Maandelijks Nieuwsblad voor Garmerwolde Thesinge en omstreken

32e jaargang november 2006
 

Groeien naar zelfstandigheid

Winnaar van de Borstvoedingsprijs 2006 woont in Thesinge: Stefan Kleintjes
 

Sinds een half jaar werkt hij vanuit zijn huis aan de Singel, waar ook bouwvakkers nog in en uit lopen. Stukadoors hebben de leefruimte onder handen en om binnen te komen moeten eerst wat glasplaten aan de kant gezet worden, maar de werkkamer is op orde. De computer staat aan; normaal voor iemand die minstens twee dagen per week bezet is met zijn werk voor zijn site www.borstvoeding.com. Hij geniet van de ruimte en rust in het dorp na jarenlang Amsterdam als woonplaats te hebben gehad. Ook de stad Groningen leert hij beter kennen en dat voelt ook goed.

Borstvoedingsprijs
Op het congres “Borstvoeding werkt” van de vijf Samenwerkende Borstvoeding Organisaties (SBO) werd Stefan Kleintjes gekozen tot winnaar van de Borstvoedingsprijs 2006. Een prachtig beeldje op de werktafel getuigt hiervan. Het stelt een voedende moeder voor en is bestemd voor de persoon of organisatie die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de bevordering van borstvoeding in Nederland. Voor Stefan is dit de erkenning van zijn werk en een stimulans om door te gaan. Op de site lees ik: “De kennis over borstvoeding is de afgelopen decennia behoorlijk verdwenen. Moeders die zich goed geïnformeerd hebben en die over gedegen borstvoedingskennis beschikken, kunnen zich onafhankelijk opstellen tegenover de reclame van kunstvoedingsindustrie en zij kunnen, onafhankelijk van artsen, hulpverleners en familie, zelf hun eigen weg kiezen. Moeders geven mij vaak aan dat zij dankzij de informatie op de site langer en met plezier borstvoeding hebben gegeven dan dat ze van plan waren.”

Kinderdiëtist
Stefan Kleintjes is in ’79 afgestudeerd op het onderwerp kindervoeding. Bij toeval koos hij voor dit onderwerp omdat daar nog weinig onderzoek naar was gedaan.

 
    Stefan Kleintjes

Hij bleek het zo boeiend te vinden dat het zelfs zijn levenswerk is geworden! Een uitgever was geïnteresseerd in zijn eindscriptie en in ’81 publiceerde hij zijn eerste boek ”Alternatieve kindervoeding” over borstvoeding en vegetarische kindervoeding. Hij werkte als diëtist en startte samen met een antroposofisch huisarts een zuigelingenbureau in Den Haag. “Daar heb ik heel veel van geleerd. De ervaringen van vrouwen en het observeren van kinderen heeft heel wat informatie opgeleverd die ik vervolgens weer verwerkte in de volgende boeken.” In totaal zijn er zes over dit onderwerp van zijn hand verschenen. De titel van het meest recente boek is: Eten voor de Kleintjes - van borst tot boterham, voor kinderen van 0-4 jaar.

Basisvisie

“De inhoud van het boek en de informatie op de site zijn gebaseerd op betrouwbare en wetenschappelijke informatie die, onder andere, getoetst is aan de World Health Organisation (WHO) met als doel dat jonge vrouwen zich kunnen scholen in hun kennis omtrent gezonde voeding en op basis hiervan hun bewuste eigen keuzes kunnen maken. Zowel voor hun kind als voor henzelf geldt dat de meest gezonde voeding zou moeten voldoen aan de volgende criteria: vegetarisch, simpel (eenvoudig van samenstelling), biologisch en zonder kunstmatige toevoegingen.

Door de speciale samenstelling van moedermelk krijgt het kind een grotere afweer tegen ziekten. Ook is bewezen dat het heel gezond is voor de moeder om zelf te voeden. Borstvoeding is voedzaam, natuurlijk en normaal en kinderen groeien er bijzonder goed op en ontwikkelen zich gemakkelijker tot een zelfstandig individu omdat ze zelf aangeven wanneer en hoeveel ze willen drinken. Dit samenspel tussen moeder en kind heeft ook op lange termijn gevolgen voor de ontwikkeling van het kind in vrijheid en zelfstandigheid.”

Ontwikkelingswerk
Eind jaren 80 vertrok Stefan naar Zimbabwe waar hij als voedingsdeskundige werkte. “Geweldig werk was dat! Terug naar de basis. De mensen aten eenvoudig voedsel en kinderen kregen allemaal borstvoeding. Ik nam me voor me nog meer met borstvoeding bezig te gaan houden in Nederland waar het geven van kunstvoeding bijna normaal was geworden.” Ontwikkelingswerk dus op Nederlandse bodem. Borstvoeding, wat in het verleden heel normaal was en gestimuleerd werd door de sociale omgeving, dreigde door de voedingsmiddelenfabrikanten overgenomen te worden. Het kost moeite om in de huidige tijd ouders en werkgevers ervan te overtuigen dat volledig borstvoeding geven gedurende de eerste zes maanden het kind beschermt tegen allergieën, darmziekten, infecties en overgewicht. Bovendien voorkomt het welvaartsziekten en is het gezond voor de moeder. Bewezen is dat bijvoeden vóór zes maanden een negatief effect heeft op de bescherming tegen ziekten. Ook het prakken en pureren van vast voedsel voor kinderen is ouderwets. Het advies is om het kind zelf te laten bepalen wat en wanneer hij eet. “Leg voor het kind een struikje broccoli of een aardappeltje op het bord om op te peuzelen. Het kind zal je na-apen en beslist zelf wanneer het gaat eten net zoals het zelf beslist te gaan lopen en praten” is te lezen in het boek.

Eigen bedrijf
Sinds een half jaar heeft Stefan Kleintjes een eigen bedrijf 'Kleintjes Consult' gevestigd in Thesinge. Nadat hij drie jaar geleden eigenaar werd van de site Borstvoeding.com is hij heel druk geweest met het verfraaien, overzichtelijk maken en zoeken naar actuele informatie uit binnen- en buitenland. Hij zoekt naar deskundige auteurs om verhalen te schrijven, vertaalt artikelen en zoekt geschikt fotomateriaal. Elke zondag wordt er een nieuwe column geplaatst van een deskundig auteur. “Het is fijn om ongebonden en in vrijheid te werken, maar het is wel heel hard werken! Ik adviseer niet alleen moeders maar ook collega diëtisten en borstvoedingsdeskundigen.

 
    Borstvoedingsprijs 2006 (Foto: Wolter Karsijns)

Er komen vragen via de mail, telefoontjes en visites aan huis. De praktijk aan huis loopt nog niet echt storm maar dat komt vanzelf. De site wordt nu zo’n 2000 keer per dag bezocht! Het effect is hopelijk dat vrouwen heel bewust gaan kiezen voor het zelf voeden en zich ook sterk maken om werkgevers voorzieningen te laten treffen zodat zij het gemakkelijker kunnen combineren met werken. Ik probeer hen te steunen door informatie te geven en moeders te laten zien dat borstvoeden een normaal en plezierig onderdeel van het leven kan zijn.”

Truus Top-Hettinga