G&T2013

Maandelijks Nieuwsblad voor Garmerwolde, Thesinge en omstreken

43e jaargang - oktober 2017

Aan tafel!

201710a 201710b
Aly pureert de mosterdsoep (foto Ton Ensing)  Yvonne snijdt de pukkelpompoen (foto Ton Ensing)


Zaterdag 7 oktober was er weer Lopend Eten in Thesinge. Ook dit jaar werd het evenement georganiseerd door Ton Heuvelmans en Christien Huizinga. Elk jaar doen er nieuwe koks mee. De G&T Express ging op zaterdagochtend bij een aantal koks langs. Te beginnen bij Aly en Ton die al veel ervaring hebben.

… bij Aly Pepping en Ton Ensing, Singel 4

Aly en Ton doen al jaren met veel plezier mee aan Lopend Eten. Het is niet alleen de avond die leuk is. Tijdens het boodschappen doen kom je al Thesingers tegen met boodschappenlijstjes in de hand. Vaak bij de Agrishop maar ook bij andere winkels. De meest gestelde vraag is dan: ‘Doen jullie boodschappen voor Lopend Eten?’ En daarna volgt bijna standaard de vraag of je een koud voorgerecht, een warm voorgerecht, een hoofdgerecht of een dessert gaat maken. Dat levert leuke gesprekken op en je komt helemaal in de sfeer.
Dit keer hebben Aly en Ton gekozen voor een warm voorgerecht. En het klinkt heerlijk: zelfgemaakte mosterdsoep. En het leuke is, of je nu vegetarisch bent of niet, je kunt je soepje aanvullen met allerlei heerlijke dingen: geraspte kaas, reepjes omelet, gerookte spekjes, een lekker mengsel van allerlei verse kruiden of bijvoorbeeld stukjes metworst.

… bij Yvonne Broekhuizen en Arjan Leusink, De Dijk 2
Vorig jaar zagen Yvonne en Arjan de deelnemers aan Lopend Eten bij de wisselingen van de maaltijden voorbij komen. Iedereen haastte zich van de ene kant van het dorp naar de andere. Ze woonden toen nog niet zo lang in Thesinge en het leek hen leuk om mee te doen. Ze houden van koken en eten. Maar ja, vorig jaar waren ze druk aan het verbouwen en het hele dak lag van het huis. Niet echt een geschikt moment om mee te doen. Nu doen ze voor het eerst mee. Het lijkt hen leuk om het dorp zo beter te leren kennen en andere bewoners te ontmoeten. Omdat hun keuken nu nog te klein is om er met acht mensen te eten, zal de eettafel naar de woonkamer worden verplaatst.
Yvonne en Arjan hebben gekozen voor een warm voorgerecht met pompoen. Via Facebook lazen ze over een actie van De Streekboer die pompoenen in de aanbieding had. De pompoenen werden niet meer door de reguliere afnemer gekocht omdat de buitenkant wat kleine oneffenheden (pukkels) had, veroorzaakt door een heftige hagelbui. Maar ze waren verder prima en omdat ze het liefst geen voedsel willen verspillen, kochten ze hier een aantal pompoenen. Op het menu staat dan ook: ravioli van ‘pukkelpompoen’ met geitenkaas en zelfgebakken olijfbrood.

… bij Corrie Eijkemans, G.N. Schutterlaan 14, samen met Monique Dolfijn, G.N. Schutterlaan 40 en Tamara Bokhorst, Lageweg 4
Eindelijk, het huis is klaar en de keuken is in gebruik. Voor het eerst kan Corrie zelf de Lopend Eten gasten ontvangen. De originele keukentafel, een enorm houten zwaard van een boot, is ruim genoeg en het nieuwe servies staat al te wachten in de kast.
Tamara doet dit jaar voor het eerst mee. Zij woont sinds kort samen met haar vriend Sebastiaan Blaauw in Garmerwolde. Het leek haar leuk om de sfeer te proeven en mensen in Thesinge te leren kennen. Sebastiaan en Tamara zijn van plan om in de loods verderop aan de Lageweg (aan het begin van het Klunder) een kantine te bouwen. Als de kantine op tijd klaar is kunnen ze daar ook koken en dan willen ze samen meedoen aan Lopend Eten.
Corrie, Monique en Tamara maken een koud voorgerecht. Op het menu staan tapas, een hartig taartje met broccoli en ham en een linzensalade met bietjes en geitenkaas. Ze zijn heel wat van plan, maar volgens Corrie heeft Monique de coördinatie, dus dat komt wel goed.

… bij Aries en Jannie Sibma, Molenweg 34
Aries doet dit jaar voor het eerst mee. Jannie deed samen met haar dochter Esther vorig jaar al mee met Lopend Eten en kwam zo enthousiast thuis dat Aries het ook weleens wilde meemaken. ‘Als ik dan toch meedoe, dan wil ik iets maken wat ik zelf heel lekker vind.’ Aries kookt thuis graag en hij is volgens Jannie maar wat kritisch. Hij kookt dan ook heel lekker.
Ieder jaar kopen ze samen met anderen een koe van een boer uit Veendam. Een keer per jaar verdelen en verpakken ze het vlees. Ze maken er dan een gezellige boel van. Het mooie is dat ze weten waar de koe geleefd heeft en wat voor vlees ze krijgen.
Aries en Jannie koken een hoofdgerecht. Er staat een runderstoofpotje op het menu van het vlees van de koe uit Veendam. Terwijl het stoofpotje op het vuur staat te pruttelen, vertelt Aries over een andere specialiteit van hem: erwtensoep. Hij beschrijft de soep zo heerlijk dat het water je in de mond loopt.
Om te weten wat je nu bij zo’n stoofpotje drinkt zijn ze van tevoren naar een slijterij geweest. De slijter raadde hen een speciale rode wijn en bruin bier aan. Bij het gerecht worden tuinerwtjes, sperzieboontjes en rijst geserveerd. Dat onderdeel neemt Jannie voor haar rekening. Wat hen betreft zijn ze er helemaal klaar voor. Lopend Eten kan beginnen!

Irene Plaatsman

 

201710c 201710d

Tamara en Corrie maken een koud voorgerecht
(foto Ton Ensing)
 Aries stooft een eigen koe (foto Ton Ensing) Lopend eten Thesinge 2017: vormbehoud


Het Lopend Eten van zaterdag 7 oktober verliep zoals alle deelnemers hadden verwacht: genoeglijke bijeenkomsten rond feestelijk gedekte tafels. De verlengde voorgerechten zorgden voor extra bijklets-tijd. Door de aanhoudende gezelligheid lopen de nagerechten vaak zo laat uit, dat steeds minder deelnemers nog naar het Trefpunt komen. Daar gaan we ons over buigen voor de volgende actie Lopend Eten, op zaterdag 6 oktober 2018. Nader bericht volgt.
Wij mochten ook nieuwkomers begroeten, die al even enthousiast reageerden als de oudgedienden. Kortom: ook Lopend Eten heeft Vertrouwen in de Toekomst. De opbrengst van het genoeglijk samenzijn bedroeg dit jaar € 224,50. Dit bedrag is overgemaakt aan het Ronald MacDonald Kinderfonds in Groningen.

Ton Heuvelmans