (foto Myla UItham)Van timmerman tot uitvoerder
Appie was 26 jaarlang met veel plezier werkzaam bij Roorda en Veldman in Ten Post. Hij begon als timmerman en werd uiteindelijk uitvoerder. Dat is hij vier jaar geweest. Maar door de recessie kwam hij weer op de werkvloer als timmerman. Het was de vraag of hij weer uitvoerder zou worden. Als uitvoerder kon hij alles van het begin tot het einde regelen en dat sprak hem aan. 'Na de bouwvak van 2011 begon het te broeien', vertelt Appie. 'Niet dat ik ooit een dag chagrijnig naar mijn werk ben geweest, ook nu niet. Regen of zonneschijn het maakt me niets uit. Soms heb je wel eens een paar dagen minder mooi werk, maar als dat af is, kun je weerverder. Ik heb er echt plezier in. Maar ik was toe aan een nieuwe uitdaging.'

De nieuwe uitdaging
Per 1 januari 2012 is Timmerbedrijf Ridder een feit. Een half jaar lang zijn Appie en Heidi met de voorbereidingen bezig geweest. 'Op het moment dat je het besluit neemt, begin je het al rond te vertellen en ook wat reclame te maken.' Visitekaartjes en briefpapier moesten gemaakt en een logo ontworpen. Aan een website wordt nog gewerkt.
Je mag je officieel een week voor de start van een bedrijf bij de Kamer van Koophandel inschrijven. Om een zakelijke telefoon en bedrijfsrekening te krijgen, moet je bij de K.v.K. ingeschreven staan. Dus uiteindelijk komt alles op het laatste moment. Visitekaartjes en briefpapier kun je niet laten drukken als je bedrijfsrekening en telefoonnummer er niet op staan. Maar het kwam allemaal rond en de overgang ging gemakkelijk. Appie kon per 1 januari meteen aan de slag want hij had zijn eerste opdrachten binnen.
Al bij aanvang van het bedrijf kregen ze veel verzoeken voor sponsoring, advertenties e.d. Ze besloten niet op alle verzoeken in te gaan, maar om het eerst dichtbij huis te houden: de dorpsbarbecue, het Oranjecomité en dat soort zaken.
In huis hebben ze een aparte kantoorruimte. Daar regelt Heidi de financiën en de administratie. Dat doet ze graag. Nu voelt zij zich meer betrokken bij het werk van Appie en het geeft Appie rust. 's Avonds moet hij nogal eens offertes schrijven en nu hoeft hij niet te denken aan de administratieve rompslomp. 'Wie schrijft die blijft', zegt hij. Dat blijkt een bekende uitdrukking in de bouwwereld te zijn. Je moet precies bijhouden en beschrijven wat je doet, anders gaat het mis met de betalingen.

Zzp-er: uitdaging of risico
Is deze tijd niet een onzekere tijd om een eigen bedrijf te beginnen? Volgens Heidi is het net hoe je er tegenaan kijkt. In de bouwwereld ligt veel stil, er is bijvoorbeeld weinig nieuwbouw.
Er worden minder huizen gekocht enverkocht. 'Maar', zegt Heidi, 'onderhoud en verbouw blijven. Mensen verhuizen minder snel maar moeten hun huis onderhouden en beslissen om aan hun eigen huis verbeteringen aan te brengen. Daar moeten wij het van hebben.'
Ook bij het project Duurzaam Thesinge is Appie betrokken en wel als hoofdaannemer. Een deskundige maakt een rapport en adviseert hoe er bijvoorbeeld in een huis op energieverbruik bespaard kan worden. Appie maakt dan offertes en regelt van alles: een loodgieter, glaszetter, enzovoort.

Een goed gevoel
Als startend ondernemer voelt Appie zich niet anders wat betreft zijn inzet. Die is hetzelfde. 'Alleen doe je het nu voor jezelf, voor je gezin. Dat geeft een goed gevoel. We kunnen nu zelf plannen of we met de meivakantie weggaan. Het is voor mij genoeg als ik mijn boterham kan verdienen, rust kan nemen en op vakantie kan gaan en af en toe ons eigen huis verder kan af bouwen.' Hij wil tijd vrij houden voor het Oranjecomité en de kinderen en dieren. Heidi is actief op Marktplaats bij het kopen en verkopen van spullen. Een geliefd uitje van hen samen is een bezoekje naar De Vrijbuiter in Roden. Deze vakantie gaan ze met de vouwwagen kamperen in de buurt van Apeldoorn. Zon of regen, het maakt hen niet veel uit, ze vermaken zich wel en verheugen zich er nu al op. Beiden weten ze een ding zeker: rust en ontspanning is voor een startend ondernemer heel belangrijk.

Irene Plaatsman