G&T2013

Maandelijks Nieuwsblad voor Garmerwolde, Thesinge en omstreken

39e jaargang - april 2013 

VV GEO viert 65-jarig bestaan

 201304

Rechts op de foto's twee mannen, niet in voetbaltenue. De oudste man is Berend Wierenga. Van 1951 tot 1975 secretaris, en ondertussen ook nog waarnemend voorzitter van GEO. Hij redde ook de club in de donkere jaren 1954 tot 1958. Werkelijk alles haalde hij uit de kast om dat voor elkaar te krijgen. Niet alleen bij GEO, maar bij iedereen in het dorp was hij bekend. Op zijn brommer, alpinopet op, reed hij door het dorp om lotto- en totoformulieren op te halen. In 1975 werd hij tot erelid benoemd. (foto: archief GEO)

In 2013 is het precies 65 jaar geleden dat voetbalvereniging Garmerwolde en omstreken (GEO) werd opgericht. GEO overleefde in die jaren meerdere crises, zag een vrouwenelftal komen en gaan, bouwde een eigen clubhuis en bestaat anno 2013 nog steeds: 65 jaar jong. Alle reden voor een feestje dus! Dat wordt gevierd van 30 mei tot en met 1 juni.

Terugblik
Bij het vijftigjarig jubileum in 1998 verscheen het boek GEO-grafie en bij de zestigste verjaardag in 2008 een speciaal Jubileumclubblad. Uit dit boek en clubblad nu een kort overzicht van hoogtepunten en dieptepunten uit 65 jaar GEO. 

Het begin
GEO is eigenlijk ouder dan 65 jaar. Op 4 mei 1935 werd de voorloper van GEO geboren. De Tweede Wereldoorlog betekende echter het einde van deze club. Als officiële oprichtingsdatum geldt 1 mei 1948. Klaas Reinders, hoofd van de Lagere School Garmerwolde, was de eerste voorzitter.

Het stadion
De jonge club speelde zijn eerste wedstrijden op de plek waar nu de L. van der Veenstraat ligt. Na een korte tussenperiode op trapveldjes aan de overzijde van het Damsterdiep werd in 1951 aan de Geweideweg 'Stadion Dijkzicht' geopend, genoemd naar de nabij gelegen dijk van het Eemskanaal. De naam 'stadion' was wat minder op zijn plaats. Het veld voldeed niet aan de vereiste afmetingen en om dat te verhelpen werd de sloot gedempt met takkenbossen en vervolgens volgestort met aarde. Na de wedstrijd stonden emmers koud water klaar voor de spelers om het ergste vuil en zweet van zich af te spoelen.

Het clubhuis
Rond 1970 werd een nieuw veld aangelegd aan de W.F. Hildebrandstraat waar GEO nog altijd haar thuis heeft. Een clubhuis kwam er ook, in 1986: een tien jaar oud schoolgebouwtje, voor één gulden gekocht van de gemeente. Tien jaar later werd het huidige clubhuis - een groots doe-het-zelfproject - feestelijk geopend.

GEO-vrouwen
Aan de kant van het voetbalveld staan en je man aanmoedigen is leuk. Maar waarom doen we zelf niet iets sportiefs, dachten de spelersvrouwen van het eerste elftal van GEO in 1963. Het werd een handbalclub die na vijf jaren van wisselend succes en veel plezier, ten onder ging. Maar in 1971 besloot een aantal vrouwen van dat handbalteam te gaan voetballen. In die tijd nogal schokkend: 'Wichter kunnen toch niet voetballen?', was de reactie. Ten onrechte, want twee dames speelden op hoog niveau mee in het Groninger selectie-elftal en in 1977 vierde het elftal zelfs het kampioenschap.
In de jaren tachtig verdween dit dameselftal, maar voetballende meisjes zijn er bij GEO altijd gebleven tot op de dag van vandaag.

Crises
Het seizoen 1954/1955 was een absoluut dieptepunt: zeven leden telde de vereniging en gespeeld werd er niet meer. In de notulen schrijft de secretaris Berend Wierenga dan ook over 'een afbraakseizoen' en 'onhoudbare toestand'.
Na het jubileumjaar 1988 was er weer sprake van een crisis. Het lukte niet om een opvolger te vinden voor aftredend voorzitter Henk Klunder. Er was maar een klein kader dat bestuurlijk actief wilde zijn, en enkele bestuursleden hadden geen binding met de dorpen. Ook waren relatief veel spelers niet afkomstig uit de dorpen. Sportief gezien was het ook kommer en kwel: molestatie van een scheidsrechter, natrappen, niet op komen dagen voor een wedstrijd. Een herstelcommissie bracht uitkomst. Er kwam een nieuw bestuur en er werd gekeken hoe de vereniging weer gezond kon worden. En dat is gelukt. 

GEO in 2013
Momenteel heeft GEO bij de mannen-senioren vier teams. Het eerste speelt 4e klasse KNVB.
De vrouwen bij GEO spelen samen met vrouwen van vv Harkstede in een combinatieteam.
Bij de junioren heeft GEO een B-team, bij de pupillen spelen een D-team, een E-team en twee F-teams.

Meer weten over de historie van GEO? Er zijn nog exemplaren van GEO-grafie en het Jubileumclubblad te koop in het clubhuis.

Anne Benneker