G&T2013

Maandelijks Nieuwsblad voor Garmerwolde, Thesinge en omstreken

42e jaargang - juli 2016 

Geboortedorp Thesinge

201607a

De familie Huisman bijeen bij Dorpshuis Trefpunt (foto Joost van den Berg)

 

 

Op zaterdag 28 mei was er in Thesinge in dorpshuis Trefpunt een reünie van de familie Huisman. Er waren 65 familieleden bij elkaar gekomen om te genieten van elkaar en van oude foto’s en verhalen. De organisatoren hadden een speurtocht uitgezet door het dorp en geregeld dat de molen en de smederij voor deze gelegenheid geopend werden.

Het begin
Alle aanwezige familieleden Huisman zijn nazaten van Luitje Huisman en Anje Swierenga. Luitje is bij de wat oudere Thesingers nog wel bekend. Hij is een timmerbedrijf begonnen op De Dijk 12. Aan de Molenweg (nu nummer 30) bouwde hij een nieuw huis en woonde daar korte tijd. De ouders van Luitje namen het huis aan De Dijk 12 toen over om daar te rentenieren, na hun werkzame leven op de toenmalige Hondegatstermolen. Deze molen stond langs het Maar, halverwege het Boer Goensepad.
Toen dit pand te klein werd is er een huis met een flinke schuur aan de Molenweg nr. C168A gebouwd. Dit is nu nummer 15.
Luitje en Anje Swierenga hebben acht kinderen gekregen. De jongste van dit achttal is Kor. Met hem en zijn dochter heb ik een afspraak gemaakt voor een interview. Hij is evenals zijn broers Pieter, Bart, Dienco, Jan Hendrik, Harry en zussen Dina en Jantje vertrokken uit Thesinge. En drie uit het gezin zijn geëmigreerd naar Grand Rapids in Amerika: Bart, Dienco en Dina. Kor woont met zijn vrouw Cieka in Ten Boer. Zij hebben drie kinderen; de jongste woont nu weer in Thesinge. Dat is Jolanda Bol-Huisman die met haar man Martijn en hun twee zoontjes in Moeshorn woont. 


Club van 222!
De stamboom van de familie Huisman gaat terug tot 1620. Kor Huisman heeft tijdens ons gesprek in de tuin bij zijn dochter Jolanda een stapeltje papierwerk op tafel liggen. Als er nog wat extra informatie nodig is belt hij even met zijn broer Jan Hendrik.
Kor: ‘De stamboom begint in 1620 met Oomke Luitjens in Engelbert. De eerste Huisman die genoemd wordt stamt uit 1744. Dit is Gerrit Oomkes Huisman van Noorddijk. De eerste die in Thesinge komt te wonen is mijn opa, Pieter Huisman met oma Dina. Opa Pieter was molenaar op de Hondegatstermolen. Het aantal nakomelingen van mijn ouders Luitje en Anje staat op dit moment op 222! Ik houd alle wijzigingen zo goed mogelijk bij, maar soms komt de berichtgeving pas later. Ik kan er dus wel iets naast zitten met de telling.
Kor is zelf opgegroeid in het dorp aan de Molenweg 15. Voor hem voelt Thesinge nog altijd heel eigen. Hij woont met veel plezier in Ten Boer, maar vindt het geweldig dat zijn jongste spruit weer in Thesinge is beland. Nu fietst hij regelmatig even naar zijn geboortedorp. Vooral ook om te genieten van zijn twee kleinzonen. Aan zijn jeugd en schooltijd heeft hij mooie herinneringen. Hij zat in de klas met onder andere Willem Oomkes en Johannes van Zwol. Kor: ’Op de reünie van CBS De Til in het jaar 2000 waren de in Nederland wonende broers en zus aanwezig. De drie die in Amerika wonen waren niet van de partij. Zij hebben wel heel erg genoten van alle foto’s en verhalen van deze geweldige dag. Middels de huidige communicatiemiddelen blijven zij ook op de hoogte van het wel en wee in ons dorp. Ze lezen de G&T digitaal en houden de website van Thesinge echt in de gaten. Onlangs vertelden ze dat ze genoten hebben van de filmbeelden die met behulp van een drone van Thesinge zijn gemaakt (zie www.thesinge.com - red.). Wij zijn al zeven keer op en neer naar Amerika gereisd en er komen ook geregeld familieleden naar Nederland.’ 

201607b

Jolanda Bol-Huisman en haar vader Kor (foto Joost van den Berg)


Molenweg C168A
Het timmerbedrijf van vader Luitje werd overgenomen door zijn zoon Jan Hendrik. In 1978 is Jan Hendrik gestopt als timmerman en bode geworden bij de gemeente Ten Boer. Andries van der Meulen heeft het huis gekocht. Tijdens de verbouwing vond Andries een plankje waarin ‘Bart Huisman 12-10-1949’ was gekerfd. Dit plankje is meegenomen naar Amerika. Met dit ‘relikwie’ uit zijn jeugd was deze broer heel verguld. Bart Huisman is vorig jaar helaas overleden. Kor heeft zelf zijn werk gevonden bij verschillende groothandels in de stad Groningen. En tegenwoordig geniet hij van zijn pensioen en komt tijd te kort. Zijn dochter Jolanda heeft een knusse kapsalon aan huis en haar man Martijn werkt bij Landbouwmechanisatiebedrijf Oudman. Jolanda is met hun keuze om in Thesinge te gaan wonen zeer gelukkig. Na tien jaar klussen is het huis aan Moeshorn helemaal opgeknapt. Zij voelt zich dankzij haar familiegeschiedenis een echte Thesinger.

Truus Top