Maandelijks Nieuwsblad voor Garmerwolde Thesinge en omstreken

30e jaargang april 2004
 

Klaes Hoekstra, de Jules Verne onder de bakkers......
 

Klaes Hoekstra uit Bedum is bakker van het jaar 2004 geworden. Ook is hij een van de adverteerders uit de en verkoopt hij een deel van zijn producten in de winkel van Simon Spanninga. Reden genoeg voor een interview met deze gedreven bakker.
  

Hoe het allemaal begon
Klaes Hoekstra is begonnen aan de bakkersvakschool. Zijn eerste baas bracht hem, naast de vele kneepjes van het vak, ook de liefde voor het bakken bij. Later is hij naar Wageningen vertrokken om daar de hoogste opleiding die er op het gebied van het vak van bakken is, te volgen. Klaes heeft altijd de wens gehad om een eigen bakkerij te hebben, maar als jonge startende ondernemer was het ook in die tijd al moeilijk om te beginnen.

 

 

 

Bakker Klaes Hoekstra is een echte kampioen.

Op 23-jarige leeftijd kon hij een bakkerij in Leeuwarden huren. De toenmalige eigenaar wilde niet langer werken, maar de bakkerij ook nog niet verkopen. Dit was dus een uitgelezen kans voor Klaes om te starten met een eigen bakkerij. Toen hij genoeg kapitaal had opgebouwd om de bakkerij te kopen, deed hij dat dan ook meteen. Na 15 jaar in Leeuwarden had hij zijn plafond bereikt en ging toen voor een periode van twee jaar werken in de bakkerijmachinehandel. Intussen kon hij mooi rondkijken waar hij een nieuwe uitdaging kon vinden. Deze vond hij in Bedum.

Bakker in Bedum
Dit jaar bestaat de winkel van Klaes 10 jaar. Voorganger Harry Oudman was een goede bakker met een goede naam, die Klaes probeerde te evenaren onder zijn eigen naam. Wat Klaes betreft kan het nooit gek genoeg gaan. Ieder evenement of gebeurtenis gebruikt de bakker om een leuk en speciaal product te ontwikkelen. “Alleen een aanbieding is zo gezapig, ik wil graag spetteren”, aldus Klaes. Activiteiten die ik organiseer hebben geen direct gevolg, maar op de lange duur merk ik wel dat er meer klanten blijven hangen.
Klaes heeft twee doelstellingen waarmee hij zijn zaak runt. Ten eerste wil hij twee keer per jaar in een landelijke krant komen. Klaes vertelt dat het best moeilijk is om steeds weer iets leuks te bedenken waarmee je de krant kunt halen. De tweede doelstelling van de bakker is dat ieder kind uit de gemeente Bedum, voordat het doorstroomt naar het middelbaar onderwijs, bij een bakker geweest moet zijn. Dit is niet om zoveel mogelijk jonge bakkertjes te werven, maar om de kinderen een onvergetelijke indruk te geven van wat het vak van bakker zoal inhoudt. Voorafgaand aan een dergelijke middag, krijgen de kinderen eerst een video te zien. Daarna mogen de kinderen ook zelf producten bakken in de bakkerij.
Daarnaast organiseert Klaes ook infotainment avonden. Dit zijn avonden waarop groepen mensen de bakkerij bezoeken. Men krijgt een video te zien, waarna een rondleiding door de bakkerij volgt. Ook geeft Klaes een lezing over brood. Men kan zelf ook aan het bakken gaan en meedoen aan een quiz. Dit duurt van 19 uur tot 22:30 uur. Verder geeft Klaes ook bakdemonstraties en is er een bakkersspreekuur. “Waarom zakt mijn cake steeds in” en “waarom wordt mijn appeltaart altijd zwart” zijn vragen waarop Klaes tijdens dit spreekuur antwoord geeft.
Naast het bakken en het organiseren van allerlei ludieke activiteiten, is Klaes ook nog actief in de hele branche. Zo schrijft hij bijvoorbeeld regelmatig columns in vakbladen, geeft interviews en komt af en toe op televisie.

De winkel
De meeste bakkerswinkels bestaan uit een toonbank waarvoor mensen staan te wachten. Wanneer men echter de winkel van Klaes Hoekstra binnen gaat, ontdekt men dat dit niet een traditionele winkel is. De winkel is voor een groot deel (75%) zelfbediening. Iedereen kan dus even rustig rondkijken naar wat de bakker allemaal te bieden heeft. Het is zelfs mogelijk om even lekker rustig te gaan zitten in de winkel en wat lekkers te nuttigen. Maar aan de snelle klant is ook gedacht, men kan ook meteen door naar de kassa. En voor de klant die graag geholpen wil worden, lopen er genoeg mensen van de winkel rond. Uniek is een consumentenpanel, bestaande uit een aantal inwoners uit Bedum. Elk gek en vernieuwend idee dat Klaes heeft, wordt kritisch door het panel bekeken. Als het panel het niet ziet zitten, wordt het idee snel van tafel geveegd (en wordt de bakker dus behoed voor een misser). Klaes denkt ver vooruit met het ontwikkelen van concepten voor de winkel, zodat de klant over vijf jaar ook nog steeds tevreden zal zijn. Dit concept heeft geleid tot bezoeken van collega-bakkers uit het hele land.

Bakker van het jaar 2004
Het Nederlandse Bakkerij Centrum (NBC), het Genootschap voor Bakkers en het vakblad Bakkerswereld organiseren een keer per jaar de verkiezingen “Bakker” en “Banketbakker van het jaar voor het complete oeuvre”. In november kwamen een aantal juryleden al onverwacht de winkel bezoeken. Er wordt bij het jureren op verschillende onderdelen gelet. Onderwerpen hierbij zijn hoe de winkel er uit ziet en hoe de klantvriendelijkheid is. Ook wordt er gelet op de wettelijke eisen en de zakelijke kant van het verhaal. In december is er een consumentenonderzoek geweest waarin de vraag “Hoe denkt Bedum over zijn bakker” centraal stond. In januari waren er acht bakkersbedrijven in Nederland genomineerd voor de prijs “Beste bakker van het jaar 2004”. Toen kwam er nog een jury die wilde weten wat de missie en visie in 2004 en in 2008 van de bakker zou zijn. De acht genomineerde bedrijven werden allen uitgenodigd om naar de bekendmaking en prijsuitreiking in Amsterdam te komen. Klaes Bakker en zijn voltallige personeel reisden af naar de hoofdstad, toch wel enigszins nerveus gingen ze achter in de zaal zitten. Tot hun grote verassing was de uitslag van de verkiezing zeer positief uitgevallen voor de bakker uit Bedum. Ze hadden gewonnen!!! Voordat de prijs in ontvangst genomen werd, werden alle personeelsleden persoonlijk gefeliciteerd en kon een vreugdevolle omhelzing met zijn vrouw niet uitblijven. De jury stelde dat Klaes Hoekstra beschouwd kan worden als de Jules Verne in de bakkerswereld. Alle traditionele is hem vreemd en alles wat voor de branche vreemd is, is voor hem gewoon. Kortom, hij is zijn tijd dus ver vooruit. Dit compliment is een bekroning op het werk van deze veelbewogen bakker met ontzettend veel liefde voor zijn vak.

Elleke en Detta van der Molen