Maandelijks Nieuwsblad voor Garmerwolde Thesinge en omstreken

33e jaargang januari 2008
 

Afscheid artsen Garmerwolde en omstreken

  
  

Moesten de mensen in september 2007 al afscheid nemen van hun vertrouwde huisarts, de dieren staat per 1 januari 2008 hetzelfde te wachten. Niet dat de dieren er enig besef van hebben, denk ik, maar hun baasjes wel. Dr. Weitenberg, sinds jaar en dag dierenarts in klein Harkstede stopt ermee in verband met het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Dit leek ons een goed uitgangspunt voor een interview. Voor een aantal lezers is het een afscheid, maar er zijn ongetwijfeld lezers voor wie dit verhaal een kennismaking en tegelijker tijd een afscheid is.
Op een winderige avond ben ik naar de praktijk getogen in klein Harkstede voor een interview. Zoals altijd was de brug weer eens omhoog. Wanneer we met Yuri naar de dierenarts gingen hadden we meestal tweemaal dit fenomeen, zoals vele anderen. En niet te vergeten voor de arts zelf. Maar dat is straks ook verleden tijd voor een deel van de patiënten.
Maar nu eerst het interview met dr Weitenberg. Na te zijn voorzien van een lekker kop koffie gingen we van start.

Een geijkte vraag die aan elk kind gesteld wordt is: wat wil je later worden. Negen van de tien kinderen antwoordt dan van dierenarts. Weitenberg heeft van jongs af aan ook dierenarts willen worden en is het ook geworden.

 
   

Dr. Weitenberg. (Foto: Henk Remerie)

Waar heeft U uw jeugd doorgebracht?
Ik ben groot geworden op een boerderij in zuid west Friesland. Al vanaf de lagere school wilde ik dierenarts en veearts worden. Dat was vroeger een gecombineerde opleiding die alleen in Utrecht kon worden gevolgd.
Er werden per jaar tussen de 180 en 190 studenten toegelaten.Tegenwoordig wordt bij de toelating een gewogen loting toegepast.
Zoals ik al zei was het een gecombineerde opleiding van dierenarts en veearts. Dierenarts is meer voor de kleine huisdieren en een veearts was er voor de boeren. Beide takken vond ik even leuk. De eerste 25 jaar was mijn werkterrein een combinatie van grote dieren en kleine dieren. Voor niet insiders: onder de grote dieren worden koeien, paarden en schapen gerekend. Eigenlijk de dieren die op een boerderij thuis horen. Kleine dieren gingen vroeger ook wel naar de dierenarts, maar dat heeft de laatste tientallen jaren wel meer opgang genomen.
Na mijn studie heb ik eerst in het westen van het land gewerkt, maar in 1976 ben ik weer naar het noorden verkast. Destijds werkte Pastoor als veearts in Ten Boer. Hier ben ik mee gaan samenwerken. Een aantal jaren later is de combinatie uitgebreid met Havinga in Appingedam. We maakten een soort werkverdeling zodat ieder een eigen gebied had. Tevens konden we de diensten dan ook met z’n drieën verdelen. Onze groep is later nog uitgebreid met Dr Westerhout. In 2000 zijn we gefuseerd met Bedum en Loppersum, waar nu de hoofdvestiging is. Sindsdien heten we dan ook "van Stad tot Wad".

Huisvesting
De praktijkruimte die hier in klein Harkstede is heb ik er zelf achter gebouwd in een lege schuur die er al was. Jarenlang heeft het prima voldaan, maar het begint nu toch wel wat te krap te worden. Bovendien wilde ik vanwege mijn leeftijd zo langzamerhand wel stoppen met werken, maar ik wil wel graag hier blijven wonen. Daarom is besloten om de praktijk naar Noorddijk te verhuizen. Er was een boerderij te koop , en deze wordt nu verbouwd tot een moderne praktijk met veel meer ruimte.

Is er veel veranderd in de dertig jaar dat U dierenarts bent geweest?
Heel erg veel. In de eerste plaats is de veehouderij veel zakelijker geworden. Het is eentoniger geworden en een aantal dingen zijn er niet leuker op geworden . Een voorbeeld hiervan is mond- en klauwzeer. In de zeventiger en tachtiger jaren ging je bij de boerderijen langs om de dieren te enten. Dit is later bij wet verboden en nu moeten we, wanneer er dieren besmet zijn, gezonde dieren doodmaken. Dat is iets waar ik niet aan kan wennen.
Vroeger waren kleine dieren vooral op het platteland bijzaak. Boeren gingen vaak niet met hond of kat naar de dierenarts, tenzij er iets ernstigs was. En voor sterilisatie of castratie al helemaal niet. Tegenwoordig heeft dat een enorme vlucht genomen, kleine dieren worden tegenwoordig ook een stuk ouder door de goede verzorging, maar krijgen ook steeds meer kwaaltjes door een hogere ouderdom. De opleiding is door deze ontwikkeling dan ook gesplitst.

Heeft U zelf ook huisdieren?
Sinds een paar maand een oud hondje die we geadopteerd hebben. We hebben drie dochters en die zijn alle drie allergisch voor huisdieren. We konden dus nooit huisdieren hebben maar nu de dochters de deur uit zijn merk ik dat het wel gezellig is om een hond in huis te hebben.

Ziet U er tegenop om te stoppen?
Eigenlijk niet. Ik ga nu tijd krijgen voor hobby’s, dat zijn schapen, de tuin onderhouden, knutselen. De praktijk is de eerste paar maanden nog hier aan de Harkstederweg. Het valt niet in één keer stil. Ik vond het heel erg leuk om te werken, maar de komende jaren zullen denk ik ook wel goed bevallen.

Detta van der Molen

Er stopt nog een veearts bij van Stad tot Wad. Erwin Hoogland houdt er per 1 februari 2008 mee op. Hij werkte zowel oost als west, als veearts grootvee. Na zeven jaar is hij toe aan een nieuwe uitdaging. Hij gaat nu voor een veevoederfabrikant in de praktijk werken en onderzoek plegen op het gebied van voeding. Waarom krijg je bij een bepaald brokje bijvoorbeeld veel vet en geen melk?

Moi,

Sieb-Klaas Iwema