Maandelijks Nieuwsblad voor Garmerwolde Thesinge en omstreken

29e jaargang juni 2003
 

Fledderbosch in MaleisiŽ

Waar slaat deze titel op! Fledderbosch ligt toch in Garmerwolde? Dat klopt, maar dit stukje gaat over het draaiorgel "Fledderbosch" en die is wel in MaleisiŽ geweest; samen met zijn eigenaar Freddy Riddering. Om de achtergronden van deze trip te weten te komen, ben ik (DvdM) naar Freddy toegegaan voor een interview.
 

Hoe kom je als Garmerwolder in MaleisiŽ terecht?
Freddy: "In MaleisiŽ wordt ťťn keer per twee jaar een grote promotiecampagne voor Nederland gehouden. Dit wordt georganiseerd door het ministerie van Landbouw die Nederlandse producten wil promoten in het Verre Oosten. Zo waren de KLM, Heineken, een dansgroep en een klompenmaker er ook aanwezig.

  

   

Freddy Riddering met het orgeltje 'Fledderbosch'; voor even terug in Garmerwolde
(Foto: Henk Remerie)

De draaiorgelstichting - die zetelt in Assen - is benaderd door het ministerie met de vraag of er een orgel aanwezig was dat gebruikt kon worden bij deze promotieweken. Ze hadden zelf wel een orgel maar deze was veel te groot om op tournee te gaan. "Fledderbosch" is een mooi klein orgel, met een hele mooie klank. Er is toen afgesproken dat de voorzitter en de eigenaar mee zouden gaan. Ik heb heel lang in dubio gestaan: wel of niet mee ... want ik had nog nooit gevlogen. Uiteindelijk heb ik toch maar ja gezegd, zo'n kans krijg je immers niet snel weer. En ik heb er geen moment spijt van gehad!

Het vervoer
Het orgel past in een aanhanger en die werd in Rotterdam in een grote container gezet. Per boot ging het naar MaleisiŽ waar het in Port Klang aan kwam. Vandaar zou het achter een auto aan naar Kualalumpur gereden worden. Maar, waar geen mens rekening mee had gehouden: de auto's daar zijn niet in het bezit van een kogeltrekhaak. Hoe nu? Uiteindelijk is de aanhanger aan een kraan gehangen en zo naar het winkelcentrum in de hoofdstad vervoerd. Daar aangekomen is het op een parkeerdek gestald tot wij kwamen. Daar dook het volgende probleem op: dit parkeerdek was zo gigantisch groot dat we het orgel eerst niet konden vinden. Maar uiteindelijk kwam alles weer op z'n pootjes terecht."

Hoe verliepen de dagen?
"Erg druk; het winkelcentrum ligt onder de Twin Towers, een gebouw van 82 verdiepingen. Het winkelcentrum zelf is 6 verdiepingen hoog en er komen per dag zo'n 100.000 mensen. Niet voor te stellen! Maar gelukkig was er wel airco, de buitentem≠peratuur bedroeg ongeveer 35 graden. Hier moesten we elke dag van 's morgens 10 uur tot 's avonds 21 uur draaien aan het orgel. Voor de mensen daar was het iets totaal nieuws. Er stonden steeds zo'n 100 mensen te luisteren. Er kwamen ook veel Neder≠landers naar ons toe. De meeste mensen, waaronder veel kinderen, mochten wel een poosje draaien. Ook de burgemeester en de ambassadeur zijn nog aan het draaien geweest.
Het was wel grappig: de MaleisiŽrs dachten dat er koffie uitkwam als je er geld in gooide. Maar ook erg vermoeiend: negen dagen achter elkaar draaien."

Verder nog veel gezien?
"Ja, we werden daar ontvangen als vorsten met uitgebreide diners enz. enz. Ook hebben we vrij veel van de stad gezien: mooi, maar heel erg druk met 6 baans wegen en dan ook nog links rijden. We zijn in grotten en in tempels, waar de apen gewoon loslopen, geweest. Al met al was het een hele mooie tijd; als het een beetje meezit gaan we over twee jaar weer. We zijn er al voor gevraagd; maar dan gaan de vrouwen ook mee. Ook hebben we al uitnodigingen gekregen van AustraliŽ, Nieuw Zeeland en IndiŽ. Ja, de "Fledderbosch" is inmiddels wereldberoemd."

Hoe kom je aan die liefde voor draaiorgels?
"Eigenlijk door mijn vader. Die kocht in 1929 een cakewalk met een draaiorgel. De cakewalk is later verkocht, maar het orgel is in de familie gebleven. Hij stond een hele tijd bij ons in de schuur en is later verkocht aan de Stichting Orgelmuseum in Assen. Van lieverlee begon ik oude orgels op te knappen. Hierdoor leer je veel mensen kennen over de hele wereld. De "Fledderbosch" is door iemand in Bussum gebouwd. Afgelopen vrijdag (12 juni) zijn we er nog even langs geweest; hij was toen net weer gearriveerd in Nederland."

Wat voor muziek kan er op gedraaid worden?
"Alles; tegenwoordig is het heel gemakkelijk om het met behulp van de computer op karton te zetten. Zelf koop ik vaak getekende boeken, die ik dan zelf uitsnijd. Hoe dit precies in zijn werk gaat, kunnen we een volgende keer wel eens vertellen.

Het was een hele belevenis om dit alles mee te kunnen maken en ik heb er ook erg van genoten."

Detta v.d. Molen