G&T2013
Maandelijks Nieuwsblad voor Garmerwolde, Thesinge en omstreken

40e jaargang - januari 2015

Hannie Havenga: Groninger van het Jaar 2014

201501

Hannie Havenga, Groninger van het jaar 2014 (foto: Andries Hof)


In 2014 stond Garmerwolde echt op de kaart. De succesvolle Rijdende Popschool van Niels Steenstra trok zelfs koningin Máxima naar Garmerwolde, Bert Buringa werd 'Kloukste Grunneger 2014' en Hannie Havenga ontving de titel 'Groninger van het Jaar 2014'. Waar een klein dorp groot in kan zijn.


Twee keer overdonderd
In december kreeg Hannie onverwachts een telefoontje waarin gezegd werd dat ze rechtstreeks in de uitzending zat bij een radioprogramma van RTV Noord. Ze hoorde dat Arjen Robben de bekende voetballer als eerste genomineerd was voor deze titel. Na veel tromgeroffel hoorde ze dat zij als tweede genomineerd was en daarna Marcel Hensema, onder meer bekend van Mijn Ede en de televisieserie Hollands Hoop. Hannie was overdonderd. Ze wist nergens van en dacht meteen: ‘Hoe kan het dat ik naast zulke beroemdheden genomineerd ben?’ Eerlijk gezegd hoefde het niet zo van haar. Ze maakte zich er niet al te druk om, want ze ging er vanuit dat ze naast die coryfeeën toch niet zou winnen.

Toch liep het anders. Haar man Harm Jan en zoons Johan en Peter hoorden op 30 december dat Hannie de meeste stemmen had. Ze haalden haar over om op oudejaarsdag naar de prijsuitreiking te gaan want dat was ze eerst niet van plan. Ze dacht: ‘Laat ik maar gaan, dan zie ik Marcel Hensema en kan ik hem misschien wel strikken om met zijn stuk ‘Mijn Ede’ naar Garmerwolde te komen.’ Geen enkel idee dat ze gewonnen had. Ze was dus ook helemaal verrast toen ze in Heiligerlee voor de prijsuitreiking aankwam en daar familie en wel dertig Garmerwolders zag staan. Die wisten al lang dat Hannie de titel gewonnen had. Toen ze het zelf hoorde was Hannie opnieuw overdonderd. Ze kreeg de medaille uitgereikt door Mischa van den Berg, de directeur van RTV Noord, en daarna werd ze door de aanwezige dorpsgenoten toegezongen met een liedje dat ze ooit zelf geschreven had. Toen ze thuis kwam lagen er al bloemen op de stoep en de dagen daarna kreeg ze nog veel meer bloemen. Ook tijdens de dorpsborrel in het nieuwe jaar werden Hannie en ook Bert en Niels in het zonnetje gezet.

De verbinding zoeken
Volgens Mischa van den Berg was het onverwacht dat Hannie won, maar toch ook weer niet helemaal. Veel mensen uit de provincie die hebben gestemd herkenden in Hannie wel iemand uit hun eigen dorp. Iemand die zich inzet voor de dorpsgemeenschap en mensen met elkaar verbindt. Dan vinden mensen het leuk om juist op zo iemand te stemmen.
Hannie met haar creativiteit is ook zo iemand. De titel kwam niet uit de lucht vallen. Dit jaar was ze de motor achter de theatervoorstelling ‘Verbroken Verbinding’ bij het Eemskanaal ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van Rederijkerskamer Wester. Ook mensen die eigenlijk niet in verenigingen of clubjes zitten, betrekt Hannie bij zo’n project en dat geeft een enorme verbinding in het dorp. De voorstelling ‘Scrooge’ in de kerk van Garmerwolde was ook zo’n project waar jong en oud aan meedeed. Het levende schilderij ‘De Nachtwacht’ is er ook een voorbeeld van en eveneens de millenniumvoorstelling ‘Strijd om water’.
‘Als je in Garmerwolde zegt: "Dat kan niet", dan is er al heel snel iemand die zegt: "Waarom eigenlijk niet?"’ Hannie is overduidelijk zo iemand. Volgens Harm Jan is Hannie, als er bepaalde ideeën zijn in het dorp of als ze zelf een idee heeft, degene die het ook daadwerkelijk oppakt. Ze blijft daarbij het liefst op de achtergrond, ‘maar houdt de regie wel in handen’.
Nu heeft Hannie er vrede mee dat ze de titel Groninger van het Jaar 2014 mag dragen. ‘Garmerwolde is weer positief in het nieuws. Dat vind ik leuk en ik zie de titel als een eerbetoon aan al die mensen die zich inzetten voor het dorpsleven.’

Irene Plaatsman

Dank!

Iedereen bedankt voor de inzet bij de nominatie en verkiezing tot Groninger van het Jaar.
Volkomen verrast deel ik de titel graag met allen die zich inzetten voor de leefbaarheid in onze kleine dorpen.
Dank voor de ondersteuning bij de uitslag en voor de bloemen, kaarten en mails erna.

Hannie