Maandelijks Nieuwsblad voor Garmerwolde Thesinge en omstreken

27e jaargang juni 2001


Jantje van GEO ...

Zo kent iedereen die iets met voetbal te maken heeft mevrouw Jantje Ganzeveld uit Garmerwolde. Al bijna 10 jaar is zij de eerste vrouw van het clubhuis. Daarvoor hielp zij al jaren mee bij de vele werkzaamheden die door vrijwilligers worden gedaan om een voetbalclub draaiende te houden.
Een hoogtepunt voor Jantje bij GEO was de bouw van de nieuwe kantine. Zij legde hiervoor de eerste steen en tot op heden bepaalt zij voor een groot deel de sfeer in dit clubhuis. Jantje is er in ieder geval op de zaterdagen en op trainings­avonden en verzorgt dan de koffie en andere versnaperingen. Bovendien heeft zij een luisterend oor voor het wel en wee van de spelers, trainers en overige betrokkenen. Er is altijd lekkere verse koffie, een passend muziekje en iets te eten in het gezellige clubhuis. Bezoekers van buitenaf laten ook vaak horen dat ze het bij hun eigen club lang niet zo mooi voor elkaar hebben
.

Team van vrijwilligers
Er staan gelukkig nog heel wat hulptroepen om Jantje heen. Een groep bestaande uit bijna 20 mensen draait volgens een tevoren afgestemd rooster de kantinediensten mee. Als het eerste van GEO uit moet spelen, gaat Jantje altijd mee met het supporterslegioen en zorgt dan tevoren dat alles kan reilen en zeilen in de kantine.

Jantje Ganzeveld, de kantinebeheerster van GEO. (Foto: Henk Remerie)

Daarnaast is er een schoonmaakploeg, die wekelijks het clubhuis op orde houdt.
Haar zus, mevrouw Aaltje Steenhuis, helpt haar vrijdags altijd met allerlei voorbereidingen voor het weekend, zoals het klaarmaken van de snoepzakjes voor de zaterdag. Het overzicht van de voorraden en het op peil houden ervan is iets wat Jantje zelf bijhoudt.
De sfeer is voor haar heel belangrijk: rond de kerstdagen staat er een kerstboom en is de ruimte versierd met kerststukken. Door het jaar heen staan er her en der planten, ligt er wat leesvoer en zorgt Jantje dat de zitjes en de bar er netjes uitzien.
Ook voor extra activiteiten is zij wel te vinden. Of het nu om een bestuursvergadering, de jeu de boules, ouderengymnastiek, bingo of kinderdisco gaat: men krijgt van Jantje altijd medewerking om iets te organiseren

Vrijwilligers ontmoeten vrijwilligers
In het kader van het jaar van de vrijwilliger heeft de KNVB een actie op touw gezet die de bovengenoemde titel heeft. Hiervoor werd Jantje aangemeld en zij was op hemelvaartsdag eregast in het Feijenoordstadion in Rotterdam bij de wedstrijd om de Amstel Cup tussen PSV en FC Twente. Twee weken tevoren werd zij er door de KNVB van in kennis gesteld dat zij samen met nog tien vrijwilligers uit het hele land welkom was. Samen met haar zoon Kor bezocht zij deze dag, welke speciaal gereserveerd was voor kantinemedewerkers. (Door het jaar heen zijn er steeds andere groeperingen vrijwilligers die bij grote evenementen in het zonnetje worden gezet.) Na de ontvangst met koffie en gebak was er voor deze kantinemensen heel toepasselijk een tapdemonstratie.
Daarna werden ze rondgeleid door het stadion. In de kleedkamers lagen de tenues al op naam en plaats klaar. Ze mochten door de voetbaltunnel lopen en even langs het veld staan en ervaren hoe immens groot zo'n stadion is. Naast een voortreffelijk diner werd hen met een persoonlijk toespraakje een certificaat aangeboden. Dit staat nu te pronk in het clubhuis en is voorzien van de tekst: "Vrijwilliger met een hart voor de inwendige mens".
Het meest indrukwek­kend vonden Jantje en Kor de sfeer in zo'n vol stadion tijdens de super spannende wedstrijd. Er moest een verlenging en ook nog strafschoppen aan te pas komen om FC Twente kampioen te maken.

Sportcomplex KNVB in Zeist
De actie: "Vrijwilligers ontmoeten vrijwilligers" krijgt voor Jantje nog een staartje. Op 28 juni worden alle vrijwilligers, die door het jaar heen ingepast in een bepaald thema bij een evenement aanwezig waren, verwacht in het hol van de leeuw. Het gaat dan om ongeveer honderd actieve vrijwilligers. En ook deze keer mag Kor weer mee. Ook dan staat er een rondleiding en een warm en koud buffet op het programma. Verder is het nog een verrassing wat er overdag gebeurt, maar 's avonds kunnen zij een Bondsvergadering bijwonen. Dit laatste heeft niet echt hun interesse, maar van alle andere verrassingen geniet Jantje volop.

Truus Top