G&T2013

Maandelijks Nieuwsblad voor Garmerwolde, Thesinge en omstreken

40e jaargang - mei 2014 

Van dienstverband naar eigen baas: Dorien Zweers 

201405

Dorien Zweers (foto: Mareen Becking)


In 2013 startte GZ-psycholoog Dorien Zweers voor het eerst in haar werkzame leven een eigen praktijk in de grote aanbouw achter haar huis aan de Luddestraat 11 in Thesinge: DOZW – Praktijk voor Behandeling en Coaching. De letters DOZW zijn de beginletters van haar naam.

Rust op de klei
In 2005 kregen Dorien en haar man Geerten de sleutel van het huis aan de Luddestraat en in het voorjaar van 2006 gingen ze er wonen met hun twee dochters Tessa (17) en Fu Mei (13). Ze woonden in de Ruischerwaard en eigenlijk al vanaf de zwangerschap van Tessa zochten ze naar een huis in een dorp rond de stad. Net toen ze hadden besloten het zoeken maar een tijdje op te geven, kwam het huis aan de Luddestraat te koop en ze besloten toch maar even te gaan kijken. Ze waren meteen verkocht. Van de beslissing om in Thesinge te gaan wonen, hebben ze nooit spijt gehad. Tessa en Fu Mei zijn niet altijd even blij, maar dat heeft vooral met het fietsen te maken. Geerten en Dorien kijken graag achterin de tuin naar de ondergaande zon en volgens Dorien maakt de Thesinger klei hen beide rustig.

Zakenvrouw: een vak apart
Dorien heeft een heel uiteenlopend arbeidsverleden. Ze werkte als gedragsdeskundige / GZ -psycholoog in verschillende instellingen en werkt op dit moment in Drachten nog twee dagen per week in de specialistische GGZ.
Sinds de start van haar praktijk merkt ze dat een zakenvrouw zijn een vak apart is. ‘Het is een nieuw aspect dat ik op zich uitdagend maar ook wel heel eng vind. Het opbouwen van een praktijk duurt een hele tijd, wel een jaar of vier. Je moet een heel netwerk opbouwen.’ Ze werkt samen met de praktijkondersteuners van de huisartsen in de regio, Garmerwolde, Ten Boer, Engelbert, Harkstede en Slochteren. Gelukkig zijn alle contracten met verschillende zorgverzekeraars nu in orde. Om toch contact met collega’s te hebben, is zij lid van de Groninger Psychologencoöperatie, want volgens Dorien is het heel goed om niet helemaal alleen te werken.
De praktijk begint nu echt te lopen en dat is eigenlijk best snel. ‘Ik ben twee en een halve dag beschikbaar voor mijn praktijk en heb nu al een dag vol met cliënten.’

In de praktijk
Dorien is breed georiënteerd in coaching en behandeling. Haar passie is om mensen met angstklachten bij te staan. ‘Ik vind het heel mooi om mensen weer in hun kracht te zetten. Ik behandel mensen die bijvoorbeeld niet meer durven autorijden, of niet meer een supermarkt in durven gaan, het eng vinden om naar feestjes te gaan, of moeilijk met conflicten omgaan.’ Daarnaast behandelt ze ook mensen die heel intensief met hun werk, gezin, hobby’s, of sport bezig zijn en de lat altijd heel hoog leggen. Totdat ze het op een gegeven moment niet meer vol kunnen houden en helemaal op zijn.
Het kan iedereen overkomen. Soms stapelen de dingen zich op. ‘Je ziet dit soort klachten juist bij mensen die denken: "Nait soezen, gewoon doorgaan, dit kan er ook nog wel even bij".’ Het zijn vaak de mensen die veel op hun schouders hebben die klachten krijgen. Als zij dan op een gegeven moment zeggen: ‘Ik ben weer zo blij met mezelf’, dan word ik daar zelf ook helemaal blij van.’

Soms vragen mensen aan Dorien of ze bij haar op de bank moeten liggen. Maar daar is geen sprake van. Ze is gericht op het hier en nu en werkt eigenlijk heel oplossingsgericht. Ze werkt op basis van verschillende therapieën waar ze voor een deel een eigen invulling aan geeft.
In de praktijkruimte hangt een bordje aan de muur. ‘De oorzaak van stress is de illusie dat we controle kunnen hebben als we maar hard genoeg ons best doen.’ Dorien vertelt dat bijna elke cliënt zich er op een gegeven moment wel in herkent. Wat ze van veel cliënten in de loop van de behandeling hoort, is: ‘Hè, ik kan er nu eindelijk wat aan doen.’ Dat is ook wat haar drijft; dat mensen door een moeilijk proces gaan en dan uiteindelijk weer verder kunnen. ‘Dat is prachtig om te zien.’
Zie ook de website van Dorien: www.dozw.nl.

Irene Plaatsman