G&T2013

Maandelijks Nieuwsblad voor Garmerwolde, Thesinge en omstreken

40e jaargang - juli 2014 

Een eigen plek 

201407

Richt Bouma met haar katers Séamus en Spritz (foto: Joost van den Berg)


Richt Bouma verhuisde dit voorjaar met haar twee katten Séamus en Spritz naar De Dijk 15 in Thesinge. Ze is erg blij met haar nieuwe optrekje.

Niet echt nieuw
Eigenlijk is Richt niet een echte nieuwe inwoner. Veel mensen in Thesinge en Garmerwolde kennen haar van de toneellessen aan kinderen in beide dorpen, maar ook van het liften. Regelmatig zag je haar al liftend lopen door Garmerwolde en veel mensen namen haar mee.
Ze woonde in een woongroep op de boerderij van de familie Van den Bergh. ‘Ik wilde eigenlijk al jaren verhuizen. Ik wilde wat meer op mezelf wonen. Ik zocht iets leuks want waar ik woonde was het ook heel leuk.’ Toen ze hoorde dat het huis aan De Dijk vrijkwam, ging ze kijken en nam contact op met de verhuurders. Richt vond het huis meteen fantastisch en Aly Pepping en Ton Ensing ( de eigenaars) gunden Richt het huis omdat ze al zoveel binding had met beide dorpen. ‘Het leuke van het wonen in beide dorpen is dat je onder de rook van Groningen zit en dat je toch in een echte dorpsgemeenschap woont.’

Niet bij de pakken neer
De toneellessen en de voorstellingen die ze geeft in Garmerwolde en Thesinge zijn echt een anker voor haar geworden. Daar wil ze ook niet mee stoppen. Ze begon ermee na haar studie orthopedagogiek en omdat ze al veel ervaring op het gebied van toneel had leek het haar leuk om les te geven. Door de ervaring die ze opbouwde met die toneelgroepen kreeg ze een baan als theater en -musical docent bij het Kunstencentrum in Assen. Daar ontwikkelde ze met docenten uit verschillende creatieve disciplines projecten die prachtig aansloten bij de lessen op basisscholen, bijvoorbeeld lessen begrijpend lezen en sociaal-emotionele veiligheid. Helaas: door alle bezuinigingen in de kunstensector is Richt, en met haar veel collega’s, haar vaste baan kwijt geraakt. Komend jaar zal ze alleen nog als freelancer ingezet worden bij bepaalde projecten.
Toen Richt vorig jaar hoorde dat ze haar baan zou kwijt raken, zat ze niet bij de pakken neer. Het eerste wat ze deed was zich aanmelden voor een nieuwe studie die ze deze zomer net heeft afgerond. En, wel gehoopt niet verwacht, begint ze volgend jaar met een nieuwe baan.

Humanistisch Vormingsonderwijs
Richt deed de studie ‘Leerkracht Humanistisch Vormingsonderwijs’ in Utrecht. ‘Humanistisch vormingsonderwijs gaat over wie je bent, hoe je met anderen omgaat en om de morele keuzes die je maakt. Wat je van dingen vindt en wat bij je past. Daar zit ook een opbouw in. Als je niet weet wie jezelf bent, weet je ook niet waarom je bepaalde keuzes maakt. HVO gaat over thema’s als pesten, verliefdheid, gamen; alles wat kinderen bezig houdt. Je sluit in je lessen aan bij de behoeften van de groep en je kunt zelf je lessen ontwikkelen.’ En dat is precies iets voor Richt. Ze kan met haar ervaring, verhalen en toneel alle creativiteit in dit vak kwijt. Het vak wordt op basisscholen gegeven en het werken met kinderen in die leeftijd vindt ze het leukst. Het is ook een levensbeschouwelijk vak en dat heeft altijd haar belangstelling gehad.
Voordat ze begon met de opleiding hoorde ze dat er in onze regio een overschot was aan leerkrachten HVO, maar ze was zo gemotiveerd dat ze toch doorzette. Net toen ze haar diploma kreeg werd ze gebeld of ze zin had om in augustus les te gaan geven op basisscholen in Veendam, Wildervank, Siddeburen en Zandeweer. En natuurlijk zei ze ‘ja’!

De rust keert terug
Tenminste dat hoopt Richt. Het was een ongelooflijk hectisch jaar. Vaak kwam ze om half één ’s nachts thuis van de studie in Utrecht om dan de volgende ochtend iets op te bouwen voor een kleuterproject, dat dan tussen de middag weer afgebroken moest worden, om daarna snel door te reizen naar haar stageschool in verband met de opleiding. Net op tijd kwam ze in Thesinge om toneelles te geven. En vertelt ze: ‘Naast deze drukte kwam ook nog de stress en ellende omdat je weet dat jij en al je collega’s ontslagen worden.’
Als uitlaatklep had ze haar wekelijkse repetities met de enige volwassenenband van de Rijdende Popschool en daarnaast een keer per week lekker dansen (rock-‘n-roll) in de stad. Het afgelopen jaar is ze weinig thuis geweest. Nu in haar nieuwe huis hoopt ze meer thuis te zijn. ‘Het voelt als een vakantiehuisje omdat het zo'n fijn huis is, waar alles in zit en waarin ik me helemaal kan ontspannen en tot mezelf kan komen.’ Ze heeft een bad in huis en zegt: ‘Als je een bad in huis hebt, dan moet je daar ook in.’ Dus de rust keert weer in huize Bouma. Tenminste, zolang als het duurt, want ze heeft ook alweer nieuwe plannen..

Irene Plaatsman