Maandelijks Nieuwsblad voor Garmerwolde Thesinge en omstreken

34e jaargang november 2008
 

Tuigpaardliefhebbers tussen Damsterdiep en Eemskanaal
  
     

In Garmerwolde-zuid wonen enkele enthousiaste liefhebbers van het aangespannen paard en dat is het afgelopen jaar niet zonder succes gebleken op de diverse concoursen.
De families Arends, Ritsema en Strootman/Boerma zijn namelijk tuigpaard fokkers/eigenaren. Wanneer u op de fiets of lopend met de hond een rondje maakt door het Fledderbosch is de kans groot dat u Johannes Strootman of Tineke Boerma bezig ziet met het trainen van hun paarden voor de mensport. De families Arends en Ritsema hebben hun paarden in training staan bij Stal Mekkes te Doezum, die ze ook uit brengt op de concoursen.

De toppers die we aan u voorstellen zijn: Johannes Strootman, Tineke Boerma en Wizzkids Gonda
(Foto: familie Arends)

In de paardensport heb je diverse disciplines: springen, dressuur en het aangespannen rijden. Het aangespannen rijden kunnen we onder verdelen in de tuigpaardensport en de mensport. De mensport kun je nog weer onderverdelen in dressuur, marathon en vaardigheidsproeven.

De tuigpaardensport
Een tuigpaard is een showpaard en uniek in zijn soort . Nederland is ook de bakermat van het tuigpaard. Het tuigpaard wordt gereden voor een vierwielige concourswagen en dat kan zowel alleen (enkelspan), met zn tween naast elkaar (dubbelspan), met zn tween voor elkaar (tandem), als met zn drien voor elkaar (randem). Bij de jurering wordt gekeken naar de houding en beweging van het paard en bij een dubbelspan wordt er ook gekeken naar kleur en aftekening.

De 1e topper die we aan u voorstellen is: Wizzkids Gonda

Deze keurmerrie is gefokt door - en in eigendom van - de familie Ritsema en is ondertussen 5 jaar oud. De vader van deze merrie is de keurhengst Patijn Wizzkids. Gonda begon haar concours carrire in 2006 en werd direct 2e in de Staal-service Zuidbroek competitie .
In 2007 werd ze verder uitgebracht op diverse concoursen en competities. Een competitie in de paardensport gaat meestal over 8 wedstrijden, verreden door geheel Nederland. In deze competitie werd ze Nederlands kampioen eenspannen 2007.
Als je in 2007 kampioen bent geworden dan word je het jaar erop (2008) ingedeeld in een nog zwaardere klasse en moet je strijden tegen paarden die behoorlijk ouder en sterker zijn. Ook dat ging haar goed af en ze werd in deze competitie 3e van Nederland .
Ook werd ze in 2008 voor het eerst in dubbelspan uitgebracht en wel samen met Ultima .

De 2e topper is dan ook: Ultima
De keurmerrie Ultima, 7 jaar oud, is in eigendom van de familie Arends. Ultima heeft ook als vader de keurhengst Patijn.
De familie Arends kocht deze drachtige merrie in oktober 2006 van de familie Strootman/Boerma. In juni 2007 werd het hengstveulen Casanova geboren en wederom werd de merrie gedekt. Helaas was de merrie niet drachtig geworden.
Voorjaar 2008 kwamen de heren Mekkes (die ook Wizzkids Gonda in training hebben) langs op de Grasdijkweg en waren enthousiast: Wizzkids  Gonda en Ultima moeten in het dubbelspan, want ze hebben dezelfde kleur (vos) en bijna dezelfde aftekeningen. Zo gezegd, zo gedaan: Ultima ook op transport naar Doezum.
De 1e wedstrijd in het Drentse Eext (pinksteren) was direct raak: ze behaalden de 1e plaats.
Dit was dan de 1e wedstrijd in de competitie van 8 wedstrijden en de concurrentie werd steeds beter. Maar steeds stonden de beide keurmerries bij de eerste 3.
De finale werd dit jaar op 13 september jl. verreden in Luttenberg. Aan het begin van deze wedstrijd stonden ze gedeeld 1e met het tweespan van Lambertus Huckriede uit Enschede. Dus het was erop of onder
Het werd een spannende strijd. De jury wikte en woog en plaatste Wizzkids Gonda en Ultima vr het span paarden uit Enschede. Dus kampioen, dachten we; maar nee hoor, de jury riep: Overrijden - we willen ze nog een keer zien showen, we zijn er nog niet uit.
Nog een keer haalden de beide merries alles uit de kast en toen kwam het verlossende antwoord van de jury:
Wizzkids Gonda en Ultima kampioen tweespannen van Nederland in 2008.

De mensport
Zoals hierboven al vermeld, rijden Johannes Strootman en Tineke Boerma hun paarden in de mensport. Ook bij hen zijn dit tuigpaarden.
Zij rijden hun paarden dressuur matig ook voor een 4 wielige concourswagen.
In de mensport-dressuur heb je diverse klassen: van B ( beginners) tot klasse Z (zwaar). Bij een goed gereden dressuurproef krijg je een (winst)punt en soms wel meer dan 1 als je zeer goed hebt gereden. En heb je een bepaald aantal winstpunten bereikt, dan moet je in een zwaardere klasse starten.

De 3e topper is: Watch Me

Watch Me is een 5-jarige ruin van de keurhengst Manno en ook geboren aan de Geweideweg in Garmerwolde en in eigendom bij Strootman/Boerma. Tineke Boerma is in 2006 voor het eerst gestart met Watch Me in de B dressuur en niet zonder succes. Diverse 1e prijzen waren haar deel, de winstpunten stroomden binnen hetgeen er al gauw resulteerde in de L klasse te moeten starten.
Ook in de L klasse ging het crescendo en dan vervolgens door naar de Klasse M. September 2007 werd ze uitgenodigd voor het Nederlands Kampioenschap  klasse M in Ermelo. Hier gaan alle regionale toppers de strijd met elkaar aan. Een 2e plaats was haar deel.
Dit voorjaar moest de overstap worden gemaakt naar Klasse Z (zwaar). Wederom moesten alle regionale medestrijders het onderspit delven en werd op 20 september jl. de reis aanvaard naar Ermelo om mee te doen aan het Nederlands kampioenschap Klasse Z.
De dressuurproeven in de klasse Z worden door meerdere jurys beoordeeld; normaal mag je verwachten dat de juryleden toch wel op 1 lijn zitten, maar helaas was dat bij de proef van Watch Me en Tineke niet zo.
Helaas ging de titel Nederlands kampioen aan haar neus voorbij, maar het reservekampioenschap van Nederland 2008 klasse Z was wel haar deel.

En dan (last but not least) d
e 4e topper: ZieZo
ZieZo is een 4-jarige ruin van wederom de keurhengst Patijn en werd als veulen aangekocht door Strootman/Boerma. Eind 2007 werd ZieZo voor het eerst tuigmak gemaakt en Johannes Strootman nam hem toen al eens mee naar indoor concours. Diverse 1e prijzen waren zijn deel, maar ook de winstpunten stroomden binnen. Gevolg was dan ook dat hij dit voorjaar, met een betrekkelijk jong paard, in de klasse L moest starten.
Ook kreeg Johannes Strootman  het op de heupen om marathons te rijden. Zou ZieZo dat ook kunnen? Jawel: ZieZo is een veelzijdig paard.
Ook daar waren diverse 1e prijzen zijn deel.
Op het Noordelijk kampioenschap dressuur Klasse L moest Johannes een deelnemer uit Friesland voor laten en dat was balen. Maar gelukkig werd hij ook uitgenodigd om - net zo als partner Tineke - naar het Nederlands kampioenschap in Ermelo te komen
Er werd de weken vooraf nog even driftig getraind achter de boerderij aan het Eemskanaal. En
toen op 20 september j.l., Watch Me en Ziezo in de trailer, samen met Tineke naar Ermelo.
De dressuurproef werd gereden. Maar ja, dan begint het wachten, want er komen nog een kleine 20 combinaties die dezelfde proef moeten rijden.
En dan, als de laatste combinatie zijn proef heeft verreden, blijkt dat:
Johannes  Strootman en Ziezo Nederlands kampioen in de Klasse L zijn.

Momenteel is het rustig aan het wedstrijdfront, behalve voor Johannes Strootman en Ziezo. Zondag 16 november 2008 hebben ze de reis naar s Hertogenbosch aanvaard om te worden gehuldigd als beste combinatie van Nederland in de Klasse L dressuur over het gehele seizoen 2008.
In s Hertogenbosch heeft hij naast een wisseltrofee een compleet harnachement in ontvangst mogen nemen. Een harnachement voor een 5e topper misschien?

Tot zover een verslag van de paardengekken uit het Fledderbosch.

Jacob Arends