G&T2013

Maandelijks Nieuwsblad voor Garmerwolde, Thesinge en omstreken

39e jaargang - januari 2014 

Kookschool De Oude Heerlijkheid

  

201401

Carolien Nijland in haar Oude Heerlijkheid (foto: Mareen Becking)

In het bankgebouw aan de Kerkstraat 9a in Thesinge heeft Carolien Nijland sinds kort een nieuwe onderneming gevestigd. Het gebouw is van binnen omgetoverd. Aan de ene kant staan twee grote fornuizen en lange aluminium werkbladen en aan de andere kant is een restaurantopstelling met tafels waar je aan kunt eten. Aan de muren hangen foto's uit een ver verleden van het Groningse platteland waarop bijvoorbeeld aardappels worden gerooid of bessen geplukt. De naam De Oude Heerlijkheid verwijst naar puur, eerlijk en ambachtelijk koken met een knipoog naar vroeger.

Een onderneemster pur sang
Als ik langs kom voor een interview staat er een grote mand vol eerlijke producten op een werkblad. Die middag geeft Carolien een kookworkshop aan een groep Groningse brandweerlieden. De groep wil graag Italiaans koken. Ze treft alvast wat voorbereidingen. Bouillon heeft ze de avond ervoor al getrokken. Met elkaar gaan ze koken en daarna gaat de groep aan tafel in het restaurantgedeelte.
Carolien woont in Woltersum met haar vier kinderen. Ze had een winkel Hupsakee & Ezelsoor in Ten Boer. Daarnaast stond ze ook jarenlang op markten met zelfgemaakte producten: jam, taarten, brood, bonbons. Hoewel aan het eind van de dag haar kraam was uitverkocht, kreeg ze steeds meer de behoefte om iets nieuws te beginnen en haar door de jaren opgebouwde kennis over koken te delen. 'Ik houd van creëren. Met koken ben je altijd aan het creëren. Hetzelfde heb je met een moestuin. Elk jaar moet je die opnieuw opbouwen en er iets van maken. Die uitdaging vind ik leuk.'
Ze ging op zoek naar een locatie om haar droom werkelijkheid te laten worden. Ze wilde graag een kookschool beginnen in een dorp. 'Ik hou van de natuur, ik hou van pure dingen. Dat past toch beter in een dorp.' Ze viel voor het bankgebouw en de locatie. Het is net groot genoeg. Achter is een grote tuin om een moestuin te beginnen en voor kan ze wat zitjes maken. Met deze locatie kan ze de prijzen zo laag mogelijk houden om voor een groot publiek toegankelijk te zijn. 

Een passie voor de oorsprong van dingen
Altijd al was het haar grootste passie om de oorsprong van iets te weten en om dat dan ook zelf te leren maken. 'Hoe maak je appelstroop of wijn?' Ooit wilde ze weten hoe je kaas maakt en dus ging ze naar de boer om 10 liter melk te halen en maakte kaas. Ze is chocolatier geworden omdat ze wilde weten hoe ze bonbons moest maken.
Carolien heeft zelf varkens en als die van de slacht komen dan verwerkt zij het vlees zelf. Ze maakt bijvoorbeeld zelf worst en paté. Ze weckt de groenten uit haar moestuin en kookt met oude kooktechnieken, bijvoorbeeld met hooi. En Carolien is lid van Slow Food, een internationale organisatie die gericht is op lekker, puur en eerlijk voedsel, en ook van Euro-Toques.
Dit is een vereniging van professionele koks en restaurateurs die staan voor gezonde voeding die ambachtelijk wordt bereid. Het is een ideële restaurantorganisatie die aan de ene kant landelijke en regionale tradities wil behouden, maar die tradities ook wil combineren met hedendaagse. De koks werken met pure, verse en seizoensgebonden producten en proberen verspilling tegen te gaan. (Mijn greep uit de folder van Euro-Toques, I.P.).
Het leuke van Euro-Toques vindt Carolien dat er sterrenkoks bij zijn aangesloten die hun kennis graag delen. Niks geen geheime recepten en dat is wat Carolien ook graag wil met haar kookschool: haar kennis delen.

Plannen met De Oude Heerlijkheid
In de kookschool gaat Carolien workshops en cursussen geven, bijvoorbeeld bonbons maken. Ze gaat ook kookworkshops voor kinderen organiseren. Binnenkort gaat ze bijvoorbeeld met een jarige die van Carolien wil leren hoe je een high tea moet maken, een high tea bereiden. Als ze klaar zijn komen de verjaardagsgasten alles proeven.
In de jaren dat ze op de markt stond heeft ze een groot netwerk opgebouwd van mensen met wie ze samenwerkt. Samen met een boer, Fokko Steen uit Zevenhuizen, gaat ze rond de dag van de slacht workshops geven over bijvoorbeeld het maken van worst. Wat ze vooral belangrijk vindt, is dat de technieken en trucjes die mensen gaan leren gemakkelijk thuis te doen zijn en dat ze er geen dure apparaten voor nodig hebben.
Elke derde donderdag van de maand kunnen mensen aanschuiven in De Oude Heerlijkheid; 23 januari was het voor het eerst. Er is één menu en gasten hebben de keus tussen vlees of vegetarisch. Het menu was die eerste keer puur Gronings met ingrediënten van het seizoen en van het Groningse platteland. Dit keer met weiderundvlees dat met een oude techniek in hooi wordt gegaard. Maar er zijn ook andere plannen. In Woltersum wonen een aantal Turkse mensen die graag een keer Turks willen gaan koken in De Oude Heerlijkheid.
Carolien kookt ook op locatie. Begin januari bijvoorbeeld kookte ze in een manege een viergangenmenu voor vijftig man. Ze kookt ook bij mensen thuis, of ze verzorgt hapjes op maat. Verder is De Oude Heerlijkheid op aanvraag open en de toekomst zal uitwijzen wanneer nog meer. Groepen en kookclubs die graag eens samen willen koken en zelf geen ruimte hebben kunnen de locatie ook huren.
In Woltersum komen mensen geregeld langs om advies te vragen over welke room, of welke boter ze het beste kunnen gebruiken. Carolien hoopt dat mensen zo ook in De Oude Heerlijkheid zullen binnenlopen. Als ze in de keuken bezig is, vindt ze het leuk als gasten haar op de vingers kijken. Iedereen mag de keuken inlopen om te zien wat ze doet. En verder wil Carolien graag samenwerken op welke manier dan ook: 'Ik sta overal voor open.'

Meer info en contact: www.kookschooldeoudeheerlijkheid.nl en info@kookschooldeoudeheerlijkheid.nl.

Irene Plaatsman