Maandelijks Nieuwsblad voor Garmerwolde Thesinge en omstreken

34e jaargang juli 2008
 

Bed & Breakfast in Garmerwolde
 
     

De familie Verbree woont sinds 1979 in Garmerwolde, aan de W.F. Hildebrandstraat nummer 1. Het mooie pand, waar vroeger het badhuis zat en later vele jaren het consultatiebureau en uitleenmagazijn was gehuisvest. Greet en Hielke Verbree wonen er dus al jaren en ook hun tien kinderen zijn in Garmerwolde opgegroeid. Door de jaren heen zijn alle kinderen uitgevlogen en is de familie uitgebreid met negentien kleinkinderen. Een drukte van jewelste, zou je denken.

Onder het genot van een kop koffie steekt Greet van wal. “Ik vond het altijd heerlijk: het huis vol. Dat lege huis … Toen onze kinderen al de deur uit

 
   

Mevrouw Verbree in haar 'Bed and breakfast' logeerkamer. (Foto: Henk Remerie)

waren, hebben we nog een half jaar een student in huis gehad. Mijn zus heeft al jaren een Bed & Breakfast en had al vaak gezegd: ‘Waarom doe jij dat niet? Dat kun je zelf inplannen.’ Ik had eerst niet zoveel oren naar al die vreemde mensen in huis, maar wij wonen hier zo mooi, met een prachtig uitzicht. Eigenlijk zouden andere mensen ook plezier van ons huis moeten hebben.”

Allerlei pluimage

“We zijn vorig jaar begonnen. Eén van de jongens heeft een website gemaakt, dat liep vanaf het begin al heel leuk. Van mei tot september (juli niet) hebben we 39 gasten gehad. We krijgen bezoekers van allerlei pluimage. Vorige week heb in van woensdag tot zaterdag gasten uit Zutphen gehad voor het internationaal kantklossen in de Stad. Janet Guikema uit Garmerwolde was er ook met het draaiorgel; zij raakte met de mensen in gesprek en vertelde dat ze als kind nog in het badhuis onder de douche was geweest. (Greet toont ons het oude badhuisbord: op overtreding van de regels stond een boete van f 2,50.)
We hebben ook al eens gasten gehad voor een trouwerij hier in Noorddijk, plus een receptie in de Rietlanden. Verder komen ze b.v. voor een dagje naar Schiermonnikoog, de zeehondencrèche, naar de stad … bezichtiging van de kerken in Spijk en Zeerijp, het Groninger museum … De mensen kunnen hun auto bij Kardinge zetten en met de bus verder. Ik heb allerlei folders van de VVV gehaald en er liggen ook wat boekjes over de omgeving. Plus een kerkenboek, met interessante gegevens over vele oude kerken in de Ommelanden.
We hebben ook twee zakenmensen gehad, en twee weken een psychotherapeute. En twee voormalige eigenaars (broers; 91 en 89 jaar) van een boerderij aan de Lageweg. Zij wilden nog een keertje in hun oude woonomgeving rondkijken en herinneringen ophalen. Maar er zijn ook verdrietige momenten; zo was er eens een echtpaar met een ernstig ziek kleinkind in het UMCG.”

Niet in het weekend
“De mensen kunnen in principe van maandag t/m zaterdagmorgen 10.00 uur bij ons terecht; het weekend houden we voor onszelf. Ook als de kleinkinderen door de week op bezoek zijn, wil ik geen gasten. Het is gewoon leuk; ik doe het voor de gezelligheid, en wat avontuur. Hielke is nog elke dag aan het werk; het leek hem wenselijk dat de gasten een aparte ingang hadden. Tot dusver lukt het echter best; de mensen krijgen een sleutel van de buitendeur en kunnen thuiskomen wanneer ze willen. De verbouwing had niets met het Bed & Breakfast te maken: het was gewoon een leuke klus voor een van de zoons. We hadden geen garage en een donkere voorkamer. Nu, met die prachtige serre, hebben we een mooie, lichte kamer. In deze kamer serveer ik ook het ontbijt voor de gasten. Daar maak ik altijd iets leuks van: een beetje streekproductjes, ik bak zelf wat … en natuurlijk zelfgemaakte jam. Als ze liever op de kamer willen ontbijten, kan dat ook. In een heel speciaal geval heb ik het ontbijt klaargezet in de kas.
Het is niet de bedoeling dat de mensen ongevraagd in de tuin gaan zitten; je moet de privacy van jezelf een beetje beschermen. We hebben boven twee ruime zit/slaapkamers, met elk een eigen balkon; daar kunnen de gasten terecht. De kamer op de noord-west-zijde noemen we kastanje (naar de grote kastanjeboom) en die aan de oostzijde kornoelje. Van de bessen maak ik jam; kornoelje heeft een heel aparte smaak, wat zurig. In principe verhuren we maar één kamer tegelijk; of de mensen moeten al bij elkaar horen en genoegen nemen met één gezamenlijke badkamer. We hebben één keer zeven personen voor een trouwerij gehad: vier volwassenen en drie kinderen. Eén kind kon bij de ouders op de kamer en twee meiden op een apart kamertje. Als we die vaker in willen zetten, zal die ook een likje verf nodig hebben.”

Huiselijke sfeer
Ze zijn nu vanaf april open; de mensen blijven vaak twee, drie of vier nachten. Als de gasten aankomen, worden ze hartelijk ontvangen met koffie/thee of iets fris. “Even een gezellig praatje aan de keukentafel, om een indruk te krijgen van de mensen die je over de vloer hebt. Je kunt het persoonlijke van jezelf erin leggen. De meesten vinden dat contact wel leuk; we krijgen over het algemeen hele leuke reacties.” (Greet pakt het gastenboek en leest enkele passages voor; zie klantbeoordelingen B&B Garmerwolde.)

Warme maaltijd
“Er zijn diverse restaurants in de buurt; ik verwijs ze vaak naar de Shufustate in Noorddijk. Een echtpaar uit Pernis was helemaal lyrisch over de wandelroute langs de Stadsweg en door het Bevrijdingsbos. De man had astma en knapte zienderogen op van de gezonde, zuivere lucht. Voor eventuele fietsliefhebbers hebben we een dames- en een herenfiets te huur.”

De familie Verbree is aangesloten bij www.bedandbreakfast.nl. Kijk voor meer informatie op www.huizeverbree.nl; telefoon 050-541 51 09, e-mail: h.verbree@filternet.nl.

Karla Postma en Hillie Ramaker