Maandelijks Nieuwsblad voor Garmerwolde Thesinge en omstreken

30e jaargang augustus 2004
 

Kunst-  en Erfgoed Route

Dit jaar gaan op Open Monumentendag in de negen kernen van de Gemeente Ten Boer niet alleen de deuren van bijzondere monumenten open, ook kunstenaars geven je een blik in hun ateliers. In Thesinge en Garmerwolde nodigen amateurs en professionals je uit om op 11 en 12 september bij hen thuis of in de kerk van Garmerwolde te komen kijken naar hun werk. ‘Er is hier veel meer op kunstgebied dan je denkt’, zegt Hetty Boogholt, beeldend kunstenares uit Garmerwolde.

Van Dierenpad tot Atelierroute
Hetty Boogholt is lid van de werkgroep die de Open Atelierroute in de Ten Boer organiseert. Zij vertelt over het ontstaan van dit initiatief. Het is eigenlijk een gevolg van Dierenpad, een project dat vorig jaar plaatsvond voor kinderen van de basisscholen in de gemeente Ten Boer. Kunstenaars gaven workshops met het thema dieren; de kinderen konden schilderen, een cd of een videoclip maken, boekbinden, acteren en dansen. Bijkomend effect van Dierenpad was dat de kunstenaars uit de gemeente met elkaar in contact kwamen. En bij de afsluitende presentatie voerden ze een vruchtbaar gesprek met burgemeester en wethouders. Voor gebrek aan ruimte om dit soort cursussen te geven had het college niet zo maar een oplossing, maar men staat wel open voor initiatieven op cultureel gebied. Dat heeft geleid tot het idee van de Atelierroute dat door de gemeente met raad en daad wordt ondersteund.

Kijk, dit maak ik!
Ik wil graag dat er iets gebeurt, verklaart Hetty haar activiteiten voor de werkgroep.
‘De organisatie van de Atelierroute brengt een hoop werk met zich mee. Je moet bijvoorbeeld zorgen voor een goede promotie en op zoek naar subsidie; gelukkig helpt de gemeente deze eerste keer daarbij. Het leuke is dat je collega’s ontmoet van wie je niet wist dat ze bij je in de buurt zaten.’ Zelf stelt ze ook haar atelier open. ‘Ik wil graag vertellen over datgene waar ik zelf enthousiast over ben, mensen nieuwsgierig maken, in gesprek gaan over mijn werk. Kunstenaar zijn is vaak een eenzaam beroep, erover vertellen en communiceren met anderen is stimulerend. En natuurlijk ook dat je kunt laten zien: Kijk, dit maak ik!’

Open Atelierroute en Open Monumentendag; zaterdag 11 september van 11.00 tot 17.00 uur, zondag 12 september van 12.00 tot 17.00 uur. Bij de deelnemers is een gratis routekaart verkrijgbaar en voor €5,- een mapje te koop met 40 ansichtkaarten met werk van de kunstenaars en de monumenten.

In de aanloop naar 11 september besteedt het Dagblad van het Noorden met de regiotoer extra aandacht aan het evenement. Kijk voor meer informatie op de website van de Gemeente Ten Boer.

Anne Benneker

 

Atelierroute ook in Garmerwolde en Thesinge
 

Atelierroute Garmerwolde
 

Anne Benneker
 

Meubelatelier
Meubelatelier “Eerlijk Hout”, van Gerard Klunder, ligt tegenover de kerk. Hier zie je onder andere een ouderwetse rookstoel, gemaakt door Gerard Klunder in samenwerking met Niek van der Giezen van Meubelatelier Garmerwolde. Tijdens de Atelierroute laat Gerard zien hoe het restaureren van meubels in zijn werk gaat. Gerard Klunder werkt bij voorkeur volgens oude technieken. Let ook eens op de naar eigen ontwerp gemaakte boekenkasten: van massief hout en bestaande uit losse, uitneembare panelen.   

Gerard Klunder (Foto: Henk Remerie)

Schilderijen en fotografie
Op nummer 20 van de L.van der Veenstraat laat Hetty Boogholt haar schilderijen en fotografisch werk zien. Al vanaf haar zestiende jaar wist ze dat ze wilde schilderen, maar pas veel later kon ze haar beroep ervan maken: ze volgde de avondopleiding aan Academie Minerva met als afstudeerrichting schilderen. ‘Op mijn schilderijen zie je vooral bloemen en landschappen, Groningse kwelders en luchten of monumentale landschappen in andere landen. Ze lijken naar waarneming geschilderd, maar ze zijn uit herinnering gemaakt. Het zijn plekken waar ik heb gelopen, die via mijn voetzolen naar binnen zijn gekomen’. De foto’s die Hetty maakt, zijn samengestelde beelden, transparante lagen over elkaar heen.


 

Hetty Boogholt

Tekenen voor Sesamstraat
Ook in de L. van der Veenstraat, op nummer 13, kun je een kijkje nemen bij Tineke Meirink. Ze begon met tekenen toen ze heel erg klein was en is daar eigenlijk nooit mee gestopt.
Sinds haar eindexamen aan de Kunstacademie in Den Bosch (1995) is ze werkzaam als illustrator en tekent ze onder andere voor uitgeverij Malmberg (Bobo, Okki en Taptoe) en voor het tv-programma Sesamstraat.

Tineke Meinink
 

Schilderijen en portretten
Theo Spijker, Dorpsweg 11, begon twaalf jaar geleden met het maken van acrylverf schilderijen. Na lessen bij verschillende kunstenaars ging hij verder als autodidact. ‘Figuratief, kleurrijk, en verschillend van stijl’, zo omschrijft hijzelf zijn werk. De laatste jaren houdt hij zich vooral met portrettekenen in houtskool bezig. `Een boeiend leerproces’, zegt hij daarover, ‘het kan altijd beter, mooier of anders’.

 

Theo Spijker
 

Kunst in de kerk
De kerk van Garmerwolde staat niet alleen open in het kader van Monumentendag, maar biedt ook ruimte aan kunstenaars uit Garmerwolde om hun werk te laten zien.
Ine Hoejenbos is een veelzijdig amateur-kunstenaar; in de kerk zie je een aantal schilderijen van haar hand, aquarel en acryl, maar ook beelden van keramiek en brons.

 

 Ine Hoejenbos
 

Carel Hazeveld wist al vroeg dat hij van tekenen en schilderen zijn vak wilde maken. Hij was werkzaam als glasschilder en in de wooninrichting. Nu hij gepensioneerd is, heeft hij tijd om te schilderen; op een schildersclub leert hij tekenen, aquarelleren en werken met acryl en olieverf. In de kerk zie je van zijn hand onder ander prachtige dorpsgezichten van Garmerwolde.


Carel Hazeveld


Interieurarchitectuur
In het 'atelier voor interieurarchitectuur en produktontwerpen bno' aan de Dorpsweg 37 van de ontwerpers Jack Brandsma, docent Academie Minerva, en Françoise de Thouars zie je voorbeelden van interieuropdrachten: de bibliotheek van Academie Minerva en interieurproducten zoals lampen, krukjes en kledinghangers. Ook wordt een aantal kunstopdrachten voor de openbare ruimte getoond, waaronder de honderd meter lange bank voor het CBK in Groningen gemaakt voor Noorderzon 2003.

Jack Brandsma op Noorderzon (foto: Marcel Jurian de Jong)
 

Objecten voor beeldend theater
Patricia Suer en Michelle Smelik van rondreizend beeldend theater “Theater Suer” ontvangen je aan de Lageweg 22a. Patricia Suer is beeldend kunstenaar en maakt de ijzeren maskers en objecten die bij de theatervoorstellingen worden gebruikt. Bij voorstellingen blijkt steeds weer dat mensen geboeid zijn door de maskers. Het zijn kunstwerken op zich met beweegbare onderdelen die uitnodigen tot een demonstratie. Grote kans dat je hier ook nog kunt genieten van een kleine voorstelling!

 

 
Theater Suer
 

 
Atelierroute Thesinge
 

Truus Top
 

Schildertechnieken op zijde
Agnes Germeraad-Drenth werkt en exposeert in het atelier Binnen Zijde Buiten aan de Kerkstraat 9a. Schildertechnieken op zijde zoals de naam van de galerie al aangeeft en daarnaast ook papieren objecten worden door haar gemaakt. In het najaar wil zij met workshops beginnen. Het atelier is tevens theeschenkerij.


 

Agnes Germeraad
 

Landschapsfotografie
Gerard Kingma heeft zich gespecialiseerd in Groninger Landschapsfotografie. Hij is op zoek naar de essentie van het landschap en de elementen die dit landschap kenmerken. De oude Middendijk, de kwelders, trotse boerderijen, vee en lucht, vooral veel lucht zijn onderwerpen van zijn fotografische kunst. Tijdens de atelierroute hangen in de Hervormde kerk van Thesinge, vijf van zijn foto’s, zonder lijst, zonder franje. Want zo kennen we het Groninger land.

 
Gerard Kingma
 

Eindigheid in luchtig staal
Herbert Koekkoek werkt voornamelijk met cortčn-staal in verschillende diktes. In de schuur van de boerderij aan de Bovenrijgerweg 19, heeft hij een werkplaats ingericht waar je hem volledig beschermd door kleding en lasbril aan het werk kunt zien. Brandgevaar voorkomt hij door een veldsmidsvuur buiten. Inspiratie haalt Herbert uit de vergankelijkheid van dit bestaan en dat wel op een wat luchtige wijze verbeeld. De beeldvorming zelf komt vooral uit het dieren-, planten- en mensenrijk. De beelden zijn dus heel concreet, maar verbeelden iets anders als wat ze in eerste instantie lijken te tonen.

 
Herbert Koekkoek
(foto: Nellian Dijkema)
 

Oude culturen en mythologische verhalen
In haar atelier aan de Kapelstraat 13 maakt Anja Stuurman schilderijen in verschillende technieken en ondergronden. Ook werkt zij ruimtelijk in de vorm van plastieken en recycle materialen. Geďnspireerd op oude culturen en mythologische verhalen. Haar geheel eigen beeldtaal is een mix van realiteit en fantasie in een mystieke droomachtige sfeer.

 
Anja Stuurman
(foto: Wolter Karsijns)