Maandelijks Nieuwsblad voor Garmerwolde Thesinge en omstreken

34e jaargang juni 2008
 

Vrienden van de fiets en de benenwagen
 
     

De grote vakantie staat in Garmerwolde, Thesinge en omstreken alweer voor de deur! Om alvast een beetje in vakantiesferen te komen ging de -redactie op zoek naar onverwachte bestemmingen in onze directe omgeving. Waarom zou je het ver zoeken als het dichtbij ook al zo mooi is? Er blijken zelfs overnachtingsmogelijkheden om de hoek te liggen! Om de gastvrijheid in Thesinge eens onder de loep te nemen, sprong de redactie op de fiets en toog naar de G.N. Schutterlaan waar een paar Thesinger ‘Vrienden op de fiets’ wonen: Geerle van der Veen en Willeke Huistra. Als je er een nachtje (en een dagje) tussenuit wilt, een fiets of benenwagen hebt en ook nog eens wilt genieten van prachtige vergezichten over het Groninger landschap, dan kun je dáár terecht voor een overnachting. Compleet met ontbijt in een knus huisje of in je eigen tentje op de kleinste en knuste camping van hééél Grunnen.

Warm onthaal
Met zoonlief en de -huisfotografe gaat het op de fiets de Kapelstraat uit, bruggetje over, de Dijk af, de Schutterlaan in … al snel beëindigen we onze tocht op nummer 35. Nauwelijks hebben we ons stalen ros geparkeerd of daar komen Willeke en Geerle al aangelopen: Koffie? Thee? Appelsap? Ice Tea? Mergpijpje erbij? Aardbeien? Nou, …. heerlijk! Maar zo nieuwsgierig als we zijn, belanden we - voordat we nog maar één slok hebben gehad - in het beschut gelegen zwart geteerde huisje, achter in de zonovergoten tuin. Op de deur staat in vrolijke letters ‘Welkom’; dat hebben we gemerkt! Eenmaal binnen staan we in een knus vertrekje, waar direct de prachtige bedstee opvalt. Vakkundig door Geerle getimmerd van hergebruikt hout, compleet met deurtjes. Door de geopende deurtjes kun je zo vanuit je bed over het land kijken.

 
   

Overnachten in een knus huisje; via de openslaande deuren zit je zo op je eigen terrasje, ......(Foto: Myla Uitham)

Buiten van de zon en de weidsheid genieten kan ook. Via de openslaande deuren zit je zo op je eigen terrasje, met vrij uitzicht op de watermolen aan het Abbemaar, de in de wind wuivende rietkragen en in de verte Garmerwolde.

Kleinste camping van het noorden
We vervolgen onze route via een bruggetje over de pas gegraven vijver. De vijver zit al vol met diverse kikkersoorten en vele visjes. De kinderen zijn geregeld in de vijver te vinden om met een net de visstand op te nemen, of om via een glijbaan van zeeklei tussen de waterplanten te eindigen. Centre Parcs is er niks bij!
Helemaal achter in de tuin komen we bij waarschijnlijk het kleinste kampeerterrein van heel Grunnen, een in het groen verscholen trekkersveldje voor één tent. Weer met eersterangs uitzicht op de omgeving. Net als bij een echte ‘paalcamping’ vind je stromend water buiten op een boomstammetje. Verder kan de vermoeide fietser of wandelaar gebruik maken van de douche binnen, maar voor de ultieme buiten-ervaring kun je terecht onder de (koude) openlucht douche. Zo kun je al boenend en schrobbend genieten van de mooie omgeving (en andersom)!

De metamorfose van tuin en huis
We lopen door de tuin terug naar onze klaarstaande koffie met lekkernijen. We verbazen ons over de volledige metamorfose die de tuin in korte tijd heeft ondergaan: van grasland naar een tuin met weelderige borders en hagen. Ongelofelijk hoe snel Geerle en Willeke dit voor elkaar hebben gekregen!
Nog maar zo’n anderhalf jaar geleden verhuisden ze met hun kinderen Peter en Nanda Devi van de Luddestraat naar hun huidige stekje aan de Schutterlaan. Met de vrije ligging en de grote lap grond ging een grote wens in vervulling, maar de kleinere omvang van het nieuwe huis(je) was even wennen. Gelukkig boden de bouwtekeningen voor een uitbreiding zicht op meer binnenruimte! Goed oplettende passanten hebben kunnen zien dat er inmiddels een prachtige houten aanbouw achter het huis is verrezen, met een uit zware balken opgetrokken veranda. Ook met regen zit je hier heerlijk. Binnen wordt nu hard gewerkt aan de afwerking, binnenkort wordt de keuken geplaatst en komt er hopelijk snel een einde aan de wolken steenstof die geregeld via de doorbraak het hele huis doorjagen….
 

Ruimte voor vrienden (op de fiets)
Om tijdens de verbouwing ook nog onderdak te kunnen bieden aan bezoekende familie en vrienden verrees al snel het gastenverblijf, grotendeels door Geerle zelf ingetimmerd.

 
   

..... met vrij uitzicht op de watermolen aan het Abbemaar, de in de wind wuivende rietkragen en in de verte Garmerwolde. (Foto: Myla Uitham)

Het bleek niet alleen een ideale plek voor logees, maar ook voor een dagje thuiswerken, of gewoon even terugtrekken uit de stofboel en ook de kinderen slapen en spelen er graag!
Als actieve buitensporters ontstond bij Geerle en Willeke al snel het idee om in het gastenverblijf ook onderdak te bieden aan actieve fietsers en wandelaars. En zo sloten ze zich aan bij de stichting ‘Vrienden op de Fiets’. Deze stichting wil het recreatief fietsen en wandelen bevorderen en zorgt ervoor dat fietsers en wandelaars bij particulieren onderdak kunnen vinden. En zo kun je dus ook in Thaisn terecht voor logies met ontbijt tegen een vriendenprijs. En als je wilt, kun je zelfs voor het diner bij de familie van der Veen aanschuiven.

Van Pelgrimslopers tot naaktlopers
Veel fietsers en wandelaars die onderdak vinden bij Geerle en Willeke blijken het door Thesinge lopende Jacobspad (een pelgrimsroute van Uithuizen naar Santiago de Compostela in Spanje) te volgen. De route kun je herkennen aan de Jacobsschelp, een teken waaraan de vroegere pelgrims herkend konden worden.
Vreemde gasten hebben ze ook al gehad. Zo kwam vorig jaar een opvallende ‘vriend op de fiets’ het erf opgereden, een krasse baas met een Belgisch Stella Artois-trainingspak. Hij had het al snel naar zijn zin op zijn nieuwe adresje en leek de omgeving geheel te vergeten. Toen Willeke tijdens de afwas eens de horizon aftuurde, stuitte haar blik plotseling op een poedelnaakt in de tuin rondlopende 70-plusser! Geerle ging er op af en legde aan de beste man uit dat dat in Thesinge toch echt een beetje te ver ging. Hij leek het te begrijpen, bood zijn excuses aan en verdween snel achter de coulissen. Maar wat schetste de volgende ochtend ieders verbazing? Bij het eerste ochtendgloren liep de beste man wéér in zijn nakie door de tuin! Dat ging toch echt te ver en hij werd vriendelijk doch dringend verzocht zijn kleren aan te trekken en verder te fietsen.
Na alle verhalen breekt de tijd van vertrek weer aan…, maar eerst mag Jurn nog even door een deurtje in het kippenhok kijken. Ja! Een ei! En zo rijden we - na een gezellig bezoek - als tevreden Vrienden op de Fiets de Schutterlaan verder uit en gaat het via de Klunder naar huis, waar het ei direct in de koekenpan verdwijnt en smakelijk wordt verorberd. Binnenkort boeken we onze vakantie aan de Schutterlaan!

Ernst Lofvers