Maandelijks Nieuwsblad voor Garmerwolde Thesinge en omstreken

30e jaargang mei 2004
 

Mooi Thesinge
 

Wij Thesingers vinden ons dorp altijd wel de moeite waard en op dagen als de achtste mei zijn we zeer trots op de gelegenheid die geboden wordt om amateurkunst te etaleren. Verspreid over het hele dorp kon men genieten van muziek, dans, zang, schilderkunst, kunstobjecten, theater en nog veel meer. Georganiseerd door het Regionaal Cultuurplan Noord-Groningen met hulp van vele vrijwilligers en gecoördineerd door Jaap Alkema Produkties uit Hoogezand. Het culturele samenwerkingsverband van de acht Noord-Groninger gemeenten wordt gesponsord door de provincie Groningen en de Rabobank waardoor dit evenement voor iedereen gratis toegankelijk was. Belangeloos stelden dorpsgenoten schuren beschikbaar en zorgde de Vereniging van Dorpsbelangen voor de nodige ondersteuning evenals de gemeente Ten Boer.
 

Overladen programma
“Voor elk wat wils” werd in de aankondiging gesteld. Dat was ook werkelijk zo. Voor mensen met een brede belangstelling was het een onmogelijke zaak om alle voorstellingen, kunsttentoonstellingen en workshops te bezoeken. Elk uur vond er een half uur durende voorstelling plaats en dus moesten er keuzes gemaakt worden.
 

 

De gezien de tijd maximaal 6 keuzemogelijkheden betekende dat ruim tweederde van het georganiseerde, totaal 19 voorstellingen op 10 podia, niet gezien kon worden. De exposities konden leuk in de wandelgangen meegenomen worden maar aan een workshop meedoen betekende een forse hap uit het gebodene. Willeke Huistra van La Bloem heeft een erg drukke middag gehad. Zij liet haar bezoekers een fraai boeketje op draad zetten. De workshop kaligrafie werd minder druk bezocht. Het smederijmuseum was ook geopend evenals atelier BinnenZijdeBuiten. Als de voorspelde 3000 bezoekers waren gekomen dan was ook elke voorstelling en expositie afgeladen vol geweest. De telling bleef ondanks het mooie weer bij ongeveer 1500 bezoekers steken
 

 

Meivakantie
Een fantastische afsluiting van de meivakantie werd de 8e mei. Wij kwamen vervroegd terug van vakantie en het voelde alsof er thuis een groot cadeau voor ons klaar stond. Het begon al goed met de bekende radio Noord uitzending vanuit café ‘tJopje. Om acht uur ‘sochtend reed de geluidswagen al voor en begon voor Susan de Smidt en haar hulptroepen een lange werkdag.

De begrafenisvereniging nam het op tegen de biljartvereniging in het spel dat met grappen en grollen geleid werd door Derk Bosscher en Janneke Vos. De Taisner Steuters hebben gewonnen. In een overvol café werden de organisatoren van deze dag gehoord. Voorzitter van Dorpsbelangen Kor van Zanten Jzn. praat zo gemakkelijk in een microfoon dat je denkt dat het z’n dagelijks werk is. Van Peter Heidema is dit wel bekend maar Reini Boer, Stoffer Havinga en Richard v.d. Veen hebben ook genoeg spraakwater.

Metha Nijkamp proat goud grunnigs en Susan de Smidt doet ontroerend haar best. Trijn Dijkstra kennen we natuurlijk al van toneel met haar mooie oetsproaken en Johan Mollema werd gehoord over zijn werk als brijventer. De gehaktbal van ’t Jopje die de presentatoren van de ”Noorderrondrid” altijd nuttigen in café’s op lokatie werd een week later gewaardeerd.

 

Het toegekende cijfer is door niemand gehoord. Laat het ons weten als U het wel gehoord heeft.
De publieke belangstelling viel behoorlijk tegen. Er werden evenals vorig jaar in Garrelsweer zo’n 3000 mensen verwacht. Een ruwe schatting komt nu uit op 1500 bezoekers. Er zijn redenen genoeg te bedenken: landelijke fietsdag, meivakantie, voetbal. . . .  Voor voornamelijk dorps- en buurtgenoten was het een uniek feest maar de organisatie had er meer van verwacht.

 
 

Een greep uit het gebodene
De openingshandeling werd gedaan door de wethouder mevrouw Janny Zwerver die door Patricia Sučr met een speciale act werd geassisteerd. Het was zo geestig dat je toen direct wist dat je zeker ook haar voorstelling wilde zien. Het verhaal over het drakenei was werkelijk beeldschoon. Het publiek werd er bij betrokken en de kinderen werden zo meegesleept dat ze aanwijzingen riepen en meedachten met Patricia van Theater Sučr. Zittend op het grasveldje bij Molenhorn genoot men van origineel en boeiend spel. In de novemberkrant van vorig jaar is het duo Sučr en Smelik uit Thesinge uitgebreid geďnterviewd. Deze nieuwste voorstelling “Het vogelhuis” werd toen al aangekondigd. De voornamelijk uit ijzer gemaakte draken worden door Patricia zelf gemaakt! Met fietszadels als bek en fietsketting als rugwervels en echt vuurspuwend! Geweldig!
 

Het is ondoenlijk om alle voorstellingen en optredens te verslaan. Enkele wil ik nog noemen. Het mannenkwartet Sequens bezorgde de luisteraars kippenvel, zo mooi! Juffrouw Scholten, een vijftal dat liedjes van Annie M.G. Schmidt op cabareteske wijze ten gehore bracht waren verrassend knap en leuk!

 
Theatergroep Waark met het multifunctionele decor voor 2 korte sketches liet heel professioneel werk zien. Paul Munting & de Fiddlesticks bracht mooie luisterliedjes met zeer muzikale omlijsting. Alje van Bolhuis wist met zijn repertoire en anekdotes het publiek naar zich toe te trekken. De optredens in Het Trefpunt werden te weinig bezocht terwijl het voor liefhebbers van rock en blues een topper was. Ook de rapper kreeg ten onrechte te weinig aandacht. Het is teveel om op te noemen maar het gevoel dat ik wel erg veel gemist heb na een toch intensieve middag en avond blijft hangen. Het was teveel van het goede.

Truus Top
(Foto’s: Wolter Karsijns)