Maandelijks Nieuwsblad voor Garmerwolde Thesinge en omstreken

29e jaargang april 2003
 

De Garmer & Thesinger Express zonder Carel Hazeveld; 
bestaat dat?

Het antwoord op deze vraag is: het zal wel moeten! Carel Hazeveld stopt na 25 jaar met het werken voor de . De reden om te stoppen is eigenlijk een combinatie van factoren, waardoor het plezier om tijd in de te steken is verdwenen. En ťťn van de pijlers van vrijwilligerswerk is toch het plezier wat je er in hebt.

Sinds de heroprichting van de Express in 1978 is Carel er aan verbonden geweest. Geert Bosma en Roelof Ganzeveld, de beide redacteuren van het eerste uur, wilden ermee stoppen. De krant dreigde te verdwijnen en dat moest eigenlijk niet. 

  

   

Na 25 jaar neemt Carel Hazeveld afscheid van de ...
(Foto: Henk Remerie)

Op een vergadering van Dorpsbelangen is toen een oproep gedaan om de krant opnieuw op poten te zetten. Zes of zeven mensen hebben zich spontaan aangemeld, waaronder Carel Hazeveld. Er werd een datum voor een vergadering geprikt om de taken te gaan verdelen. Die waren al vrij snel duidelijk. Carel wilde alles wel doen, maar absoluut niet schrijven. Hoewel er in die tijd een gebrek aan schrijvers was - net als nu, en eigenlijk de gehele afgelopen 25 jaar - was dat geen probleem.  

Taken
Er zijn werkzaamheden bij een krant die niet erg in het oog vallen, maar wel van belang zijn voor het voortbestaan. Eťn van die dingen is het werven van adverteerders. Advertenties maken een krant betaalbaar voor de lezer. Maar om alles voor elkaar te krijgen, is een heidens karwei. Vaak moet je er meerdere keren persoonlijk achteraan of is het bellen, vragen en weer terug bellen. En dat elk jaar opnieuw. Carel is hierin een meester en de krant heeft dan ook nooit zonder adverteerders gezeten. (In de beginjaren heeft ie zelfs meerdere advertenties ontworpen.)

Waar Carel ook een ster in is, is het charteren van mensen voor de . Je moet van aardig goede huize komen om hem iets te weigeren. Ook weet ie bijna alle nieuwtjes in het dorp en veel onderwerpen waarover geschreven kan en moet worden. Altijd moet er maar weer voor gezorgd worden dat de krant vol komt; en het liefst met onderwerpen, die de mensen aanspreken. Je wilt niet tegen zere benen aanschoppen en probeert het ene dorp niet voor te trekken boven het andere. De vergaderingen waren altijd erg gezellig. IdeeŽn voor braderieŽn om maar geld in het laatje van de te brengen, had Carel te over. En altijd was hij bereid om er veel tijd in te steken.
Tegenwoordig gaat alles wat zakelijker. Er wordt veel met computers gewerkt, gecommuniceerd per e-mail. En dat zijn dingen, waar Carel eigenlijk niet zoveel zin in heeft om dat nog te leren. Maar ja, je kunt niet om de moderne tijd heen ...

Vervelen?
De vraag of hij zich ook gaat vervelen na het wegvallen van de is eigenlijk overbodig, gezien de vele mooie zelfgemaakte schilderijen met handgemaakte lijsten, zijn betrokkenheid bij het JOP project, enz. enz. Kortom: Carel is altijd in de weer; is het niet voor hemzelf dan wel voor het dorp.
Wij, van de , vinden het heel erg jammer dat Carel er geen deel meer van uitmaakt en we zullen hem erg missen wat betreft de nieuwtjes en het werk; maar ook de gezelligheid. Bedankt Carel, voor je enorme inzet de afgelopen 25 jaar ...

Detta van der Molen