G&T2013

Maandelijks Nieuwsblad voor Garmerwolde, Thesinge en omstreken

45e jaargang - oktober 2019 

Handel en dynamiek in acht (magazijn) stellingen 

201910a

Jan, Karin en Reinder van der Veen in het grote magazijn (foto Koos van de Belt)


Als deze krant verschijnt  is het de 1e november, een dag nadat Luther in 1517 een 95-tal stellingen aan de slotkapel van Wittenberg nagelde. Een mooie metafoor om met de familie van der Veen in gesprek te gaan aan de hand van een achttal (nee, geen 95!) stellingen. Zij verkopen immers sinds 1999 magazijnstellingen vanuit een pand aan de Nijverheidsweg in Ten Boer.

De universiteit van de straat is een goede leerschool
Reinder van der Veen, geboren in mei 1952, is de oprichter van het bedrijf Reinder van der Veen Magazijnstellingen bv. Hij groeide op als zoon van een bakker in Delfzijl en werkte als tiener ook mee in dit bedrijf. Al op 14-jarige leeftijd stopte hij met de mulo en ging, met ontheffing van de schoolplicht, aan het werk. Als 15-jarige heeft Reinder, als zelfstandige, een brood bezorgwijk in Delfzijl opgezet. Tot 1977 was hij bij diverse bakkerijen betrokken en ging toen over tot de verkoop van vastgoed. Reinder: ‘Ik ben gevormd door de universiteit van de straat’.
Leraren vroegen zich af wat er van hem terecht moest komen. Met name zijn leraar Duits, een vak waar hij alleen maar onvoldoendes voor kreeg. Later kwam Reinder hem eens tegen en zei toen dat het wel goed gekomen was, destijds lag een derde van zijn handelsgebied in Duitsland. Wel heeft hij later het, voor het ondernemen noodzakelijke, middenstandsdiploma gehaald. Handelsgeest, intuïtie, het opbouwen van connecties, flexibel zijn en vooral doen wat je zegt. Deze eigenschappen hebben Reinder veel gebracht. Een vrij, maar druk bestaan als zelfstandig ondernemer. Handelen in alles wat los en vast zit. Van vastgoed tot magazijnstellingen. Hij heeft zijn vleugels - met succes - uitgeslagen.

Veel dynamiek is uitdagend
Jan van der Veen, geboren tijdens de ijzelstorm op 1 maart 1987,  is sinds begin dit jaar directeur/eigenaar van het bedrijf. Tot de bouwvak in 2015 was hij als chauffeur in loondienst bij een loonbedrijf. Het werk en de branche bevielen hem goed, maar het starten van een zelfstandige onderneming leek hem ook erg aantrekkelijk. Vader Reinder stelde voor om rond te neuzen in zijn bedrijf om zo te kijken of dit misschien iets voor hem was. En ja, na een lange periode van inwerken en ontdekken, bleek het wel wat voor Jan te zijn. Met name de dynamiek van het werk trekt hem aan. Organiseren, inkopen, verkopen en niet weten wat de dag je brengt, dat vindt hij geweldig. En dat compenseert de lange werkdagen en het constante bereikbaar moeten zijn.

Klantenbinding door het geven van een thuisgevoel
Karin van der Veen (volgens eigen zeggen 28+) werkt nu een half jaar in het bedrijf van haar broer Jan. Ze is vierenhalve dag aanwezig in het pand Nijverheidsweg 6 en is vooral het eerste aanspreekpunt voor klanten. Verder verzorgt ze de mail, de offertes en de website. De handel in magazijnstellingen en magazijnbenodigdheden is zeer divers, een lastige materie. Karin : ‘Elke dag leer ik weer wat nieuws. Goed luisteren naar de klant en hen een thuisgevoel geven, dat vind ik belangrijk. Ook al weet ik nog lang niet alles. Gelukkig kan ik altijd doorverwijzen naar broer Jan. Hij weet veel en anders zoekt hij wel een oplossing’.

Ons bedrijf is uniek
Wat was in 1999 de aanleiding om te starten met de in- en verkoop van gebruikte en nieuwe magazijnstellingen? ‘Deze handel kwam voorbij, maar het hadden net zo goed spijkers kunnen zijn’, aldus Reinder. ‘Ik heb een partij stellingen opgekocht en zag hierin wel mogelijkheden. De aankoop van het materiaal was destijds een onzekere investering, maar het bleek een goede keus’. Nu is het bedrijf uniek in Noord-Nederland wat betreft aanbod, voorraad en snelle levering van zowel nieuw als gebruikt materiaal en Top Way aluminium gecertificeerde rolsteigers, ladders en trappen. De kracht van het bedrijf is de grote en gevarieerde voorraad, opgeslagen in inmiddels drie bedrijfspanden in Ten Boer en Thesinge. Jan: ‘We kunnen hierdoor snel handelen’.

201910b

Reinder komt niet zo vaak meer in Ten Boer, maar als hij er is,
is er altijd wel wat te bepreken (foto Koos van de Belt)


Mond tot mond reclame is de beste reclame
Reinder: ‘Iets voor de eerste keer verkopen is geen kunst, maar een klant behouden wel’. Er wordt wel geadverteerd in plaatselijke bulletins en kranten, zoals de G&T Express, maar dit is meer een vorm van sponsoring. Want de klantenkring bevindt zich niet in deze dorpen, maar is verspreid over heel Nederland en België en varieert van horeca, winkelketens (waaronder Welkoop) tot grote productiebedrijven (bijvoorbeeld Akzo). De eigen bedrijfswagens en de trailers van de (externe) transporteurs zijn in een opvallende gele kleur gespoten en zo goed zichtbaar op de (snel)wegen. Verder wordt er tegenwoordig veel gehandeld via de digitale snelweg, zoals Marktplaats en de eigen website. Dat maakt het handelen wel wat ingewikkelder, de prijsstellingen zijn vaak openbaar. Jan: ‘Wij moeten het hebben van onze kwaliteit, service en betrouwbaarheid. We zoeken altijd naar oplossingen en proberen zo een klant nooit met een probleem te laten zitten. Dat kost dan vaak wel wat meer, maar klanten die meenden goedkoop in te kopen via o.a. veilingen, kloppen vaak daarna bij ons aan als deze producten niet voldoen aan alle eisen. Goedkoop blijkt dan duurkoop’.

Uitbesteden aan derden zorgt voor kwaliteit en minder vaste lasten
In het bedrijf werken, naast Jan en Karin, nog twee vaste krachten. Een logistiek medewerker en de zus van Frouwkje die de schoonmaak verzorgt en een halve dag van Karin waarneemt. Jan: ‘Het vervoer van materiaal buiten de noordelijke provincies wordt verzorgd door ingehuurde vervoerders. We zorgen voor een goede en vakkundige inrichting en een gecertificeerde oplevering door vakmensen. Ook kunnen we de jaarlijkse keuring laten uitvoeren. Zo kan iedereen doen waar hij/zij goed in is en samen zorgen we voor tevreden klanten’.

Per dag afhandelen zorgt voor overzicht
Jan: ‘Ik begin de dag met de planning, administratief werk en het zoveel mogelijk afhandelen van lopende zaken. Deze gewoonte heb ik overgenomen van mijn vader. Geregeld is geregeld’. Reinder: ‘Jan doet dit inderdaad op mijn manier, maar ik laat hem daar wel helemaal vrij in en bemoei me niet meer inhoudelijk met het bedrijf. Hij moet daarin zijn eigen weg vinden. Natuurlijk vind ik het leuk om te zien wat er allemaal gebeurt en ik doe ook weleens een vervoersklusje, maar verder is het voor beiden goed om los te laten’.

Groeien is niet het doel
Het snel werken en beslissen is niet van toepassing bij ambtelijke en juridische zaken. Iets waar ze tegenaan liepen toen de bedrijfsovername in zicht kwam. Allerlei regels en procedures, die meer dan een half jaar tijd vergden, vroegen wel om veel geduld. Maar het is uiteindelijk gelukt. Jan is, met veel werkplezier, eigenaar van het goedlopende bedrijf en Reinder geniet van zijn, zelf opgebouwde, pensioen. Hoe het bedrijf er over vijf jaar uit zal zien? Hiervoor heeft Jan geen specifieke wensen en plannen. ‘Gewoon zo doorgaan, op dezelfde voet en dezelfde schaal. Dan blijft het overzichtelijk, vertrouwd en persoonlijk, ook richting onze klanten. Ik kan als praktijkmens doen waar ik goed in ben. Handelen, dingen regelen, plannen uitwerken en als het moet zelf iets in elkaar zetten’.

Roelie Karsijns - Schievink


Over Reinder:
Reinder woont, samen met zijn vrouw Frouwkje, aan de rand van de Molenhorn in Thesinge. Hun drie kinderen, Karin, Jelle en Jan wonen allemaal in hun geboortedorp Thesinge. De vijf kleinkinderen kunnen ze zo mooi van dichtbij volgen. Helemaal nu ze beiden van hun AOW kunnen genieten. Reinder: ‘Ik heb er als werkende 52 jaar voor betaald, dat kunnen niet veel mensen zeggen’.

Over Jan:
Jan woont samen met Miranda, zoon Bas en dochter Kim aan de Lageweg in Thesinge. In de schuur en op het terrein van dit pand is een deel van de bedrijfsvoorraad te vinden. Diverse dieren, een liefhebberij van Miranda, scharrelen op het met gras begroeide deel van het erf.

Over Karin:
Karin woont sinds oktober 2018 met zoon Nick en haar honden in een knus huisje in de Kapelstraat van Thesinge. Daar voelt ze zich helemaal thuis. Haar overtollige energie kan ze kwijt in paardrijden en hardlopen.