G&T2013

Maandelijks Nieuwsblad voor Garmerwolde, Thesinge en omstreken

47e jaargang - april 2021


Langs het tuinpad van mijn (groot)ouders 

Hendrik Ridderplein 5202104a

Renger geflankeerd door Thom (links) en Rick, Thomas (op de fiets gekomen
vanuit Ten Boer) en Korrie voor hun woning (foto Koos van de Belt)

Op Hendrik Ridderplein 5 in Thesinge wonen Renger en Korrie de Vries-Veldman. Hun vier kinderen, Ria, Martje, Thom en Rik, zijn er geboren. Ria woont nu in Delfzijl en de jongste drie wonen nog thuis, hoewel Thom als internationaal vrachtwagenchauffeur veel van huis is. De voornamen van de kinderen zijn afgeleid van de voornamen van hun grootouders. Behalve die van Rik. Hij zou eigenlijk vernoemd moeten worden naar opa Kees Veldman. Maar die naam was al veel vaker in de familie Veldman gegeven en daarom is Rik vernoemd naar zijn eigen vader: Renger. Het hele gezin is geboren en getogen in Thesinge.

202104c

Oma Martje en dochter Henderika rond 1945
(foto's archief familie de Vries)


Opa Geert en oma Martje Ridder-Vegter
Het huis van Renger en Korrie aan het Hendrik Ridderplein is rond 1917 gekocht door de opa van Renger. Dit was Geert Ridder, getrouwd met Martje Vegter. Opa Geert werkte bij boer Dijk in Klunder. Hij heeft met financiële hulp van de boer dit huis kunnen kopen. Van oorsprong stonden er nog twee oude huizen achter die afgebroken zijn, zodat opa en oma een grote moestuin konden aanleggen en een heleboel kippen konden houden. Ernaast, op de plek waar ‘Brijventer’ Mollema zijn bedrijf had, stond een schuur van boer Jansen. Renger herinnert zich dat er in zijn jeugd heel veel ratten in het graan zaten.
Geert en Martje Ridder kregen twaalf kinderen van wie er vijf rond de geboorte of heel jong zijn overleden. Het jongste kind uit het gezin was Henderika, de moeder van Renger. Zij trouwde met Thomas de Vries uit Ten Post. En zij bleef wonen in het ouderlijk huis waar ook opa Geert tot zijn overlijden in 1970 bij hen heeft ingewoond. Oma Martje was al overleden in 1950. De vader van Renger, Thomas de Vries, is nu 91 jaar en woont nog steeds zelfstandig in Ten Boer. Vlak nadat Rengers ouders daar zijn gaan wonen is moeder Henderika overleden. Henderika was een zus van Hendrik Ridder die in de oorlog in 1944 vanwege zijn verzetsdaden gefusilleerd is in Westerbork. Ter nagedachtenis is de plek waar hij geboren is, het Hendrik Ridderplein genoemd en staat er op Smidshoek een kunstwerk als eerbetoon aan deze verzetsheld.

202104b

Alle kinderen Ridder met het bruidspaar Hendrika Ridder en Thomas de Vries
op 25 augustus 1955 voor het ouderlijk huis

Vader Thomas en moeder Henderika de Vries-Ridder
Renger is de jongste zoon uit het gezin de Vries. Hij kon het huis 28 jaar geleden van zijn ouders kopen toen zij besloten om naar Ten Boer te verhuizen. Na zijn huwelijk met Korrie Veldman hebben zij flink verbouwd. ‘Mijn ouders hebben na het overlijden van opa in 1970 al heel veel gedaan. De bedsteden zijn eruit gehaald en zo ontstond een grote keukenruimte. Moet je voorstellen dat er met negen mensen geleefd werd in dit huis. Boven was er nog helemaal niks en de kinderen sliepen met z’n drieën in een bedstee. De voorgevel is vernieuwd en de kleinere ramen zijn vervangen door één groot raam. Als wij naar oude foto’s kijken dan vinden we dit best jammer. Het ouderwetse aanzicht vinden we mooier.

202104d

Moeder Henderika met opa Geert rond 1970Maar ja, dat  gebeurde in de zeventiger jaren. Mijn oudste broer Jaap is drie jaar geleden overleden. Hij was twaalf jaar ouder dan ik. Broer Geert woont in Sappemeer. Ik heb dezelfde naam gekregen als mijn overleden broer Renger. Hij is als tweejarig kind verdronken in het Maar. Dit was in ’64. Oudere Thesingers weten zich dit drama nog heel goed te herinneren. Ik ben geboren in ’68. Toen ik tien was is de schuur van Jansen naast ons afgebroken en zijn de huizen in de Bakkerstraat gebouwd. Hiervoor is de grond met de grote moestuin van mijn vader verkocht. Gelukkig hield hij nog een stuk tuin over, want zonder het zelf verbouwen van aardappelen en groente kon die generatie niet.’


Renger en Korrie de Vries-Veldman
Korrie is opgegroeid aan de Molenweg 29, tegenover de begraafplaats, in het huis waar vroeger de uitleen van Het Groene Kruis gevestigd was. Zij is de jongste van de zes kinderen van Kees en Martje Veldman-Vegter. Haar vader reed op een vrachtwagen van WEB transport uit Harkstede. Vader Kees overleed plotseling in 1983. Korrie verhuisde later met haar moeder naar de Bakkerstraat toen haar broer het huis aan de Molenweg overnam. ‘Dat was wel even wennen om wat meer tussen de mensen te wonen. Wij waren veel ruimte gewend. Renger en ik schelen drie jaar in leeftijd en zijn hier in het dorp naar de Protestants Christelijke lagere school gegaan. Ook zijn we allebei lid van de Christelijk Gereformeerde kerk. Doordat bij ons thuis aan de Molenweg altijd geklust werd aan auto’s kwam Renger er vaak. Daar kregen we wel een oogje op elkaar. Later raakte het aan in disco Fame in Bedum.’

202104e

Stamboom


Renger heeft geleerd voor timmerman en metselaar, maar nooit in dat vakgebied gewerkt. Hij begon bij een constructiebedrijf en tot op heden werkt hij al 29 jaar bij Reinigingsservice Peter Kuil. Korrie heeft, totdat de kinderen kwamen, gewerkt als interieurverzorgster in verpleeghuis Innersdijk op een afdeling met demente bewoners. ‘Mijn moeder, Martje Veldman-Vegter, woont nu in De Lindenhof in Ten Boer. In mijn vroegere werk had ik veel plezier met de demente bewoners. Wat praatjes maken in een gezellige sfeer vond ik toen heel leuk. Nu dementie ook mijn eigen moeder heeft getroffen voelt dat een stuk moeilijker. We mochten er eerst niet heen vanwege de coronamaatregelen. En nu zie ik er tegenop omdat ze ons niet meer herkent.’ Toen de kinderen groter werden, heeft Korrie haar oude vak weer opgepakt en nu werkt zij alweer 12,5 jaar met heel veel plezier ook bij Peter Kuil in de verschillende vestigingen. In het dorp kent iedereen Renger van het toneel bij WWK. Hij heeft al heel wat hoofdrollen gespeeld in vaak dolkomische stukken. Dat talent komt volgens Renger van de familie Ridder. Helaas konden de toneelvoorstellingen al twee keer niet doorgaan. Renger hoopt dan ook van harte dat er volgend jaar weer een voorstelling mogelijk is.

Truus Top- Hettinga