Maandelijks Nieuwsblad voor Garmerwolde Thesinge en omstreken

32e jaargang september 2006
 

Feestweek geslaagd....
in
één woord: fantastisch
 

Alles zat mee. Alle dagen prachtig mooi weer. Steeds een groot aantal enthousiaste deelnemers. Volop publiek. En ook nog regelmatig te zien en te horen op radio en tv. Plus een, achteraf gezien zeer voorspellend stukje in het dagblad over de poffert. Kortom: alom belangstelling. De feestweekcommissie kijkt dan ook tevreden terug op deze vijfentwintigste feestweek.
Onderstaand vindt u een korte impressie van de diverse onderdelen geschreven door Anne Benneker en Henk Vliem. Verder zijn er natuurlijk veel meer foto’s gemaakt dan hier getoond worden. Kijk bijvoorbeeld maar eens op de site www.feestweekgarmerwolde.nl. Tientallen foto’s. Ongetwijfeld treft u uzelf ergens aan.

Opening feestweek

Alle, of vrijwel alle kinderen uit Garmerwolde hebben gehoor gegeven aan de oproep om met veel lawaai de feestweek aan te kondigen. Vergezeld van ouders en onder tromgeroffel bereiken ze met de nodige herrie Café Jägermeister waar ballonnen worden uitgedeeld.

 
    Rodney Bennink en vele anderen luiden met de lawaaioptocht het begin van de feestweek in.
(Foto: Henk Remerie)

Als alle kinderen een ballon in de hand hebben wordt het woord gegeven aan een enthousiaste burgemeester, mevrouw Rika Pot. Na een pluim voor heel Garmerwolde en in het bijzonder voor de feestweekcommissie geeft ze het startsein voor de ballonnenwedstrijd. De 25e feestweek is geopend. Leuk om te zien: tientallen ballonnen die in een straffe wind snel uit zicht verdwijnen. En nu maar afwachten welke ballon het verst gekomen is. Op dit moment is er nog geen enkel kaartje teruggekomen.

Viswedstrijd
Aansluitend aan de ballonnenwedstrijd volgt de viswedstrijd voor de jeugd. Zonnetje erbij. En een uitstekende stek. Pal tegenover Café Jägermeister. En ook de vissen bijten prima. Het eerste aas heeft het water nog maar nauwelijks geraakt of. . . . . BEET !! En zo gaat het bijna bij iedereen. De hele tijd door. Het wordt een spannende wedstrijd, een nek aan nek race met uiteindelijk als winnaars:
Bij de jeugd tot 13 jaar:
1e Ronald van Geffen
2e Amber Stuut
3e Joél Ubels
En bij de jeugd van 13 tot en met 17 jaar:
1e Erik Kappetijn
2e Willard Wigboldus
3e Richard Ritsema
Bovendien krijgen alle deelnemers nog een leuke attentie en ook mogen ze hun hengel houden. Voortreffelijk georganiseerd dus door Hengelvereniging “De goede vangst”.

Bonte Avond

Drie charmante varkens, gekleed in roze tule, openden de show. Niet alleen Miss Piggy uit de Muppetshow was in drievoud naar Dorpshuis de Leeuw gekomen, ook Sukko en Sikko, de Groningse variant van de oudjes Statler en Waldorf, waren aanwezig.

 
    Sukko en Sikko kijken naar het optreden van Laura Buiter met "Geef me vleugels".
(Foto: Feestweek-commissie)

Vanaf hun bankje aan de zijkant van het podium leverden ze kritiek op de show die zich onder de titel Bonte Avond afspeelde op de donderdagavond van de Feestweek. “Dit wordt bij voorbaat de leukste avond”, beloofde spreekstalmeester Wim Benneker in zijn welkomstwoord.

Talent
En het werd inderdaad een leuke, bonte avond. Lars de Jonge beet het spits af en kreeg meteen de zaal inclusief de oudjes Sukke en Sikko mee met zijn aanstekelijke playback nummer begeleid door swingende handgebaren. Zijn broer Niels speelde maar liefst twee pianostukken.
Hasse en Femke Agteresch brachten het pluizige, blauwe Koekiemonster tot leven, Maartje, Hannah en Natascha lieten een staaltje streetdance zien.
De jongste deelnemer van deze avond was Cynthia Buiter met het nummer ‘Oja lele’ van K3. Onverschrokken stond ze op het podium, een klein meisje in het roze, op prachtige schoenen “uit Tsjechië meegebracht van vakantie”. Zes jaar is ze en ze weet nu al wat ze wil worden: “Zangeres en danseres”. “Dit is K12, vier keer zo goed als K3”, vonden Sukke en Sikko. Er zit veel talent in de familie Buiter: ook zus Laura veroverde de harten van het publiek met ‘Geef me vleugels’. “Wat kan die goed playbacken”, werd er gefluisterd. Maar..deze zusjes playbacken niet!

Hilarisch
Voor en na de pauze nam Het Gemengd Mannenkoor zijn plaats in op het podium. Natuurlijk zong de hele zaal mee met het openingslied, het Garmerwolder Lied. Ook bij andere liedjes wist de enthousiaste dirigente Hannie Havenga het publiek te betrekken. Daarna werd het podium vrijgemaakt voor Rederijkers Kamer Wester. Een stadsmuur verscheen met daarvoor ijsschotsen. Want het was ijselijk koud in de eenakter ‘IJsbrecht’, een stuk vol “drama, spanning en tragiek”. Een ijselijk verhaal waarin onder meer Kniertje, Kees Jansma, de Brandaris, Bartlehiem, een randgroepjongere die verslaafd is aan zwavelstokjes en de bergers van Smit Tak voorbijkwamen. Het hilarische stuk, helemaal op rijm, werd met veel vaart gespeeld. Hulde aan de spelers en regisseur Jantje van Weerden.

Cumulus
Omstreeks 22.00 uur waren de optredens afgelopen en was de beurt aan Cumulus, een blues/jazz band met muzikanten en twee zangeressen uit Garmerwolde en uit andere plaatsen. Een verrassend optreden, om naar te luisteren en te kijken! Waar een klein dorp groot in kan zijn!
 

Nazomermarkt

Veel bedrijvigheid op vrijdagavond in de anders zo rustige L. van der Veenstraat en de W.F Hildebrandstraat. Strobalen, rustieke bankjes en veel groen in potten toverden de straten om in een landelijke omgeving voor de Nazomermarkt.

 
    Toneelgroep 'Wester' had een verkleedkraam annex fotostudio: Ton Werdekker knipt een plaatje van 3 Garmerwolder wichter.
(Foto: Feestweek-commissie)

 
Het is in meters geen grote afstand, maar er was zoveel te doen, te proeven, te praten en te kijken dat een rondje over de markt een bijna avondvullend programma werd.


Raden maar
Tal van verenigingen presenteerden zich. Op de strobalen van de stand van Dorpsbelangen kon je onder het genot van aardbeien- of andere vruchtenwijn of een Groningse borrel het publiek aan je voorbij zien trekken. Mocht je dan nog dorst hebben, dan perste het Oranjecomité graag een glaasje sinaasappelsap voor je uit. Er viel weer heel wat af te raden bij de verschillende kraampjes: hoeveel sinaasappels zitten er in de mand, hoeveel eieren in de grootste poffert aller tijden? Ook het bekende ‘krantje trekken’ bij de Garmer Thesinger Express was weer terug van weggeweest. Een groot succes was de actie van Rederijkerskamer Wester: naar hartelust graaien in de verkleedkist en met een fraaie pruik of hoed op de foto. Er zijn mensen die er geen genoeg van krijgen. En waarom zou je thuis nog koken, als je op de markt kunt kiezen uit tapas, patat, hamburgers, oliebollen of poffertjes? Of de nazomermarkt in commercieel opzicht een succes is, blijft de vraag, maar als dorpsevenement is het zeker geslaagd.
 

Meubelexpositie en fototentoonstelling

Tijdens de nazomermarkt, maar ook de hele zaterdag lieten Garmerwolders in en om de kerk hun werkstukken zien.

Zo konden ook de vele bezoekers die tijdens de Open Monumentendag de kerk binnenliepen, genieten van een fototentoonstelling en een meubelexpositie. Aan de muren gaven foto’s een verrassende kijk op en van fotografen uit het dorp. In het kader van de fotowedstrijd met als thema ‘Ambachtelijk werk’ zag je ambachtslieden uit het dorp in opperste concentratie gefotografeerd. Een aantal van presenteerde in het centrale deel van de kerk een paar staaltjes van hun ambachtelijk kunnen.


Meubels met een knipoog

Buiten stond de bekende, meterslange ‘Rups’ van ontwerper Jack Brandsma; een harmonicameubel om op te zitten of een fietsenstalling? Grote blikvanger binnen was een exclusief ontwerp van Niek van der Giezen van Meubelatelier van de Giezen: een robuuste bank die behalve door de vormgeving ook opviel door de bijzondere stofkeuze van zwartwitte kussens tegen een zwarte achtergrond. Gerard Klunder (‘Eerlijk Hout’) exposeerde onder meer zijn hedendaagse variant van de aloude rokersstoel. Cheryl en Robert Hoekstra van Rubycon Meubelatelier brachten hun handelsmerk mee; een prachtige op maat gemaakte tafel. Lieske Verheijen en Wiesje Bruins van ‘Stof Sfeer’ hadden voor de gelegenheid het interieur van de Kerkhörn compleet veranderd met hun ‘meubels met een knipoog’ zoals een stoeltje vol wasattributen, wandkleden, tafeltjes en nog veel meer. Zij gaven een kijkje in de keuken en lieten zien hoe ze vanuit een bestaand object tot heel aparte, eigen creaties komen. Voor je een oude stoel weggooit, is het dus raadzaam eerst even advies te vragen aan Lieske of Wiesje.

Een hele dag plezier

Kindertheaterschool
Zaterdagochtend is het weer actie voor de jeugd. Onder begeleiding van atelier KAT kunnen ze zelf meemaken hoe het is om op toneel te staan en gezamenlijk een voorstelling te maken. Leuke verkleedpartijen en kinderen die volkomen opgaan in hun rol. Prachtig om te zien.

Grunniger Loagland Speuln

Prachtig mooi weer. Een speelweide, bijna zo glad en strak als een biljartlaken. Sterk gemotiveerde teams. En een enthousiast publiek, dat zo af en toe heel erg partijdig is. De omstandigheden zijn dus ideaal om persoonlijke records te verbeteren. En zo te zien doen sommigen dat daadwerkelijk. Onder het strenge toezicht van opperscheidsrechter Wim Moltmaker, geassisteerd door een onpartijdige jury bestaande uit de heren Pelleboer en Havenga, wint uiteindelijk het team “The Havenga Killers” nipt van team “The Havenga Clan”. Met op een eervolle, gedeelde derde plaats de teams “Thea & Theo” en “The Quilters”.
Voorafgaand aan deze wedkamp voor de volwassenen heeft de jeugd zich minstens even fanatiek getoond. Verbeten gezichten en regelmatig een veeg met de zakdoek om het zweet uit het gezicht te poetsen. Welk team er uiteindelijk gewonnen heeft is mij niet helemaal duidelijk geworden want de onpartijdige jury deelde aan elke deelnemer een oorkonde uit. Plus een ijsje.
 

...Poffert mislukt

De Poffert

Het moest een recordpoging worden. En een record is het geworden. De grootste poffertpan aller tijden. De grootste hoeveelheid poffertbeslag in één keer. De langste kooktijd. De zwaarste deksel enzovoort.

 
    De grootste poffertpan aller tijden.
(Foto: Feestweek-commissie)

 
Zo werd er ook twee dagen en nachten gewaakt. De branders mochten niet uitwaaien maar ook niet te hard gaan. Immers de poffert moest op bijna-koken blijven. Best gezellig zo ’s nachts een paar uur oppassen.

En dan …. dan moet ie klaar zijn. Spannend, zou het gelukt zijn? Onze burgemeester staat al klaar om als eerste de poffert aan te snijden. Maar helaas, tijdens het optillen van de pan blijkt al dat het beslag niet overal even gaar is geworden. Teleurstelling alom. Maar, “nooit geschoten is altijd mis” luidt het spreekwoord. Dus wie weet lukt een volgende poging?
Overigens smaakte het wel gare gedeelte van de poffert uitstekend, weet ik uit eigen ervaring. Hulde voor de kok en zijn helpers.

 
    De stand van zaken
(Foto: Feestweek-commissie)

Feestavond
De band “Lekker Speuln” bijt de spits af met een lekker stuk muziek. Kletsen en/of swingen, voor wie maar wil. Halverwege vindt nog de trekking van de jubileumloterij plaats.Uitgevoerd met pingpongballetjes door een paar kinderen die bij het zien van zoveel balletjes, nauwelijks meer te houden zijn. Een geluksvogel in de tent blijkt met zijn prijs meteen zijn kosten voor de hele week er uit te hebben. Daarna volgt de finale van de feestavond: Remake, een allround Top 100 band uit Groningen. Lekker dansen op een mix van recente popsongs, gouwe ouwe rock en discohits. Voor mij en Joke tot ruim over middernacht. Lekker ontspannend.
 

Afsluiting

Concert in de kerk
Zondagmiddag werd deze 25e feestweek afgesloten met een concert in de kerk. Door Judith Pranger (zang) en Carel van Aurich (orgel). Een prachtig klassiek concert in een prachtige, volle kerk. Een prima afsluiting van een geslaagde feestweek.

 
    Een prachtig klassiek concert in een prachtige, volle kerk.
(Foto: Feestweek-commissie)

 
Henk Vliem en Anne Benneker

 

25 jaar Feestweek

Fotocollage feestweek: Henk Remerie

 
Zakheffen tijdens de kinder Loagland Speuln   Boomstamwerpen tijdens de volwassen Loagland Speulen
 
Jurylid Pelleboer vraagt deelnemende kinderen naar hun ervaring   Inschrijven voor de viswedstrijd
 
Geert-Jan Arends heeft er 3 gevangen   Wijnproeverij tijdens de Braderie
 
Het G.M.K.G treedt op tijdens de 'Bonte Avond' in De Leeuw   Lieske Mandema en partner toveren Kerkhörn om in een gezellige huiskamer
 
De poffertpan wordt uit de au-bain-mariepan getakeld   De spanning is van de gezichten af te lezen als de 'geboorte' van de grootste poffert naderbij komt
   
Jan Wigboldus en mr. Pelleboer proeven van de poffert 'om je vingers af te likken'. Gerrie Zeedijk en Marieke de Groot kijken toe