G&T2013

Maandelijks Nieuwsblad voor Garmerwolde, Thesinge en omstreken

40e jaargang - juni 2014 

Rondje Nostalgie

201406a

Werkgroep Rondje Nostalgie 2014. Boven v.l.n.r.: Henk Vliem, Aafke Kooi,
Maud Onderstal, Jacob Arends, Tiny Riddering, Freddie Riddering en 
Herman Riddering. Onder v.l.n.r.: Tonny Guikema, Jeanette Guikema en
Hilda Dikkema, Ard Agteresch ontbreekt.(foto: Katja Havenga)


Zondag 25 mei 2014, Garmerwolde. De opvallende folder, die iedereen tot ver in de omtrek in de bus had gekregen, gaf aan dat het Rondje Nostalgie om elf uur begon. Om die tijd was er al heel wat volk aanwezig en in de loop van de dag werd het alsmaar drukker. De organisatie had echter gezorgd voor ruim voldoende parkeerplekken en vrijwillige verkeersregelaars die alles professioneel in goede banen leidden.

Aan het begin van de route hing een bord met een lollig rijmpje om mensen te wijzen op het eigen risico waarmee het rondje kon worden gelopen. Het rijmpje noemde iets over een dik kontje… Een gewaarschuwd man telt voor twee zullen we maar zeggen.
Al gauw een druk bezochte waarzegster op mijn route. De Geweideweg was na de waarzegster nog relatief rustig, maar dit gat werd muzikaal opgevuld door het eerste draaiorgel. Er zouden nog heel wat draaiorgels volgen. De bocht om, de Grasdijkweg op, kwam een groot aantal tractors, Unimogs en andere voertuigen in beeld. Op weg daar naartoe eerst nog een voorlopig leeg veld waar later een demonstratie schapen drijven gegeven zou worden door Mike van der Most. Langs dit veld boxen waar ‘The Final Countdown’ van Europe uit schalde. Een nummer uit 1986. Aan de andere kant van de weg draaiorgelmuziek. Halverwege de weg mengden beide muziekstijlen zich. Op zijn minst een opvallende mix van nostalgische muziek.
De tractoren varieerden van prachtig opgepoetste exemplaren die leken alsof ze net uit de showroom kwamen rijden tot trekkers die zo nog een paar hooipakjes zouden kunnen gaan persen. Hier een McCormick uit 1964, daar een Massey Ferguson uit 1955 en daar vlakbij een Eicher uit 1966. Daartussen nog allerlei merken uit verschillende periodes. Naast de trekkers ook auto’s. Wat dacht u van een Morris uit 1940?! Ook waren de Unimogs, met hun tijdloze uitstraling, hier goed vertegenwoordigd.
Langs de Fledderbosweg verschillende vrachtwagens en bussen. Onder andere een vrachtwagen met drainagebuizen. Onvoorstelbaar hoeveel werk het geweest moet zijn om vroeger elk kleien buisje met de hand in te graven om je land droog te houden.
Langs de Oude Rijksweg een braderie. Misschien waren de verkochte producten wat minder nostalgisch, maar het was in ieder geval een leuke toevoeging aan het evenement. In dorpshuis De Leeuw foto’s en een presentatie van de historische commissie van Garmerwolde. Hopelijk is het Henk Vliem gelukt om te zorgen dat de presentatie uit zichzelf de hele dag door bleef spelen. Hij bleef in elk geval in de buurt om eventueel de PowerPointpresentatie opnieuw te starten elke keer als hij afgelopen was. Soms wordt het leven er niet gemakkelijker op met moderne techniek.
Het Rondje Nostalgie was een prachtig evenement met bezoekers die soms zelfs helemaal uit Duitsland kwamen. Het was ook duidelijk een evenement dat niet zonder de medewerking van heel wat mensen mogelijk was geweest.
Aafke Kooi en Maud Onderstal vertellen meer. Aafke: 'De vele vrijwilligers waren aanwezig van 7.30 uur tot 18.00 uur; het is echt super wat zij allemaal hebben gedaan.'

Eerdere edities
Deze editie van het Rondje Nostalgie was al weer de derde. Waar de eerste editie in vier maanden voorbereid was, komen Maud en Aafke tot de conclusie dat de voorbereidingen nu een jaar gekost hebben. Er is dan ook veel veranderd in het Rondje Nostalgie. Maud: 'Aafke en ik zaten allebei in de activiteitencommissie van het dorpshuis. Het Rondje Nostalgie was bij de eerste edities een manier om geld in te zamelen voor het dorpshuis.' Aafke vult aan dat het idee voor het Rondje Nostalgie ooit is ontstaan, omdat zij bij de familie Riddering een draaiorgel had zien staan met daarop een banier. Deze banier gaf aan dat het draaiorgel al 80 jaar in de familie was. 'Ik vond dat daar iets mee moest. Als dat draaiorgel er niet was geweest, was er geen Rondje Nostalgie geweest', aldus Aafke.
Tonny Guikema gaf in die tijd aan dat alleen draaiorgels niet genoeg was om mensen te trekken. Er moest meer bij en zo kwamen de oldtimers in beeld. Bij de tweede editie werd het Rondje Nostalgie uitgebreid met een braderie. Maud: 'Bij de tweede editie wilden we bij de braderie graag oude ambachten tonen. Dit bleek echter veel te duur te zijn.' (Voor het Rondje Nostalgie wordt geen entree gevraagd dus alle kosten moeten gedekt worden door de hulp van vrijwilligers en sponsoren). Aafke: 'Er waren meer dan twintig orgels. Normaal gesproken kost het een paar honderd euro om één orgel te huren. Bij het Rondje Nostalgie stonden ze er dankzij de goede contacten van de familie Guikema en Riddering alle drie de keren allemaal gratis!'
De eerste twee edities van het Rondje Nostalgie leverden heel veel leuke reacties op. Het werd echter een steeds groter evenement en daarom werd het Rondje Nostalgie dit jaar voor het eerst los van de activiteitencommissie van het dorpshuis georganiseerd.

Voorbereidingen
Maud: 'Dit jaar wilden we meer mensen van het rondje zelf erbij betrekken.' Jacob Arends was een van die mensen die op de route van het Rondje Nostalgie woont en hij bleek een onmisbare hulp. Eens per maand werd er vergaderd. Aafke: 'De vergaderingen waren steeds bij iemand anders thuis en het was altijd erg gezellig.' Maud hield de notulen bij 'zodat we het niet elke keer weer over dezelfde dingen zouden hebben.' Een goede voorzitter is daarbij ook van belang om knopen door te hakken. Maud: 'Ja, Aafke was een hele goede voorzitter.' Jacob trad op als penningmeester en regelde de sponsoren. Uiteindelijk zijn er zoveel mensen op het Rondje Nostalgie afgekomen dat er zelfs potentiele sponsoren waren die teleurgesteld waren dat ze niet gesponsord hadden. Dat belooft wat voor een eventuele volgende editie.
Alsof dat nog niet genoeg was regelde Jacob ook nog van alles om het Rondje Nostalgie te promoten. Zo kwam er een jingle op Radio Continue, een spotje op TV-Noord en Jacob zelf is ook nog op Radio Noord geweest. Aafke: 'Niemand had daar zin in, dus Jacob stelde zichzelf beschikbaar.' Maud is ook nog samen met Jacob op Radio Regio FM geweest. Maud: 'Niemand van de organisatie heeft de uitzending gehoord, maar ik had zo’n opname nog nooit meegemaakt en het was toch een erg leuke ervaring.'
Naast de promotie op radio en TV maakte Ard Agteresch de flyer en verzorgde hij de site. Aafke: 'Deze flyer is in elk geval in de hele gemeente Ten Boer bij iedereen door de bus gegooid.' Daarnaast zijn er advertenties geplaatst in verschillende regiokranten. Ongeveer anderhalve week voor het Rondje Nostalgie is er in Garmerwolde ook nog geflyerd in nostalgische kledij met een draaiorgel op een wagen, bestuurd door Herman Riddering met zijn ouders ernaast. Maud: 'We hebben heel wat lol gehad bovenin het dorpshuis tijdens het zoeken en passen om geschikte pakjes en jurken te vinden.'
Aafke: 'Ik heb na het Rondje Nostalgie nog een week lang last gehad van mijn voeten door al het gesjouw op de bij de outfit passende schoenen.' Maud had om die reden, gezien eerdere ervaringen, al bij voorbaat gekozen voor haar eigen schoenen.
Aafke: 'Dankzij alle promotie was er dit jaar heel erg veel publiek, waaronder ook heel veel vreemden van buiten het dorp.'
Alleen promotie maken is natuurlijk niet genoeg. Het evenement zelf moet ook georganiseerd worden. Net als in voorgaande jaren zijn mensen uit de buurt gevraagd of ze een oldtimer auto hadden of nog iemand kenden met een oldtimer. Maud: 'Dit jaar leverde dit voor het eerst minder oldtimers op, omdat de belastingregels voor oldtimers zijn veranderd. Veel mensen hebben hun oldtimer uit de belasting gehaald en mogen er daarom niet meer mee de openbare weg op.' Oldtimer trekkers waren er wel heel veel. Dit is voor een belangrijk deel gerealiseerd door Hilda Dikkema. Aafke: 'Zij zit zelf in de oldtimer trekkers en auto’s en kon zodoende via haar contacten heel wat trekkers regelen.' Naast trekkers waren er ook boten, vrachtwagens, motoren, Unimogs en alle commissies uit het dorp waren ook op een manier bij het Rondje Nostalgie betrokken. Maud: 'Nostalgisch is heel breed.' Aafke: 'Dit jaar was het volledige Unimog team er ook. In voorgaande jaren hadden zij al iets in het weekend van het Rondje Nostalgie, maar nu kwamen zij met zijn allen!' De vrachtwagens die er langs de route stonden waren geregeld via Piet Vriezema uit Ten Boer. De historische commissie kon bij een Rondje Nostalgie natuurlijk ook niet ontbreken. Henk Vliem heeft bij de vergaderingen steeds goede input gehad en op de dag zelf hingen er veel historische foto’s en gaf Henk een presentatie.

201406b

 


Mike van der Most leverde met zijn bordercollies een prachtige presentatie schapendrijven, samen met zijn vrouw Ria, die met de microfoon in de hand uitleg gaf aan het publiek.
Een opvallende verschijning aan het begin van het Rondje Nostalgie was de waarzegster. Maud: 'Ine Hoejenbos trad op als waarzegster. Zij heeft mensen tot tranen toe bewogen met behulp van een glazen bol en een opgezette vogel. Op een gegeven moment kreeg zij het zo druk dat haar man, Kees Brak, als bodyguard op moest treden om de mensenmassa onder controle te houden.'

De dag zelf
Aafke: 'De dag voor het Rondje Nostalgie hebben we 250 lunchpakketten gesmeerd voor alle vrijwilligers. Simon Spanninga was zo aardig om de sleutel van zijn schuur aan ons uit te lenen, zodat de lunchpakketten daar in de koeling konden staan.' En dan de dag zelf. Hoogtepunten waren er van groot tot klein en over sommige hoogtepunten heb je helemaal geen controle. Aafke: 'Eén van de hoogtepunten was het weer, maar de aankomst van alle oldtimers ’s ochtends vond ik echt een prachtig gezicht.' Maud was zeer verrast door de komst van een leerlinge van haar die, hoewel ze ziek was, per se naar juf Maud wilde!
Bijna alles deze dag liep gesmeerd. Maud: 'Er was erg veel verkeer. Bij de vorige editie hebben wij zelf een spoedcursus ‘verkeer regelen’ gehad. Dit keer waren er echte verkeersregelaars die het de hele dag druk hebben gehad.'

201406c 


Hoewel verschillende mensen in de omgeving land beschikbaar hadden gesteld als parkeerruimte, waren er zoveel bezoekers dat de parkeerruimte op begon te raken. Maud: 'Jan Wigboldus heeft toen gauw wat schapen verweid, zodat we extra parkeerplaatsen hadden.' Aafke: 'Dit jaar waren er duizenden mensen. Het is moeilijk te schatten, maar vorige keer waren er naar schatting al 2000 mensen. Dit jaar waren het er nog véél meer.' Dankzij al die bezoekers hebben alle verenigingen en cafés op de route fantastisch gedraaid.
Ook de deelnemers die hun nostalgische vervoermiddelen en andere zaken toonden waren zeer tevreden over de dag. Aafke: 'Alle deelnemers waren blij. Er lagen maar zes bootjes, maar ook de deelnemers met bootjes hebben het erg leuk gevonden. Het zou mij fantastisch lijken als we een volgende keer het hele Damsterdiep vol hebben liggen! De mensen waren blij en ontspannen. Het was gewoon leuk! Het werd ook zeer gewaardeerd door de deelnemers dat de organisatie ook met hen af en toe een praatje kwam maken. De deelnemers voelden zich zo meer bij het Rondje Nostalgie betrokken.'
De muziek was erg goed geregeld deze dag. Er waren natuurlijk de vele draaiorgels. Aafke: 'Mensen zeuren wel eens over draaiorgelmuziek. Toch geeft het een ontzettend gezellig sfeertje. Er waren mensen uit heel Nederland en uit Duitsland die speciaal voor de draaiorgels naar Garmerwolde zijn gekomen!' Naast de draaiorgels was er muzikale ondersteuning van de Trekpadbloazers. Maud: 'Deze keer niet op een ponton in het Damsterdiep zoals de vorige keer, maar ze waren er wel!'

Afsluiting
Na een zeer geslaagde dag komt het opruimen. Maud: 'Na afloop van het rondje lag er helemaal geen afval! Jacob had afvaltonnen geregeld en daar is goed gebruik van gemaakt. Er was amper werk na afloop. De mensen waren weg en het was gewoon klaar! Enkel wat vlaggetjes, de tonnen en de borden.' We kunnen waarschijnlijk wel een volgende editie van het Rondje Nostalgie verwachten. Aafke: 'We moeten nog evalueren. Dat gaan we volgende week doen in combinatie met een bedankborrel voor de sponsoren en vrijwilligers, maar over een aantal jaren komt er vast wel een volgend Rondje.' Maud voegt er lachend aan toe dat ze er nu nog even niet aan moet denken. Het harde werk van alle betrokkenen leverde op dat iedereen voor de derde keer verrast was door de grote hoeveelheid bezoekers. Maud: 'Garmerwolde staat weer op de kaart!'

Freek Mandema

(Foto's Andries Hof en Klaas Iwema)201406d