G&T2013

Maandelijks Nieuwsblad voor Garmerwolde, Thesinge en omstreken

45e jaargang - juni 2019

Vrijwilliger bij de Special Open Thesinge

201906

Amber begeleidt Lucy, beiden hebben het duidelijk naar hun zin
(fotograaf onbekend)


Bijna zeven jaar is Amber Wierenga vrijwilliger bij het paardrijden voor gehandicapten. Zij woont in Thesinge op een steenworp afstand van de manege van Frank Janssen en Petra Datema. Al vijftien jaar rijdt ze zelf paard in deze manege. Ze begon toen ze zes was en rijdt er nog wekelijks een of soms twee uur. Elke dinsdag begeleidt zij gehandicapte ruiters en geeft zij hen les.

Special Open Thesinge
Op zaterdag 8 juni werd dit ruiterevenement voor de derde keer gehouden. Iedereen die bij Martini Manege rijdt was in de gelegenheid om deel te nemen. Amber vertelt: ‘Er deden wel dertig ruiters, met en zonder een lichamelijke of verstandelijke beperking, mee aan de Special Open. Alle ruiters rijden in de manege samen en dat is ook zo bij dit evenement. Petra en Frank noemen het de Inclusief-editie. Het was een goed georganiseerde dag in een feestelijk aangeklede manege met een tribune vol publiek. De deelnemers en de paarden zagen er verzorgd uit. Er was een gediplomeerde jury die alle deelnemers beoordeelde en hen in staat stelde om zich vooral zo goed mogelijk te presenteren. Dit is voor de manegehouders en de jury het doel van deze dag. Alle ruiters schitteren als wereldsterren en verdienen aan het eind van de dag een rozet op hun mooie pak en een gouden medaille. Voor iedereen is het een leuke dag geweest!’

Vrijwilliger
Ook voor de grote groep vrijwilligers is de dag erg geslaagd. Het waren er zeker vijftien. Voor de catering waren al veel handen nodig en voor iedere deelnemer was er ook de nodige begeleiding. De vrijwilligers krijgen er volgens Amber allemaal energie van! Logisch als je al die blije gezichten van de ruiters ziet tijdens hun rit en later bij de prijsuitreiking. ‘Ik vind het heel belangrijk dat de ruiters een positief gevoel hebben over hun beoordeling. Het is ook ontroerend om te zien hoe ze het elkaar gunnen als de prijzen uitgereikt worden. Er was een jongen die zei dat hij graag de derde prijs wilde winnen omdat hij al eens eerste en tweede was geweest. Hij gunde het de anderen nu wel een keer.’

Zorg
Amber heeft de opleiding verzorgende in de gezondheidzorg gedaan en werkt sinds vorig jaar september in verpleeghuis Maartenshof in Groningen. Tijdens haar opleiding heeft ze meerdere stages gelopen waaronder een stage in de gehandicaptenzorg. Dit beviel haar goed maar over haar huidige werk op de afdeling Parkinson is ze heel tevreden. Ze heeft inmiddels een vast contract voor 28 uur en dan ga je niet zo gauw veranderen van werkgever. Vaak werkt ze extra uren omdat er een groot personeelstekort is.

Hobby
Met haar eigen paardje, een Shetlandpony, maakt ze regelmatig een rit met een karretje. Soms wandelt of fietst ze ernaast of rijdt ze op haar verzorgpaard, een draver, en loopt de pony ernaast. Zeven jaar geleden heeft ze de pony cadeau gekregen van Barbara en Hylco van de Molenweg in Thesinge. Zij verzorgde de pony altijd en de eigenaren hebben haar er destijds mee verrast in december. Hij stond voor haar onder de kerstboom op Smidshoek met een grote rode strik om zijn hals! Soms rijdt ze ook samen met haar vriendin Emma Tammens, die dezelfde hobby heeft. Het is een hobby die veel tijd kost en met haar baan en het vrijwilligerswerk is de week van Amber aardig gevuld. Het lesgeven en begeleiden op de manege blijft ze desondanks heel graag minstens een dag in de week doen.

Truus Top-Hettinga