Garmer &Thesinger Express

28e jaargang september 2002
 

ReŁnie OBS Garmerwolde

Zaterdag 7 september 2002: viering 125 jaar openbaar onderwijs in ťťn en hetzelfde gebouw! Hoewel er in de loop der jaren natuurlijk wel het ťťn en ander aan is veranderd!

 

Er staat een grote tent naast de Rabobank. Direct bij binnenkomst krijg ik een op naam gestelde envelop met daarin mijn naamplaatje plus een afhaalbon voor de boeken. Ik heb m'n naam nog maar amper opgespeld of word al aangesproken door een grote stoere kerel: "Zugst nait? Ik ben Frits Boer." 

       

Ontvangst reŁnisten (Foto: Henk Remerie)

     

"Fritske Boer! Dat dunne ventje, n jaar en twij doagen jonger as ik, herinner ik mie nog precies; ik herkende hom metain op de foto ... mor is dat nou dij grode kirrel?? Sorry, mor ik zai t nait ..."

Jonge reŁnisten (Foto: Henk Remerie)

Een ander - Ina van Leggelo - zie ik onmiddellijk: ze is niets veranderd, alleen wat ouder geworden. Ook Wim en Grietha Maat, Annet en Greetje Bontekoe, Trieneke Ganzeveld, Harry Wierenga, Rina Dijkstra, Ina Stollenga ... herken ik meteen. Gieny en Harmke Wolt, Roelfke Ganzeveld, Piet Schaaphok ... ontmoet ik nog regelmatig, dus dat is geen kunst. Oed Bakker is er niet: hij heeft een bruiloft. Zijn zus Claartje wel; daar heb ik nog een hele tijd (per telefoon) mee zitten kletsen bij het opsporen van hun adressen!

Rond drie uur opent Jan Wigboldus, de voorzitter van de reűniecommissie, het programma en geeft achtereenvolgens het woord aan: Mevrouw Zwerver, wethouder van Onderwijs en Welzijn in de gemeente Ten Boer, de directeur van Marenland en Willem Pathuis, de huidige directeur ad interim. Deze laatste komt op met een grote foto van Willem Frederik Hildebrand, de eerste "directeur" van de school (van 1874-1920). Vůůr de bouw gaf hij les in het huis dat er voor staat. Die man zou niet weten wat ie zag! In zŪjn ogen waren kinderen een soort volwassenen in het klein. En ze schreven nog met griffels ... Tegenwoordig wordt er steeds meer gebruik gemaakt van de computer. Ook de leermethode is totaal veranderd! De leerlingen zijn veel zelfstandiger geworden; vroeger werkte men leerstofgericht, nu kindgericht. Als je niet mee kon komen, bleef je zitten.
Betty Visscher, de voorzitter van de oudercommissie, giet het in een sprookje: "Er was eens een dorp met 600 mensen in 200 huizen. Negen mensen staken de koppen bij elkaar en huurden een grote tent met tafeltjes, 600 stoelen en 600 kopjes. Het kerkhof werd opgeknapt en zťlfs de stoepen opnieuw gelegd ..."

Na de presentatie van het jubileumboek en de uitreiking van de eerste exemplaren, begeven we ons richting schoolplein. Gezellig keuvelend, wandelen we over de pasgelegde stoep: "Doar woonde vrouger bakker Bloemendaal ... en doar ston de boerderij van Stollengoa!" (Frits woont er nou tegenover, in dat nije hoes. Dat widde boerderijtje is ook net Úfbroken; der wordt n nij hoes baauwd.) "En op houk ... wa's dat veranderd! Doar woonden de gezusters Hilbrands (Snip & Snap) en doarnoast Oazent Moat ..." (Dat gebaauw is Úfbraand; loater is der n nij hoes zet.) "Och, t paast wel in t dŲrp ..."

     

Bij de school aangekomen, blijkt de onthulling van de naam≠steen door de twee oudste reŁnisten - Nico Stollenga en Hilje Heersema-van Dijken, beide uit 1913? - net te zijn geweest. Jammer, maar niets aan te doen.

Onthulling steen: Mevrouw Zwerver (wethouder van onderwijs) en de oudste reŁnisten: Hilje Heersema-Van Dijken en Nico Stollenga
(Foto: Henk Remerie)

Op naar de kerk; hier hangen de meer recente foto's. Bij de eerste serie kan ik snel; rond de tijd van mijn kinderen kijk ik geÔnteresseerder. Ook de diapresentatie over het honderdjarig jubileum volg ik met belangstelling.

 

Op naar de school. Hier hangt het oudere werk, meer van mijn tijd dus. De oude schoolplaten, leesboekjes van Ot en Sien, het aap-noot-mies plankje, de vele foto's en ook de handwerkjes roepen de nodige herinneringen op:

 

 
Fototentoonstelling in de school
(Foto: Henk Remerie)

"In mien tied mozzen de wichter nog handwaarken in tied dat de jonges sieversommen muiken; n enkele keer kregen z'handenarbeid, doar was ik welais Úfgunsteg op."
"Meester Reinders kon mooi veurlezen!"
"Wie speulden vrouger hal aans as nou; wie warren aan t kotsen, taauwke springen (met dubbelsprong: in de wei, lag een ei, van papier, tierelier), bokje springen (Bok, bok, houveul hoorns? Din ston der sums n hal rieg en doar moz j'apmoal overhžn). En hoeskes mokken in t grind! Knikkern, hoaske joagen ... alles op zien tied."
"Mien zuske en n boerendochter warren baaide zitten bleven. Mor noa de vekantsie zat t boerenwicht wel n klas hoger! Heur pa haar even met meester proat ... geld was macht!"
De tijd vliegt om! Voordat we er erg in hebben, moeten we alweer terug naar de tent.

Terwijl de regen klettert op het zeil, laten we ons de aangeklede broodmaaltijd goed smaken. Wat een geluk, dat het 's middags droog is gebleven! Ook de sterke verhalen komen los: "Waist nog wel? Met dij wesp in d'inktpot?"

 

Sterke verhalen...
(Foto: Henk Remerie)

Rond acht uur begint het avondprogramma. Een kinderkoor onder leiding van Hannie Havenga met Herman Dreise op accordeon, bijt het spits af met een speciaal voor deze dag geschreven tekst (zie verder op deze pagina ). Ook rederijkerskamer "Wester" vertoont z'n kunsten, evenals muziekvereniging de "Harmonie" en het Gemengd MannenKoor Garmerwolde. Alles van "eigen bodem".

Na een welgemeend woord van dank aan de leden van de reŁniecommissie voor het vťle werk dat zij hebben verricht, wordt het oficiŽle gedeelte afgesloten en het podium ingenomen door de band "Feedback". 

De leden van de reŁniecommissie worden bedankt voor hun vele werk
(Foto: Henk Remerie)

Met onze eigen Jannette Ganzeveld (net bevallen van een jonge dochter) als ťťn der leadzangers.
Langzaam maar zeker druipen de reŁnisten af ... Ook wij gaan naar huis: schor van het vele praten ...

Nog lang nagenieten ...
Een paar dagen later ontmoet ik Willy Rozema-Ganzeveld. Zij vertelt opgetogen: "Liesbeth Rietbergen oet Mallorca was der ook! Dij woonde in oorlogstied met heur zuster, bruier en moeke in paste≠rij. Z'is al 54 joar vot!
k Heb ook n braif kregen van Dick Cornet. Dij woont nou in Broa≠bant. t Was te vermuiend veur hom om te kommen; da's wel zunde!"
En Rika Dijkema-Pelgrim uit Harkstede: "Wie hemmen geluk had met t weer! Ik heb hal veul klasgenoten trovven en bieproat. Summegen haar ik in gain 35 joar zain! k Haar al n tiedje rondkeken noar Titie van Diek; opains tikde ain mie op scholder en zee: "Komst mit? k Wait woar Titie zit!"

Alles is prima verlopen! Ook de vier BHV-ers (bedrijfshulpverleners) en de drie achter de hand gehouden artsen hoefden niet in actie te komen ...

Hillie Ramaker-Tepper
  

De indrukken van een deelneemster
 

125 jaar OBS in Garmerwolde! Mooie gelegenheid voor een reŁnie. De hoeveelste weet ik niet, maar de laatste werd 25 jaar geleden gehouden. Op deze waren dus vele nieuwe gezichten en aan de andere kant ook minder gezichten. Maar ook velen die er 25 jaar geleden ook waren en nu de leeftijd van ver boven de AOW hebben bereikt.

Met ťťn van de deelneemsters, Ella Woldendorp-Bolhuis (geboren in 1919), die de school bezocht van 1924-1932 (heeft acht klassen doorlopen), heb ik een gesprekje gehad.

Hoe was de reŁnie?
"Prima georganiseerd; veel beter dan 25 jaar geleden. Dat je bij tafeltjes zit in plaats van in lange rijen. Dat praat veel gezelliger. Alle leeftijdgenoten zaten bij elkaar. Na de officiŽle opening en diverse toespraakjes was er een praatronde.
De wandeling naar de school was ook gezellig; alleen in de school was het zo vol dat ik er niet teveel van gezien heb. De wandeling over het kerkhof, dat er erg goed verzorgd uitzag, en de fototentoonstelling in de kerk waren ook erg gezellig.
Hierna werd er langzaamaan terug gewandeld naar de tent, waar een uitgebreide broodmaaltijd met soep klaarstond. Maar veel te veel voor oude mensen zoals ik ...
Na het eten was er nog muziek, maar toen ben ik naar huis gegaan. Het was vreselijk gezellig, maar wel erg vermoeiend.
Trouwens, het boek is heel mooi geworden. Gelezen heb ik het nog niet, wel plaatjes gekeken. Leuk, dat mijn kleinkinderen er ook in staan.

Al met al was deze laatste reŁnie voor mij een hele geslaagde," aldus Ella Woldendorp-Bolhuis.

Detta van der Molen
  

Kom bij ons op de basisschool
lied ter gelegenheid van het 125-jarig jubileum
(geschreven door Hannie Havenga)

Nieuwe gevelsteen
(Foto: Henk Remerie)

Honderd vijf en twintig jaren heeft ons schoolgebouw bestaan.
Maar al voor 1600 trof men onderwijs hier aan.
Vaak in een boerenschuur kwamen de kind'ren bij elkaar.
Dus Basisschool in 't dorp, ... is al 400 jaar.

Kom bij ons, kom bij ons op de Basisschool,
Zie je elke keer, alle kind'ren weer.
Want bij ons, want bij ons op de Basisschool,
Heb je vriendjes zat, ... en je leert er ook nog wat!

Meester Rijkens had in achttien vijf en zestig wel een klus.
Aan honderd kind'ren gaf hij les, ... in z'n eentje dus.
De oudste leerlingen die namen soms de kleintjes mee,
Gezeten op de koestal leerden zij hen 't A.B.C.

Kom bij ons, ... enz.

Maar hoeveel leerlingen er dan ook ingeschreven staan,
Men trof vaak bij inspecties, de helft er niet aan.
En niet alleen maar 's winters wegens slechte paden, want,
De kind'ren moesten 's zomers helpen wieden op het land.

Kom bij ons, ... enz.

Wat is er veel verschil, als je vergelijkt met toen,
De juf die kwam, mocht enkel "Nuttig Handwerken" gaan doen,
n meester maande: "Weest beleefd en ordelijk en rein!"
In 'n tijd dat er geen douches nog, ... en zelfs geen kranen zijn.

Kom bij ons, ... enz.

 

Jubileumlied
(Foto: Gerrit ter Veer)

Er kwam een nieuw gebouw, ... en nog maar een paar jaar oud,
Werd ter drinkwatervoorziening, een regenbak gebouwd.
En daar werd jaren later nog een filter in gezet,
Pas in '54 kwam er waterspoeling op 't toilet.

Kom bij ons, ... enz.

Er werd nog veel verbeterd, in de loop der tijd.
Met speellokaal en kleuterklas, is er uitgebreid.
Voor 'tiepel', 'tol' en 'hoepel', ... kwam 'computer' in de plaats,
't Gebouw kreeg meer comfort, ... en de leerlingen meer praats.

Kom bij ons, ... enz.

Dat oude schoolgebouw, ... eens gebouwd in rode steen,
Ook jarenlang nog wit geweest, ... maar nu weer als voorheen,
Bewaart een schat herinneringen van ons met elkaar,
En deze school bestaat dus honderd vijf en twintig jaar.

Kom bij ons, ... enz.

In 'n dorpje als het onze, ... woont het niet zo kwaad.
Toch is het belangrijk, dat er een school bestaat.
Dus zorg dat het bestaan blijft, want anders ben ik bang,
Dat dit ten koste gaat van het plaatselijk belang!

Kom bij ons, ... enz.

 

Meespeeltheater
 

Kindermiddag
(Foto: Ed Welling)

 
Ter ere van het 125-jarig bestaan van de school waren de kinderen van de basisschool uitgenodigd voor een meespeeltheater in de tent. (Ithaka).
Groep 8 van vorig schooljaar was ook uitgenodigd, evenals de kinderen die vorig jaar verhuisd zijn of naar een andere school zijn gegaan.
Het stuk werd gespeeld door twee mensen. (Boukje en Maarten).
Zij deden een stukje en daarna werden er een paar kinderen uitgekozen die het na mochten spelen.
Het eerste stuk ging over "Vingertje Lik".
Stukje twee ging over de ReŁnie, maar je mocht er alleen maar in als je als dier verkleed was.
In de pauze kregen we drinken en chips en konden we even buiten spelen.
Het laatste stukje ging over juf Boukje, die afscheid nam van school.
Het was een hele gezellige middag.

Saskia van Bruggen