G&T2013

Maandelijks Nieuwsblad voor Garmerwolde, Thesinge en omstreken

45e jaargang - april 2019  

Veertig jaar Theater Suer
Spelen met je kunst

201904a

Patricia heeft voor de lezers alvast een van haar boeken uit haar voorstelling
Boekje opendoen opengeslagen (foto Koos van de Belt)


Patricia Suer en Michelle Smelik wonen op hun boerderij aan de Lageweg 22a in Garmerwolde omgeven door de vele beelden die Patricia in de loop der tijd heeft gemaakt. Al ruim veertig jaar is zij beeldend kunstenaar en theatermaker. Naar aanleiding van al die jaren is er over haar werk een film en een boek in de maak.

Bewegende beelden
Patricia begon al jong als beeldend kunstenaar. Toen de bekende poppenspeler Jozef van den Berg stopte met lesgeven kreeg Patricia de kans om zijn werk voort te zetten. Met haar poppentheater gaf ze lessen en voorstellingen op scholen in de stad Groningen.
Het waren geen traditionele poppenkastvoorstellingen met Jan Klaassen en Katrijn waarbij de poppenspeler onzichtbaar bleef. Jozef van den Berg was er mee begonnen om ook als poppenspeler ook een rol te vervullen en zichtbaar te zijn voor het publiek. Dat deed Patricia ook.
Haar voorstellingen ontwikkelden zich steeds verder en waren niet alleen meer bestemd voor kinderen maar ook voor volwassenen. Haar werk werd groter en Patricia ging meer in de open lucht spelen. In de beginjaren trok ze in de zomervakanties samen met Michelle op een tractor met woonwagen erachter van camping naar camping.
Ook toen al was Michelle niet alleen haar partner maar ook haar zakelijk manager, steun en toeverlaat en manusje van alles. Met een campinggids in de hand belde Michelle in een telefooncel campings op met de vraag of ze er konden spelen. Zo trokken ze vanuit Groningen tot aan Gelderland van camping naar camping. Later werd ze gevraagd mee te doen met een rijdend festival waar ook andere artiesten aan deelnamen.
De natuur speelde een belangrijke rol in de voorstellingen en zo werd Theater Suer via haar impresariaat vaak geboekt in Nationale Parken, op eilanden, diep in de bossen; kortom op prachtige locaties. De vroegere poppen van stof werden grote bewegende, weerbestendige metalen beelden: een locomotief, wolven, draken, uilen, reigers enzovoort. ‘Eigenlijk werd ik weer een beeldenmaker. De voorstellingen waren en zijn een mooie manier om mijn beelden te presenteren. Mijn beelden moeten altijd kunnen bewegen. Beelden in een galerie vind ik eigenlijk wat saai. Ik breng ze graag tot leven.’ Michelle vult aan: ‘Spelen met je kunst. Dat is het eigenlijk.’

201904b

Michelle helpt Patricia met en in een van haar vele creaties, gebruikt tijdens
één van haar voorstellingen (foto Koos van de Belt)

Een documentaire en een boek
Vijftien jaar geleden ontmoetten Patricia en Michelle de inmiddels overleden kunstenaar en performer Jan Steen. Zijn werk had veel raakvlakken met dat van Patricia. Filmmaker Buddy Hermans had een documentaire gemaakt over het werk van Jan Steen en Jan raadde Patricia aan dat ook te doen. Ze besloten zijn advies op te volgen en kwamen in contact met Buddy Hermans die enthousiast reageerde. De opnames voor de film zijn inmiddels begonnen. Het wordt een documentaire over het werk van Patricia. Begin mei wordt het hoogtepunt van de documentaire opgenomen; een enorme karavaan van alle beelden die Patricia ooit gemaakt heeft. Zij worden in beweging en tot leven gebracht door een hele stoet vrijwilligers. De documentaire wordt mogelijk gemaakt door subsidie van het Jan Steenfonds en wordt geproduceerd door de Stichting Parmando. De première is in augustus op festival Noorderzon in Groningen.
Na wat aarzeling zijn Patricia en Michelle via het platform Voordekunst ook een crowdfundingactie begonnen voor het uitgeven van een boek. Patricia had daar eerst moeite mee. ‘Ik vond het moeilijk. Je gaat toch niet bij vrienden en kennissen schooien om geld?’ Maar om het boek mogelijk te maken was zo’n actie toch nodig en de reacties bleken juist positief. Veel mensen gunden het haar en reageerden enthousiast. Ook hier was Michelle weer steun en toeverlaat. Zij had de hele actie op touw gezet. Op dit moment zijn zij aan het graven en zoeken naar verhalen en foto’s voor het boek dat Aly Pepping uit Thesinge zal gaan vormgeven. Zij hebben het er druk mee want het is de bedoeling dat het boek eind juni wordt gepresenteerd in Museum Nienoord. En hoe kan het anders; Patricia zal de presentatie van het boek openen met de voorstelling Boekje opendoen.

Het mooiste beroep dat er is
Patricia denkt na al die jaren niet aan stoppen. Ze werkt nog elke dag. Dat maakt ook dat ze gelukkig is. Niets doen houdt ze hooguit een middag vol. De grote voorstellingen zijn wel zwaar geworden. Haar nieuwe werk voor de voorstelling Boekje opendoen, met pop-upboeken, is dan ook kleiner. Als je de metalen boeken opent, zie je prachtig kleine, bewegelijke voorstellingen. Sommige figuurtjes kunnen vanuit het ene boekje in een ander boekje stappen. Deze voorstelling speelt zij tijdens de Tuin en Kunst Hogeland-weekenden in tuincentrum De Kleine Plantagein Eenrum op 9 en 23 juni.
Terugkijkend op die ruim veertig jaar: had Patricia iets anders willen doen? ‘Nee’, is haar antwoord, ‘ik ben geboren als kunstenaar en dat ben ik nog steeds. Dat kun je niet ombuigen. Ik heb alle ruimte voor mijn fantasieën en creativiteit. Kunstenaar zijn heeft zijn beperkingen maar de rijkdom is weergaloos. Het is het mooiste beroep dat er is.’

Irene Plaatsman

Tip voor wie interesse heeft: Parmando 24 culture is een cultureel kanaal waar je je op abonneren kunt. Het kanaal zendt vierentwintig uur per dag culturele programma’s uit.