Maandelijks Nieuwsblad voor Garmerwolde Thesinge en omstreken

31e jaargang september 2005
 

Trimstudio Tommy
 

Het is alweer bijna zover; op 4 oktober is het Werelddierendag. In dit kader ben ik een bezoekje gaan brengen bij de hondenkapper in Garmerwolde. Diena Tichgelaar is de trotse eigenaresse van haar trimstudio aan huis. Met vrolijk geblaf werd ik begroet door haar twee honden, Robbie, Sheeba, en niet te vergeten Lorre de papegaai, die heel wat te vertellen had....

Diena vertelde dat ze in 1992 met de opleiding begonnen was. De familie verhuisde in 1993 van de Hildebrandstraat naar de Oude Rijksweg en nadat zij een paar jaar in de stad bij een trimsalon heeft gewerkt is zij in 1997 voor zich zelf begonnen.

 

In haar werkruimte laat Diena Tichelaar ons zien wat een hondentrimster zoal doet.
(Foto: Henk Remerie)

Haar studio heeft zij Tommy genoemd naar haar eerste hond, een Cocker Spaniel die regelmatig een knipbeurt moest hebben.
Ik vroeg haar welke type honden een bezoekje aan de kapper mogen/moeten brengen, en hoe vaak . Enthousiast vertelt zij over de verschillende hondenrassen en bij welke rassen er geknipt geplukt of geschoren moet worden. Zo noemt zij de Maltezer, u kent ze vast wel die vrolijke hondjes waarvan het lichaam langer is dan de hoogte en met hééél veel haar, daar heeft ze veel van als klant. Ook de Shih Tzu valt daar onder (ook veel haar), de Bouvier, de Keeshond, de Golden Retriever, natuurlijk de Poedel, de Bobtail en ga zo maar door. Alle honden met lang haar, zacht of stug, waarbij kans is op klitten of vervilten, zouden eigenlijk “onder de schaar” moeten. Natuurlijk ook als de hond b.v. in de zomer veel last van zijn vacht heeft. De drukste maanden zijn ½ april tot ½ juli, en september tot ½ november.

In de studio staat een trimtafel die hoog en laag kan met daarbij een bevestiging voor aan de halsband (de hond moet natuurlijk wel vast gezet kunnen worden ) en heeft ze een speciale tondeuse, aeculaap geheten, met allerlei opzetstukken. Zo zijn er scheerkoppen in allerlei maten, van 1 t/m 9 mm en een opzetkam die met een scheerkop gecombineerd kan worden.

Voor het knippen worden verschillende soorten scharen in verschillende maten gebruikt; van groot tot heel klein, b.v. om de haartje tussen heel kleine hondenteentje weg te knippen. Soms gebruikt ze een tandenkrabbertje voor de mondhygiëne, natuurlijk mits de hond het toelaat.

Diena werkt het liefst als de baas er niet bij is. De honden zijn dan in de meeste gevallen een stuk rustiger en ze kan dan vlotter door werken. Als de baas er bij blijft, draaien de honden zich vaak zo dat ze de baas kunnen zien, en sommige honden worden zenuwachtig. Natuurlijk zijn er honden bij waar bij het beter is dat de baas er bij blijft . Dat is dan ook geen enkel probleem.

“Wat je gebruikt hangt af van de hond. Je voelt het aan de vacht. Hard en stug haar moet je plukken. Plukken moet je eigenlijk met een frequentie van drie maanden doen,” aldus Diena (b.v. bij de Bouvier). “Is de vacht vervilt dan moet je het er af scheren. Zo knip en / of scheer je de Maltezer (zacht haar), knip je de De Golden Retriever (uitdunnen is vaak nodig rond de hals en soms bij de poten), scheer je de Poedel vaak in een model en knip en pluk je de Bobtail. Je houdt rekening met het model van de hond en je moet natuurlijk ook altijd rekening houden met de wensen van de baas. Ik ben ongeveer 1 tot 1 ½ uur bezig met een kleine hond en ongeveer 2 uur met b.v. een Golden Retriever.” Haar volgorde is knippen, scheren of wat er verder nodig is en dan gaat de hond het bad in en wordt lekker gewassen . Ze heeft allerlei soorten shampoos staan b.v een speciale voor de witte Poedel. Dan wordt er geföhnd. Daarna volgt het bijwerken. En tot slot geeft ze altijd tips voor de juiste verzorging van de vacht.

Op dit moment heeft ze nog Perzen (katten wel te verstaan) als klant. Deze vervilten zeer snel en het is echt belangrijk om de vacht hiervan goed te onderhouden. Ook knipt ze de nageltjes. Soms is het nodig ze een muilkorfje om te doen. Dit geldt ook voor sommige honden. Echter …. ze neemt geen katten meer aan.

Dus hondenbezitters met honden die vachtverzorging nodig hebben, ik zou zeggen voor een vakkundige behandeling van uw huisdier ga naar onze eigen kapper.

Leni Arends