Maandelijks Nieuwsblad voor Garmerwolde Thesinge en omstreken

31e jaargang augustus 2005
 

Vaatstra 1930 - 2005
 

Van (Ebel) Vaatstra Fietsen in 1930 naar (Ebel) Vaatstra Installatietechniek en Vaatstra Dakbedekkingen in 2005; daar zit maar 75 jaar en een wereld van verschil tussen. En ook nog Tjeert Vaatstra, de vader van de huidige Ebel, die de zaak in 1968 van zijn vader overnam en met loodgieterwerkzaamheden begon. Opa Ebel zette het werken met fietsen nog een tijdje voort, tot ook dat langzaamaan verdween.
In 1994 nam Ebel jr. zullen we maar zeggen, het roer weer van zijn vader over en het zou niemand verbazen als Vaatstra over een aantal jaren weer onder bewind kwam van een Tjeert!
Een echt familiebedrijf dus, dichtbij huis, nu nog in Zuidwolde waar het bedrijf begon, door zijn huwelijk met Saskia Holtman woonachtig in Thesinge en straks de zaak waarschijnlijk in Bedum gevestigd. Tijd dus voor een diepte-interview!!

In het januarinummer van de in 1996 berichtten wij over de nieuwbouw van Vaatstra in Zuidwolde, waarvoor Tjeert Vaatstra in december de eerste paal in de klei geslagen had. Ze waren uit het krappe onderkomen gegroeid, er kwamen wat mensen bij en een magazijn, waar doe-het-zelvers ook terecht konden. Acht fulltime en twee parttime medewerkers kende het bedrijf toen. De nieuwbouw betekende een stap voorwaarts en groei, waarbij de redactie van de hen veel succes wenste.
Werkweken van 80-90 uur, twee tot drie avonden studie en bijscholing per week voor Ebel en de overname van twee andere bedrijven (1997 Hulsebos Electrotechniek uit Bedum en 2002 Pol Techniek uit Winsum) leverden een belangrijke bijdrage aan het succes dat inderdaad kwam.

 

     

(Ebel) Vaatstra BV in 1930, gevestigd aan de Oosterseweg
5 in Zuidwolde.

In het jaar 2005 als Vaatstra zijn 75-jarig jubileum viert, werken er 42 mensen voor het bedrijf, rijden er 25 busjes (je ziet ze ook overal!) en wordt waarschijnlijk rond de jaarwisseling de eerste paal voor nieuwbouw in Bedum geslagen.

Splitsing van bedrijven

In 2001 werd besloten tot een nieuwe organisatievorm en werd het bedrijf gesplitst in twee takken: Vaatstra Installatietechniek BV en Vaatstra Dakbedekkingen BV. In 2005 ontstond nog een apart onderdeel, namelijk Rioolservice Vaatstra. Een allround bedrijf dus!
Tot dan toe leidde en plande Ebel nog zelf alle projecten en haalde ook de opdrachten binnen. Lange werkweken dus en er kwam steeds meer bij kijken. Tijd voor verandering; er kwamen meer monteurs (24 totaal), meer medewerkers op kantoor (8 in totaal) en er ontstonden nieuwe functies.
Zo kwam Bram van Zalk (ook uit Thesinge), die al jaren vakantiewerk bij Vaatstra verrichtte en de International Business School volgde, als commercieel manager in dienst. Ook werden er twee calculators, iemand die ontwerptekeningen maakt, een planner, twee projectleiders en twee administratief medewerkers aangesteld.

Dat nam Ebel heel wat werk uit de zeilen, zodat hij nu nog slechts werkweken van 60-70 uur heeft en zelfs tijd heeft om even met zijn (snelle) bootje naar Schiermonnikoog op en neer te varen op een mooie zomeravond.
Echtgenote Saskia werkt al jaren mee in het bedrijf, zij doet zon drie tot vier dagen administratie en boekhouding.

 

Ebel Vaatstra voor de huidige vestiging in Zuidwolde. (Foto: Bram van Zalk)

Dat heeft als voordeel dat ze goed weet wat er speelt binnen het bedrijf, maar gelukkig kunnen ze in hun vrije tijd ook nog over andere dingen praten!
Maar ook zoon Tjeert draagt zijn steentje bij; op zijn achtste hielp hij al in de vakanties in het magazijn met opruimen en schroefjes sorteren en nog steeds brengt hij menig vakantie-uurtje in Zuidwolde door.
Ofschoon de medewerkers soms wel eens wat verder weg moeten, speelt het werk zich toch voornamelijk af in de provincie Groningen, maar ook Friesland en Drenthe. Veelal in nieuwbouwprojecten, maar ook er is ook renovatie en onderhoud.

Nieuwe start
In 2006 hoopt Vaatstra de nieuwe start in Bedum te kunnen maken. Er komen nu zon 10-15 wagens van de groothandel per dag hun lading afleveren, tel daar de 25 busjes van het bedrijf zelf bij op en je kunt je voorstellen dat dit aan de Oosterseweg in het kleine Zuidwolde toch wel voor enige overlast kan zorgen. 

 

 

Ebel Vaatstra als monteur zelf 'op de klus' in het bekende oranje busje

Het bedrijf wordt gevestigd op het nieuwe industrieterrein van Bedum en bedraagt zon 3500 m2 totaal oppervlakte tegen 700 m2 nu. Er komt een showroom, waar je zelf je eigen ideale badkamer kunt samenstellen en een winkel/magazijn voor doe-het-zelvers, waar alle onderdelen los verkrijgbaar zijn en niet te vergeten gratis deskundig advies!
Op 16 en 17 september a.s. wordt er feest gevierd ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum.
Op vrijdag van 19.00 - 22.00 uur en zaterdag van 10.00 - 17.00 uur kan iedereen die belangstelling heeft, terecht op de open dagen in de feesttent voor Verenigingsgebouw Irene aan de Oosterseweg in Zuidwolde. Zaterdagavond is er feest voor alle medewerkers en genodigden.
De redactie wenst het bedrijf en zijn medewerkers een fijn feest, een voorspoedige bouw en opnieuw veel succes bij deze nieuwe start! Zullen we over tien jaar opnieuw kijken hoe jullie er dan voorstaan? Wij zijn benieuwd!

Susan de Smidt