Maandelijks Nieuwsblad voor Garmerwolde Thesinge en omstreken

26e jaargang januari 2001

De Poppen en Beestenstee

Heel vaak heb ik Marga Boswijk met een sfeervolle stand gezien bij "de Wingerd" in Thesinge. Druk bezig met het maken van poppen en beesten van hooi en stro terwijl ze demonstreerde en ondertussen spullen verkocht. Doordat ze gevraagd werd om eens een workshop te geven in "de Wingerd" deed ze ervaring op in het werken met groepen.

Op de basisschool heeft ze met de kinderen geknutseld. Dit gaf haar heel veel voldoening. Wat begon als een middel om zichzelf te ontspannen, lijkt nu een uit de hand gelopen hobby te worden. Maar dan wel in positieve zin. 

 
Marga Boswijk maakt prachtige poppen (Foto: Wolter Karsijns)

Marga zoekt nu naar de balans tussen alle mogelijkheden zonder dat zij haar uitgangspunt - dat het vooral een leuke hobby moet blijven - uit het oog verliest. 

Wonen op een boerderij
Marga Boswijk woont zestien jaar aan de Thesingerlaan op de (woon)boerderij tussen de bedrijven van Hoekstra en Sneek. Destijds zocht zij samen met haar man Cornell naar een huis op het platteland. Beiden zijn geboren en getogen stad-Grunnegers en woonden in hun jeugd op een bovenwoning. Zij kochten de boerderij, die nog vrijwel helemaal verbouwd moest worden en gingen aan de slag. Er was geen gas, het huis werd verwarmd met een kolenkachel en een allesbrander. Koken moesten ze op elektrisch en het warme water kwam uit een boiler. Helemaal zelf hebben ze de verbouwing voor elkaar gekregen en de tuin aangelegd. Naast hun werk kostte dit heel veel extra inspanning en gelukkig bevalt het hen uitstekend. Iedere dag genieten ze van het huis en de ruimte om hen heen en niet te vergeten het prachtig wijdse uitzicht.

Werk en buitenleven
"Cornell is buschauffeur in Groningen en fietst elke dag door weer en wind naar zijn werk. Dat mag je wel in de krant zetten, want dat vind ik echt heel knap!! Hij heeft onregelmatige werktijden en dat betekent dat we door de week ook wel eens een dag samen vrij zijn." Marga werkt zelf als afdelingssecretaresse op de kinderafdeling van het Martini Ziekenhuis. Ze heeft een halve baan en dat bevalt haar heel goed. Zoon Vincent is 7 jaar. Voor hem is er volop speelruimte en dat is er ook voor de geit, de pony, de beide honden, de beide poezen en de paar kippen. De geit en pony moeten het gras kort houden op het stukje weiland naast het huis. Marga fietst naar het werk als het mooi weer is, niet te hard waait en als ze de tijd ervoor heeft. Vincent zit op "de Til" in Thesinge en neemt vaak vriendjes mee om te spelen. "Ik speelde zelf vroeger ook altijd buiten op straat en had toen niet het gevoel dat ik iets miste. Maar als je dat vergelijkt met de omgeving waarin Vincent nu opgroeit, dan is dat een wereld van verschil."

Knutselen met natuurlijke materialen
Van jongs af aan knutselt Marga graag. Als kind bekeek ze de plaatjes van geknutselde voorwerpen en dan probeerde ze het na te maken. Ze ging op zoek naar geschikte materialen en heeft van alles uitgeprobeerd. Op zeker moment maakte ze veel gipsdecoraties. "Daar kun je op den duur niet echt je eigen creativiteit in kwijt omdat je een mal gebruikt voor de modellen. Echt iets met de handen maken en precies zoals je het zelf hebben wilt, lukte me goed met brooddeeg. Het nadeel van brooddeeg is dat het zo lang in de oven moet. Vandaar dat ik nu werk met zelfhardende klei. Poppengezichtjes maken is het meest boeiend. Daarna worden ze geverfd en gelakt. Soms krijgen ze kleertjes aan, maar meestal gebruik ik hooi en stro voor lijf en leden. Mijn voorkeur gaat vooral uit naar het werken met natuurlijke materialen die ik hier zo voor 't grijpen heb."

Boze gezichten
"Om de gezichtsuitdrukking van een poppenkop goed te krijgen, heb je veel geduld nodig. Dat heb ik hiervoor altijd wel. Voor het lezen van een boek heb ik geen geduld, maar ik kan wel een avond lang zitten frutselen." In de keuken staat een kabouter met een goed geslaagde kop. Marga studeert nu op heksenkopjes. "Ik krijg ze lang niet kwaad genoeg. Bij mij kijken ze altijd te vriendelijk. Op straat zie ik soms een gezicht van iemand waarvan ik denk: die opvallende uitdrukking moet ik er proberen in te krijgen." Doordat de productie van poppen, beesten, mandjes etc. zo toenam en de weggeefcadeautjes bij vriendinnen zo in de smaak vielen, besloot Marga om haar spullen te verkopen. Ze staat op de markten van "de Wingerd" en ook wel eens op een braderie. Dat valt soms erg tegen. Ze is wel eens halverwege een braderie naar huis gegaan omdat de sfeer haar niet aanstond. Ook verkoopt ze wel eens via winkels in de buurt. Toch zoekt ze nu naar wat andere mogelijkheden om haar spullen aan de man te brengen. "Ik hoef er niet rijk van te worden en ik hoef er niet zo nodig mee te leuren, maar als je dingen kan verkopen stimuleert dit om door te gaan. Het gevolg is dat je van de opbrengst mooiere materialen koopt om nog betere producten te maken. En zo leer je al doende steeds wat bij."

Workshops en kinderfeestjes
Het geven van workshops bevalt Marga wel. "Het ligt mij wel om een voorbeeld te maken en te laten zien hoe het moet. Daarna is het de kunst iedereen aan het werk te krijgen en hen zonodig te helpen. Er moet wel altijd een zeker resultaat bereikt worden, zodat mensen tevreden naar huis gaan. Het kan nu ook bij mij thuis. We hebben onze fitness-ruimte opgeheven en dat is nu mijn werkkamer geworden." We gaan er even een kijkje nemen. Rondom staan de door Marga gemaakte spullen. Decoraties van gips, klei, stro, hooi, mos en - afhankelijk van het thema - afgewerkt met bloemistenmaterialen. "Het begin is er wat betreft de workshop aan huis. De groep is eigenlijk te klein om het rendabel te maken, maar ik moet hiermee starten en hopen dat ik er mond-tot-mond reclame door krijg.
Doordat juf Greet Veenkamp van "de Til" Marga uitnodigde om op school strofiguren te maken, deed zij ervaring op in het werken met kinderen. "Het is prachtig om te zien wat kinderen met dit materiaal kunnen. Ze maken een vogel, een poes, kerstklokken, mandjes voor de paaseieren, herfstkransen, enzovoort. Toen ik nog maar net met kinderen werkte, wilde een meisje graag een paard maken. O-mijn-grutten, dacht ik, hoe krijg ik dat voor elkaar? Het is ons wel gelukt en het resultaat was goed maar het zweet stond me op de rug! Dat is wel een verschil met hoe ik er nu in sta. Nu begin ik gewoon en ik ga ervan uit dat het gaat lukken."
De kinderfeestjes zijn heel populair bij de kinderen. Ook zijn ze heel trots op hetgeen ze gemaakt hebben.

Nieuwe ideeŽn
"Elk kwartaal krijg ik de Krea Plus en daar haal ik wel vaak nieuwe ideeŽn uit. Regelmatig kijk ik rond in hobbyzaken om nieuwe trends te ontdekken. Soms haal ik eens een boekje uit de bibliotheek. De beurs "Artistieke Handen" in de Martinihal was ook zeer aan mij besteed. Je kijkt je ogen uit op zoek naar nieuwe ideeŽn en materialen. Je wilt jezelf ontwikkelen en vandaar dat ik besloten heb om een folder te maken en te adverteren. Het begint allemaal al een beetje te lopen en wie-weet bedenken we nog wel andere mogelijkheden. Nu het vernieuwde fietspad naar de Boersterweg klaar is, speel ik ook met de gedachte om aan huis of aan het fietspad een verkooppunt te beginnen. Toename van de verkoop betekent dat je niet stilstaat. Toch zal ik de balans tussen groeien en teveel werk goed in de gaten houden."

Als U actuele informatie wilt over het aanbod van workshops en/of kinderfeestjes kijk dan op http://www.boswijk.myweb.nl

 

Truus Top-Hettinga