G&T2013
Maandelijks Nieuwsblad voor Garmerwolde, Thesinge en omstreken

41e jaargang - juni 2015 

Wat te doen met goedmakertje NAM?

De aardbevingen, veroorzaakt door de gaswinning, zijn in onze dorpen regelmatig te voelen. Ook de gevolgen ervan zijn zichtbaar in muren en plafonds. De NAM vergoedt de reparatie van aardbevingschade maar toch is ook in Garmerwolde en Thesinge een duidelijke waardevermindering van woningen waar te nemen. Als compensatie kan ieder huishouden met ten minste 1000 euro aan aardbevingschade in een aardbevingsgemeente (zoals Ten Boer) aanspraak maken op 4000 euro aan waardevermeerderingssubsidie. Wij spraken enkele mensen in Garmerwolde en Thesinge om te zien wat er zoal met deze subsidie is gedaan.


Familie Stuut

201506a

Harry Stuut bij een van de scheuren die de muren in huis rijk zijn
(Foto: Andries Hof)


Harry Stuut woont met zijn vrouw en dochters aan de Dorpsweg in Garmerwolde. Zoals veel mensen in Garmerwolde hadden zij schade door de aardbevingen. Deze bestond met name uit scheuren in de buitenmuren rondom het huis en een scheur in de scheidingsmuur tussen de twee destijds samengevoegde woningen. Bijzonder is dat de familie Stuut de vergoeding voor de scheuren aan zichzelf heeft laten uitbetalen, zodat Harry zelf aan de slag kan met de nodige reparaties.
Ook de waardevermeerderingssubsidie wil Harry proberen uit te laten betalen, zodat hij in eigen beheer het dak van de woning kan vervangen. Het isolatiemateriaal daarvoor zou dan uit de subsidiepot kunnen komen. Het zal nog een flinke klus worden, want nu heeft de woning nog een onbeschoten kap, zonder isolatie aan de buitenkant. Toch denkt Harry de gestelde limiet van een jaar waarbinnen subsidie gebruikt moet worden wel te halen. Sterker nog, dit jaar verwacht hij de achterkant van het dak nog te kunnen aanpakken.
Al met al vindt Harry de waardevermeerderingssubsidie niet verkeerd. Het is sowieso lastig om te bepalen in hoeverre waardedaling van woningen in het aardbevingsgebied door de aardbevingen worden veroorzaakt en welk deel door de economische crisis komt. Het probleem van de aardbevingen los je met de subsidie niet op, maar voor Harry kwam de subsidie simpelweg op een moment dat hem goed uit kwam!

Albert Jan Klein Ikkink en Marieke de Groot

201506b

Marieke weerspiegeld in de nieuw ingezette dubbele ruiten van haar woning
(Foto: Andries Hof)


Aan de Dorpsweg nummer 49 in Garmerwolde spreek ik in de tuin, met een biertje in de hand, met Albert Jan Ikkink en Marieke de Groot. Zij vertellen dat zij het gewend zijn om in een oud huis te wonen en dat scheuren voor hen daarom geen drama zijn. Niettemin snappen ze heel goed dat mensen met ernstigere schades dit heel anders kunnen ervaren. Zelf hadden ze een aantal voegschades in de buitenmuren en één scheur in een binnenmuur. Deze hebben zij laten repareren door iemand uit de omgeving. Dat laatste vonden zij beide van belang en ze waarderen het dan ook dat met de subsidies de plaatselijke middenstand wordt gesteund en duurzaamheid wordt gestimuleerd.
Met de waardevermeerderingssubsidie hebben Albert Jan en Marieke vier stalramen aan de zijkant van hun woning laten vervangen door kozijnen met dubbelglas. De oude stalramen waren van ijzer met 4 mm dik glas er in, waarbij sommige ruitjes stuk waren. De nieuwe toogkozijnen (kozijnen met een boog aan de bovenkant) zijn in de stijl van het huis gemaakt. Albert Jan is dan ook zeer tevreden over het resultaat en is benieuwd in hoeverre hij in de winter zal gaan merken dat er nu dubbelglas in de kozijnen zit!
In hoeverre de waardevermeerderingssubsidie opweegt tegen de waardedaling van woningen in het aardbevingsgebied vinden Albert Jan en Marieke moeilijk te zeggen. Dat komt doordat de waardedaling door de economische crisis ook meespeelt. Niettemin drukken de aardbevingen een stempel op het gebied. Zolang je niet weg wil is dat geen groot probleem, maar als je wilt verhuizen, dan maakt dat het extra lastig. Albert Jan en Marieke zitten wat hen betreft goed en hoeven niet weg. Albert Jan ervaart de waardevermeerderingssubsidie dan ook als een cadeautje.

Freek Mandema


Van het gas af met subsidie van de NAM

201506c

Jelle van der Veen bij zijn wamtepomp (Foto: Edzard Krol)Toen Jelle van der Veen uit Thesinge hoorde van de 4000 euro vergoeding van de NAM, besloot hij de energiebesparing rigoureus aan te pakken. Hij plaatste 32 zonnepanelen op het dak van zijn schuur. Bovendien verving hij zijn verwarmingsketel door een hypermodern, op elektriciteit werkend verwarmingssysteem, een warmtepomp die warmte uit de buitenlucht wint. De zonnepanelen leveren alle stroom die het nieuwe systeem verbruikt. Sinds februari doet de installatie wat hij moet doen: het huis verwarmen en warm water leveren. 'Ik ben zelf installateur en kan de montage in mijn vrije tijd doen', zegt Van der Veen. 'Als je ook nog vierduizend euro krijgt, en het is een nieuw product, dan is het een uitdaging om het uit te proberen. Al moest ik er uiteraard zelf ook wat geld in steken. Het is een hartstikke mooi systeem. Het werkt uitstekend. En wij zijn helemaal van het gas af.' Nu maar hopen dat de NAM straks nog genoeg geld overhoudt om onze beschadigde huizen te repareren.


Geen koude voeten meer

2015d

Janiene de Lange met haar zonen Bas en Joris op
sokken op de vloer (Foto: Edzard Krol)


Ze had altijd schoenen aan in huis, vanwege de koude vloer. Dus toen Janiene de Lange uit Thesinge na het herstel van bevingsschade 4000 euro mocht uitgeven aan energiebesparende maatregelen, wist ze het wel: 'We hebben de vloer laten isoleren. Al was dat niet alleen omdat we meer comfort wilden, maar ook omdat we best wel veel gas verstookten.' Het bleef niet bij de vloer. 'Bij de controle vorig jaar bleek onze oude verwarmingsketel bijna versleten. En omdat met de vloerisolatie het hele potje van de NAM nog niet op was, hebben we besloten er ook een nieuwe verwarmingsketel mee te kopen. Daarvoor hoefden we bovenop de vergoeding maar weinig extra te betalen. Hoeveel het scheelt in de stookkosten, weten we nog niet. Dat zal later blijken. We hebben er wel een mooie app bij, waarop je kunt zien hoeveel gas we verbruiken. Hoewel we niet echt een koude winter hebben meegemaakt, hoeven we tot nu toe binnenshuis geen schoenen meer aan.'


Edzard Krol