Maandelijks Nieuwsblad voor Garmerwolde Thesinge en omstreken

32e jaargang maart 2007
 

Huisje, boompje, beestje....
 
 

Woninginrichting heet tegenwoordig lifestyle en een nieuwe inrichting aanschaffen is tot kunst verheven en kost veel tijd. Op dit moment wordt in Groningen de tweede woonbeurs in korte tijd gehouden, straks komen ook de tuinen weer aan de beurt en in het najaar (oktober-woonmaand) opnieuw het wonen. Kortom, woninginrichting is hot! Maar al dat aanbod maakt het kiezen er niet eenvoudiger op! Een fraaie eettafel staat eenmaal geplaatst in eigen huis ineens heel anders als op de woonbeurs! De wil u graag op weg helpen en ging daarom op bezoek bij Marja Zuidinga, tegenwoordig interieurontwerper- en adviseur van beroep.
Marja woont sinds zes jaar samen met haar man Henry- leraar wiskunde en gymnastiek aan de Schutterlaan 32 in Thesinge. Henry zit sinds twee jaar ook in het bestuur van de Vereniging Dorpsbelangen. Beiden zijn ze geboren Drenten en na hun studietijd in Groningen, waar ze elkaar leerden kennen, zijn ze via diverse omzwervingen, o.a. in Bilthoven en toen weer Beilen (Marja’s geboorteplaats) in 2001 in Thesinge beland.

Marja was altijd werkzaam in de gezondheidszorg in diverse functies, maar door een verkeersongeluk lukte dat niet meer. Eenmaal in Thesinge besloot ze het roer om te gooien, om een sinds lang gekoesterde wens te kunnen realiseren. Als kind al had ze belangstelling voor kunstzinnige en creatieve vaardigheden.

 
    Marja Zuidinga bij de tekentafel, waarachter zij haar ontwerpen maakt, alles handmatig.
(Foto: Wolter Karsijns)

Het liefst was ze naar de kunstacademie gegaan, maar haar ouders staken daar een stokje voor. Met kunst kun je geen droog brood verdienen, vonden ze. In 2001 begon ze met een particuliere avondopleiding van zo’n 3 tot 4 jaar voor interieurontwerper. In 2005 sloot ze deze opleiding met succes af en later dat jaar besloot ze voor zichzelf te beginnen en dat was de start van haar eigen bedrijf.
Marja legt mij – omdat ik haar eerst als interieurarchitect aanspreek- nog even het verschil uit. Een architect heeft de (kunst)academie gevolgd, richting binnenhuisarchitectuur en heeft een bredere kennis op bouwkundig- en technisch gebied.Een architect verzorgt b.v. ook de bouwaanvragen bij o.a. gemeentelijke instellingen. Een interieurontwerper houdt zich voornamelijk bezig met het indelen en het inrichten van ruimten. Met als resultaat een zowel praktisch- als comfortabel-, een beetje eigenzinnig- of ingetogen ontwerp.En hierbij zijn het maken van een uitgekiend kleur- en lichtplan van essentieel belang.
Het interieur is voor veel mensen een afspiegeling van wie je bent en waar je voor staat. Daar spelen trends handig op in. De keus is overweldigend. Niets moet; alles mag en binnen afzienbare tijd is alles weer passé. Juist omdat er zoveel te kiezen valt, worden mensen onzeker en weten niet goed meer wat ze willen. Er worden meubels gekocht die niet het effect hebben dat men had verwacht. Of zoals later na de verbouwing blijkt, dat het comfortabeler/praktischer was geweest als de keuken een andere plaats had gekregen.
Marja geeft het voorbeeld van de hoekbank, enige tijd geleden dé trend! Veel mensen houden er geen rekening mee dat de elementen soms vast zitten of alleen in één bepaalde hoek gezet kan worden. Je kunt er niet naar believen mee schuiven en eenmaal in de woonkamer blijkt hij dan helemaal niet te passen! Bovendien vinden veel mensen het moeilijk ruimten te overzien, het ontbreekt aan ruimtelijk inzicht. Een interieurontwerper kost uiteraard extra geld, maar hij/zij kan je dus ook behoeden voor miskopen!
Marja adviseert bijvoorbeeld ook in het geval een huis lang te koop staat. Ze geeft dan adviezen ten aanzien van de indeling en de inrichting, kleurgebruik en zo meer, waardoor een aspirant-koper misschien net even eerder over de streep getrokken wordt. Lang niet iedereen is in staat door bepaalde dingen heen te kijken. 

Een goed interieurontwerp valt of staat niet bij de trend van het moment, aldus Marja. Het moet een duurzame basis zijn, die zorgt voor een omgeving waarin je je prettig voelt, geïnspireerd wordt, tot rust komt of juist actief aan de slag gaat.

Is het niet lastig om je eigen smaak en ideeën helemaal buiten beschouwing te laten, wil ik graag weten?
Uiteraard speelt dat altijd wel een beetje mee, maar je moet je er goed van bewust zijn, dat de klant jouw opdrachtgever is en dat hij/zij zich prettig moet voelen bij de veranderingen die jij hebt voorgesteld. Vanzelfsprekend levert dat wel eens de nodige discussie op. Natuurlijk is het geweldig als iets, dat met moeite in gang gezet is, later toch volgens de opdrachtgever een hele goede zet blijkt te zijn geweest.
Marja neemt altijd ruim de tijd om wensen te bespreken en te doorgronden, maar ook om uit te leggen waarom iets wel of niet verstandig is. De keus ligt echter altijd bij de klant.

Marja is een onafhankelijk werkend ontwerper en dus niet verbonden aan een bepaalde zaak of bedrijf.
Is dat wel handig en hoe kom je dan aan opdrachten, vraag ik haar?
De drempel voor eventuele klanten is lager dan wanneer je wel voor b.v. een bepaalde woningzaak werkt, denkt Marja. Ze heeft haar portfolio wel bij sommige interieurzaken en makelaars liggen, maar de meeste klanten komen toch via via en mond tot mondreclame, vaak de beste p. r.

Boven de garage, achter het woonhuis, laat ze me haar werkruimte zien, een mooie lichte kamer van alle gemakken voorzien, zodat het ook als gastenverblijf gebruikt kan worden. Het meest in het oog springend is echter de grote tekentafel, waarachter zij haar ontwerpen maakt, alles handmatig. Op de computer vindt ze het te bewerkelijk en het heeft geen persoonlijke signatuur, alles lijkt zo standaard.

Bij Marja thuis, aan de keukentafel met een kop koffie, voel ik me meteen thuis. Natuurlijk kijk ik wat opmerkzamer om me heen, bij een interieurontwerper binnen.
Het is een modern, tamelijk strak ingericht huis. Ook sober, hier geen overdaad aan spullen en snuisterijen, hooguit hier en daar een enkel licht of kleuraccent. Een heel andere omgeving dan waarin ik zelf woon. Vaak vind ik die moderne, strakke stijl wat kil en afstandelijk overkomen. Maar bij Marja ervaar ik dat niet zo, het geheel ademt harmonie en sfeer en ondanks koele kleuren ook een zekere warmte.
Voor een deel komt dat door de bouw van het huis zegt Marja, de hoekjes en niveauverschillen, zoals een soort zitkuil, echt jaren zeventig. Maar de zilverkleurige wand, de grappige lamp boven de tafel, een enkele vaas met tak, één schilderij in de keuken op een blauwe wand; dat alles brengt rust en sfeer, het klopt gewoon.

Eigenlijk jammer dat ik geen nieuw huis heb, mijn inrichting wil veranderen of niet tevreden ben. Bij mij thuis staat de tijd al jaren stil, maar anders zou ik het huis met een gerust hart in handen van Marja geven.

Susan de Smidt