Maandelijks Nieuwsblad voor Garmerwolde Thesinge en omstreken

33e jaargang maart 2008
 

Lekker eten en toch afvallen?
     

De redactie van de Garmer en Thesinger liep al een tijdje met het idee om eens een klein stukje te wijden aan het fenomeen ‘afvallen’. Hoe dat idee destijds ontstaan is, is niet meer te achterhalen maar dat doet nu ook niet meer terzake. Waarschijnlijk een soort ‘Sonja Bakker’effect: heel Nederland sprak eind vorig jaar immers over afvallen en diëten?
Het leek ons voor de lezer het meest interessant als er een deskundige aan het woord zou komen en een tevreden cursist. Zo gezegd, zo gedaan. De deskundige blijkt in ons dorp te wonen, namelijk Bernadette van Kesteren. Bernadette woont samen met haar man Dirk Heslinga en hun zoon Oscar (de andere zoon, Jasper, woont en studeert in 'stad') al weer bijna vijf jaar aan de Koningsheert. Bernadette organiseert al jaren afslankcursussen en doet dat nu in Ten Boer. Ze gebruikt daarbij de zogenaamde ‘Dream-line’ methode. Vorig jaar had Bernadette ook een cursus in Garmerwolde. Een viertal dorpsgenoten deed daaraan mee. De resultaten mochten gezien worden, kun je wel stellen. Eén van die cursisten, Mieke Welling, was bereid om een stukje te schrijven over haar ervaringen als (zeer tevreden) cursist.
En ik toog dus afgelopen dinsdagavond naar Bernadette om, onder het genot van een kopje koffie en een koekje, me te laten bijpraten over wat er allemaal omgaat in afslankland.

Waarom Dream-line en geen Sonja Bakker bijvoorbeeld

Bernadette vertelt dat je, alvorens te starten met een afslankkuur, eerst voor jezelf duidelijk moet hebben wat het doel is: wil je alleen maar zo snel mogelijk zoveel mogelijk kilo’s kwijt en vervolgens er weer lekker op los eten? Of wil je je (ongezonde) eetgewoontes vervangen door een beter eetgedrag en moeten en passant, ook nog de overtollige kilo’s eraf?

 
   

Bernadette Heslinga, met naast zich hèt attribuut voor een gewichtsconsulente: de weegschaal. (Foto: Henk Remerie)

Uit allerlei onderzoek is gebleken dat deze laatste methode meer kans biedt op een blijvend resultaat. Het voorkomt het zogenaamde ‘jojoën’: het snel afslanken en vervolgens weer even snel aankomen.
En Dream-line werkt volgens deze methode. Je krijgt advies hoe je lekker en gezond kunt eten en toch geleidelijk kunt afvallen. Dat afvallen bereik je simpel gezegd door (tijdelijk) per dag minder calorieën tot je te nemen dan je bij je dagelijkse werkzaamheden verbruikt. Het verschil hoeft niet veel te zijn. Dat voorkomt dat je rondloopt met een knorrende maag en dat je je slap gaat voelen. Dream-line werkt daartoe volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum (een overheidsinstantie) die de zogenaamde Schijf van Vijf als gezonde basis hanteert. Je krijgt dus alle voor je lichaam benodigde voedingsstoffen binnen (het is dus beslist geen eenzijdig dieet dat je lichaam van slag doet raken). Als je op deze manier, door een aantal maanden iets minder calorieën tot je te nemen dan je verbruikt, je overtollige kilo’s kwijt bent geraakt, hoef je je (inmiddels gezonde) eetpatroon ook niet te veranderen. Je gaat gewoon geleidelijk meer eten, maar wel meer bewust van je eetgedrag als voorheen. Natuurlijk houd je je gewicht wel scherp in de gaten om meteen te kunnen bijsturen. Je moet achteraf eigenlijk kunnen zeggen: ‘Lekker gegeten en toch afgevallen!’
Heel veel andere afslanktherapieën zijn gebaseerd op (te) eenzijdige of te weinig voeding, zegt Bernadette, en dus in wezen gevaarlijk voor je gezondheid. Je mag die methoden dan ook niet onbeperkt (in tijd) toepassen. Met Dream-line daarentegen kun je langer doorgaan. En omdat het voedingsadvies gebaseerd is op die Schijf van Vijf, heb je ook enorm veel variatiemogelijkheden. Er wordt dus ook beslist geen koekje A van fabrikant B voorgeschreven. Je mag dat zelf kiezen. Je krijgt bij die keuzes wel hulp/advies, natuurlijk. Apart, voor jezelf, koken is ook niet nodig. Het menuplan is uitstekend inpasbaar in een gezin.

Hoe ben jij in dat vak, gewichtsconsulent, terecht gekomen?
Bernadette vertelt dat ze altijd al interesse heeft gehad in ‘voeding’. Die interesse heeft ze verder uitgewerkt door de LOI-cursussen ‘Algemene Voedingsleer’ en 'Diploma Gewichtsconsulent' te volgen. Dat blijkt alweer vijftien jaar geleden, zegt ze, nu wij het er over hebben. Daarnaast vindt Bernadette het leuk om mensen bewust te maken van het belang dat een ‘gezonde voeding’ voor hen heeft. Dat ‘onderwijzende’ zit in de familie ingebakken, want haar vijf zussen en broers hebben dat ook. Bernadette zelf is gediplomeerd onderwijzeres (Pedagogische Academie) en ze heeft jaren les gegeven in het speciale onderwijs. Ook nu zit ze nog in het ‘onderwijs’, zij het part-time.

Heb je nog een goed advies?
“Natuurlijk! Zorg altijd dat je gezond eet: dus volgens de Schijf van Vijf. En houd je gewicht een beetje in de gaten. Zeker als je afwisselend werk hebt: niet te veel eten in rustige tijden, maar zeker ook niet te weinig als je een poosje zware (lichamelijke) arbeid moet verrichten. Zorg daarnaast dat je ook voldoende beweegt! Dat betekent echt niet dat er elke dag fanatiek gesport moet worden. 30 minuten per dag wandelen, fietsen, helpt al bij het afvallen en zorgt ervoor dat je conditie vooruit gaat.
Als je toch ‘te zwaar’ bent en zelf ook vindt dat je moet afvallen: doe dat dan via een afslankcursus. Je treft daar ‘lotgenoten’ en samen over het probleem praten en ervaringen uitwisselen, helpt al. Samen sterk, dat werkt.”
Overigens is geen enkele afslankcursus voor iedereen toepasbaar (of alleen zaligmakend): het is en blijft altijd maatwerk. De Consumentenbond heeft op internet een testje: Je kunt dan ontdekken welk dieet het meest geschikt voor je is.

Henk Vliem

Over gewicht

Je hebt het niet meteen in de gaten, maar heel stiekem komen ze er bij! Eerst zijn het onsjes. Ach, je bent nu eenmaal niet constant op hetzelfde gewicht. Een weekje ‘rustig aan’ en het gaat er wel weer af, denk je dan. Als dat niet zo snel lukt, bedenk je andere redenen: gestopt met roken, vakantie, verjaardagen in de familie, feestdagen, de leeftijd, noem ze maar op. Plotseling zijn het pondjes, later zelfs kilo’s!!! Na de feestdagen, ja echt, dan gaan we wel lijnen. De tijdschriften staan er vol mee....de superdiëten, de slimme eettrucs, de pilletjes, repen, drankjes. Sonja Bakker vaart er wel bij...van elk boek wordt niet zij, maar wel haar portemonnee, dikker!

Tijdens het dieet moet je allerlei speciaal voedsel kopen, kook je voor jezelf, terwijl de rest van het gezin iets anders eet. Je houd jezezlf op de been met de gedachte: ‘Als het dieet is afgelopen en het gewicht weer op peil is, kan ik gelukkig ook weer ‘gewóón’ gaan eten’.
Je kunt er op wachten, maar ..... de met veel moeite verloren ponden komen dan als een gek weer terug. Soms krijg je er zelfs wat extra bij. Wanneer je last hebt van je overgewicht zit je (letterlijk) niet lekker meer in je vel, je voelt je niet prettig, vooral niet in een paskamer! Het is echter een grote stap te erkennen dat je het eigenlijk niet alleen kunt.
Vorig jaar startte Bernadette van Kesteren een Slankcursus in het dorpshuis. Ze werkt met de Dream-Line methode. Volgens deze methode leer je op een verstandige manier met eten bezig te zijn. Geen preparaten, maar een gezonde manier van afslanken op basis van een nieuwe ‘Schijf van vijf’.
Geen calorieën tellen, maar er wel op letten. Bijvoorbeeld door op de producten de informatie te bekijken en ze met elkaar te vergelijken. Dan merk je dat de ene magere yoghurt tot meer dan 2x de hoeveelheid calorieën bevat dan de andere. Volkoren producten zijn vezelrijker en voedzamer, je krijgt minder snel weer trek.
Eenvoudige starters: geen melk en suiker in de koffie of thee (echt, het went!), minstens anderhalve liter water per dag drinken, drie keer per dag een maaltijd. En weet je dat veel frisdranken vol calorieën zitten!! Ook dat biertje is een beruchte ‘dikmaker’.
Zo leer je een verstandige manier van eten aan, met het gewenste resultaat! Het hele gezin kan meeëten, dus geen gedoe met voor jezelf iets klaar moeten maken.
Van tevoren bepaal je hoeveel je wilt afvallen. Stel jezelf een doel dat haalbaar is.
En als je dan je streefgewicht behaalt, voelt dat als een topprestatie. Je kunt zelfs niet meer overmatig veel eten verdragen. En zo blijf je op gewicht, als je alert blijft.
Samen met nog drie dorpsgenoten heb ik 4 maanden met de cursus meegedaan. En na een jaar zijn de ruim 10 kilo er nog steeds niet weer aan, ..... een heerlijk gevoel. (Ter controle: loop eens een dag met een rugzak met 10 kilo aardappels op je rug rond.......echt vermoeiend!)
Bernadette is nu met haar cursus in het Buurhoes in Ten Boer, elke woensdagavond van 18.45 tot 19.45 uur. Je kunt op elk gewenst moment instappen.
Bel haar voor meer informatie tel. 050-5420828.

Mieke Welling