G&T2013

Maandelijks Nieuwsblad voor Garmerwolde, Thesinge en omstreken

40e jaargang - augustus 2014 

Met de tolk op pad 

201408

Violet, Lotta, Karin en Rossa (foto: Andries van der Meulen)


Samen met Andries van der Meulen uit Thesinge heb ik een afspraak met twee dove dorpsgenoten. Andries werkt als doventolk en heeft voor dit interview belangeloos zijn medewerking verleend. Aan de keukentafel zit Andries naast mij en schuin tegenover ons zitten Karin en Lotte zodanig dat zij elkaar en ons goed kunnen zien.

Alweer veertien jaar woont Karin van der Ree aan de Molenweg in Thesinge. In eerste instantie met haar twee zonen, die na haar scheiding veel in Thesinge woonden. De jongens zijn nu HBO-studenten; Maarten (21) woont in Groningen en Niels (19) woont bij zijn vader. Lotte Nouwen woont er sinds 2005. Samen hebben Karin en Lotte twee dochters van bijna 6 en bijna 4 jaar. Allebei de meisjes gaan naar basisschool De Til. Rossa gaat naar groep 3 en Violet kon niet wachten tot ze er ook naar toe mocht. Toen haar zus naar de grote school ging wilde zij plotseling niet meer naar 'de school voor baby's', ze voelde zich te groot voor de peuterspeelzaal! Gelukkig mocht ze wat eerder naar De Til toe.

Niet naar internaat
De ouders van Karin verhuisden naar Thesinge toen zij ruim twee jaar was. Karin bleek vanaf de geboorte doof te zijn en haar ouders wilden haar niet naar een internaat laten gaan. Zij woonden in Harderwijk en kozen voor Groningen omdat het doveninstituut ('H.D. Guyot' aan de Ossenmarkt) in de stad was gevestigd. Zodoende kon Karin dus gewoon thuis wonen.
Op haar twaalfde ging ze naar de MAVO op de Dr. Graafschool, een school voor slechthorenden. Daarna deed ze de MBO opleiding tot medisch analist en was na twee jaar werkzaam op de afdeling Immunologie van het UMCG. Ze werd daarna cursusleidster op de Volkshogeschool in Bakkeveen en ging in diezelfde tijd naar het HBO. Zij volgde de studie Sociaal Pedagogisch Hulpverlening.
Na ruim zes jaar ging ze als ontwikkelaar bij het Nederlands Gebarencentrum te Bunnik werken. 'Er waren toen nog geen speciale cursussen voor dove docenten, het stond allemaal nog in de kinderschoenen en ik was een van de jonge pioniers op het gebied van de ontwikkeling van cursussen Nederlandse Gebarentaal en gaf instructie aan nieuwe dove docenten. In dezelfde periode startte een nieuw seminar en vanuit het NGC doceerde ik aan de Hogeschool te Utrecht waar men de tolken en docenten NGT opleidt en ontwikkelde de lesmaterialen, tentamens etc.
Weer ruim zes jaar later ging ik dichter bij huis werken bij het H.D. Guyot doveninstituut. Dankzij het geven van diverse cursussen heb ik me verder ontwikkeld zodat ik docenten van dove kinderen kan coachen. Nu werk ik als communicatiedeskundige bij Stichting Trajectum in Boschoord in een behandelcentrum voor licht verstandelijk beperkte en sterk gedragsgestoorde dove cliënten met al dan niet een forensische achtergrond. Er is een besloten afdeling waar alleen doven wonen en een gesloten afdeling waar doven en horenden bij elkaar wonen en er is een afdeling waar resocialisatie het doel is. Buiten het gebied van 'Hoeve Boschoord' staat zo'n vijf kilometer verderop het ABC-huis waar resocialisatie een doel is maar ook longstay mogelijk is.
En inmiddels heb ik naast Trajectum ook een eigen bedrijf: 'Training en Advies NGT'. Er komen uit het hele Noorden veel opdrachten binnen via meerdere kanalen om trainingen of ondersteuning te geven bij mensen thuis zoals bij plotsdove en doofblinde mensen of bij dove asielzoekers. Ik tolk ook wel bij de rechtbank. Er is dan ook een horende tolk NGT aanwezig en samen met mij als dove tolk vormen we een tolkenteam en kunnen we de dove beklaagde vaak beter vertegenwoordigen.'

Docent
Lotte werd geboren in Eindhoven en ging naar het internaat voor dove kinderen in Sint Michielsgestel. Daar deed zij ook de eerste drie jaar HAVO en bezocht daarna de reguliere HAVO in Eindhoven. Met haar diploma vertrok zij naar Groningen en deed de PABO in Assen.
Haar droom was altijd om kok te worden maar sociaal gezien is dat een onmogelijke keus. Dove mensen ontmoeten elkaar met name in de weekends en 's avonds. Dat zijn de tijden waarin een kok aan 't werk is. Lotte komt uit een Brabantse familie die behoorlijk culinair is. Ze heeft heel wat baantjes gehad in de horeca en genoot van het werken in restaurants. Gelukkig geeft ze nu als hoofdvak verzorging aan diverse groepen binnen het voortgezet speciaal onderwijs. Binnen de lessen verzorging wordt ook gekookt op de Kentalis Guyotschool voor dove en slechthorende kinderen in Haren.
Lotte vindt het fijn om thuis lekker te koken en is net als Karin supertevreden over de flinke uitbouw die aan het huis is gedaan. Het resultaat is een ruime eetkeuken met lichtinval op het aanrecht en een lichtkoepel boven de eettafel. De openslaande deuren in de achtergevel zorgen voor een goed zicht op de tuin. Dit plan was al langer bedacht door Karin en Lotte maar eerst wilden ze het huis kopen. 'Omdat er steeds gezegd werd dat we het huis niet konden kopen dachten we, oké, we zetten ons plan toch gewoon door en maken goede afspraken met de wooncorporatie 'Borgen en Wierden'. Tijdens de afspraak om een overeenkomst te sluiten over de aanbouw kregen we te horen dat wij het huis toch mochten kopen! Nu dit een feit is wordt er sinds april hard geklust om alles voor elkaar te krijgen'.
Lotte: 'Eigenlijk ben ik meer een stadsmens, ik ben gek op het bruisende leven in de stad. Ik heb heerlijk gewoond in de stad Groningen en in Zutphen. Met name toen ik er op een historisch schip, een klipper, woonde in de Hanzehaven voor historische schepen, pal achter het station van Zutphen. Dat gevoel van vrijheid was heerlijk. De perfecte combinatie: het stadsleven (binnen vijf minuten was ik op de fiets in het centrum) en toch leefde ik midden in de natuur met vrij uitzicht én ik kon op elk moment zo wegvaren!
Voor de kinderen is Thesinge ideaal. Een fijne school en een leuke buurt om lekker te spelen! Onze boot, een zeeschouw van 11 meter lang, ligt in Garmerwolde en daar varen we regelmatig mee richting Schiermonnikoog en door Friesland. Droogvallen op het wad of lekker aanleggen in de natuur… wat is er mooier? Als we gaan zeilen hebben we een extra bemanningslid nodig omdat het met z'n tweeën te zwaar is. Voor de meisjes gelden strenge regels. Als wij zeggen dat ze moeten zitten dan mogen ze ook echt niet meer van hun plekje af! Ze weten dat ze anders vastgezet worden. Dat klinkt zielig maar het moet voor hun en onze veiligheid! Tenslotte kunnen wij ze niet horen in geval van nood. Binnenkort varen we de boot naar Eindhoven. Mijn vader woont daar en gaat de elektrische bedrading moderniseren.'

Thuis
Voor de kinderen is er altijd iemand thuis. 'Wij hebben ervoor gekozen om het werk zo in te delen dat er geen crèche of oppas nodig is. Heel soms lukt dat niet en dan is er gelukkig in onze omgeving wel een oplossing te vinden. Onze kinderen zijn horend en wij hebben hen zo vroeg mogelijk gebarentaal aangeleerd. Een baby kan al heel jong door de manier van gebaren aangeven wat hij wil. Een voorbeeld is het gebaar dat gebruikt wordt om aan te geven dat het kind gaat slapen. Ook alles aanwijzen neemt het kind al vroeg over. De fijne motoriek van onze kinderen is heel vroeg ontwikkeld en de woordkeus is ruim voldoende volgens de leerkrachten van 'De Til'. Wij zijn heel tevreden over de dorpsschool. Het is een kleine school met veel aandacht voor onze kinderen. Ze spelen ook graag met andere kinderen. Als de grote broers op bezoek komen zijn de meisjes door het dolle heen! Samen stoeien vinden ze alle vier geweldig. Wij vinden 't heel fijn om te overleggen met ouders bij school. Dan is er natuurlijk geen tolk bij en moet je vaak nog iets extra navragen. Daardoor mis je wel eens wat informatie en moet je er zelf achteraan. Je kunt niet even bellen hè.'
'Ach', lacht Lotte, 'doof zijn heeft ook z'n voordelen hoor. Wij kunnen altijd rustig slapen… Voor de kinderen is er een babyfoon met licht en trilling en een camera. Dat systeem werkt perfect. We zijn meer visueel gericht en in sommige situaties maken we zelfs gebruik van onze doofheid.'

Zomervakantie
'Deze zomer zijn we drie weken naar Hongarije en Polen geweest. We hebben heel primitief in een lemen huisje gewoond en gekookt boven een eigen vuurtje en water gehaald uit een put. We waren de enige gasten van een Belgisch echtpaar dat daar midden in de natuur volledig zelfvoorzienend woont. Een geweldige ervaring. Daarna hebben we nog bij paardenliefhebbers in een luxe huisje gezeten. Met alle ruimte voor de kinderen en met die mooie Poolse paarden was dit ook heerlijk. Na de vakantie komt een doof meisje bij ons in huis wonen. Het is de dochter van onze goede vriendin uit Noord-Holland en zij gaat naar Guyot om de HAVO te doen. In de weekends gaat ze naar huis maar de komende jaren woont ze bij ons.
Naast het gezin en het huishouden vinden Karin en Lotte nog tijd voor andere hobby's. Karin heeft een tweejarige cursus geneeskrachtige kruiden gevolgd. Met de kennis van plantenleer is zij enthousiast over de bewerking van kruiden tot zalf of tinctuur. Lotte zegt: 'Creatief zijn is mijn levensstijl. Ik ben gek op vilten, daar kan ik mooie dingen mee maken. En koken vinden we allebei een fijne hobby. Ik verzin steeds verrassend lekkere en nieuwe combinaties of recepten tijdens het bereiden van de maaltijd. Ik probeer twee keer per week een nieuw recept uit. Knutselen doe ik graag met de kinderen en we genieten allemaal van bezig zijn in de natuur. Karin houdt van breien en naaien en van af en toe klussen in en om het huis. En met de nieuwe aanbouw is er voorlopig nog genoeg te doen.

Truus Top