Maandelijks Nieuwsblad voor Garmerwolde Thesinge en omstreken

34e jaargang oktober 2008
 

De leukste run, de beste organisatie
  
     

Overal in Nederland worden hardloopwedstrijden en -wedstrijdjes georganiseerd. Maar de allerleukste.... dat is zonder enige twijfel de 'Thaisner Dörpsrun'. Waarom? Wie dat aan den lijve wil ervaren kan maar beter de volgende run vast in de agenda zetten: zaterdag 26 september 2009.

De kinderrun was een feest. (Foto: Myla Uitham)

Wie zelf niet hardloopt of wandelt kan om de sfeer te proeven een kijkje nemen op de website www.thesingerun.nl. Daar staan alle foto's op, gemaakt door maar liefst vier fotografen. Het mooie van al die foto's is dat ze een compleet beeld geven. Je loopt gewoon mee. In Klunder geniet je - al zwetend en puffend - van het weidse uitzicht, de zwaan in het water, het prachtige licht. In Achter-Thesinge ploeter je op het mooie nieuwe asfalt. Langs de Schutterlaan zwaai je naar bekenden. Je ziet de hele organisatie in beeld, bij start en finish, bij elke hoek of zijweg staat weer iemand die het verkeer regelt, er zijn vrijwilligers die de dorstige hardloper een bekertje water aanreiken. Gewoon teveel om op te noemen. Kijk echt maar even naar die foto's! Zelfs de kleine Joris staat erop die met z'n dikke beentjes steeds weer mee wou doen, luid protesterend als pappa hem nog net voor de brug kon inhalen. Het weer was precies goed voor een hardloopwedstrijd. De organisatie was vlekkeloos. De kinderrun was een feest. Wat een enthousiasme en wat een hardlooptalent hebben we in dit dorp. En voor de rest? Lees in het gastenboek op diezelfde website de reacties van deelnemers. Ze kwamen overal vandaan en komen allemaal volgend jaar terug, zoals blijkt uit de reactie van Corrien Olijdam:
“Dit was mijn eerste echte wedstrijd!!! En daarvoor helemaal uit Doesburg gekomen, dankzij mijn enthousiaste familieleden uit Groningen. Als alle wedstrijden zijn zoals deze Dorpsrun kan mijn loop"carričre" niet meer stuk!! Heel gezellig en echt een aanrader. Bedankt voor alles. Ik ben er volgend jaar weer bij, met meer kilometers in m'n benen.”

 

Boodschappenlijst
En wat heb je eigenlijk nodig om zo'n run te organiseren? Menco van der Berg en Stoffer Havinga maken volkomen geroutineerd hun boodschappenlijst:
45 afstands- en verwijzingsbordjes
100 meter afzetlint
16 dranghekken
35 pylonen
255 medailles
6 flessen wijn
7 bekers
1500 plastic bekertjes
400 flyers
500 stickers
300 startnummers
1000 kleine veiligheidsspeldjes om het startnummer op je shirtje te bevestigen
200 inschrijfformulieren
36 deelnemers aan de kidsrun
189 hardlopers
29 wandelaars
13 officieel door de politie opgeleide verkeersregelaars
24 medewerkers
3 dozen (in totaal 50) meloenen
iemand die 50 meloenen in stukjes snijdt (dankjewel Ina)
18 kg bananen
 
 
    Menco van der Berg en Stoffer Havinga, de beide initiatiefnemers, en de kleine Jorre (Foto: Myla Uitham)
3 dozen sinaasappels (in totaal 100)
een fruitsponsor (dankjewel Agrishop)
apparatuur voor tijdwaarneming (gehuurd)
een pastaparty met eten voor 100 mensen
28 mensen die alleen voor de pasta kwamen
een filmcamera om de finish vast te leggen (Menco van der Berg)
vier fotografen: Myla Uitham (start/finish gebied), Jan Joling (Thesingerweg), Paul Sloot (Schutterlaan) en Henk Busscher (Klunder, vlakbij het betonnen pad van de familie Holtman)
... en een flinke portie organiseertalent!
 

Ervaring en aantallen
Het aantal medailles wordt twee weken van te voren ingeschat op basis van de voorinschrijvingen en doorgegeven aan de leverancier. Ze moeten immers nog bedrukt worden. Vier dagen voor de start kijk je nog eens naar het aantal deelnemers. De praktijk leert dat het aantal inschrijvingen in de laatste dagen sterk toeneemt. Stoffer: 'In ons geval moesten we toen 50 stuks bijbestellen. Wat lastig is in te schatten is hoeveel na-inschrijvingen er komen. Dit blijft een gok en is sterk afhankelijk van het weer. De ervaring leert dat dit aantal zweeft tussen de 50 en 100 stuks.'
Zonder hulp van allerlei mensen kun je een run niet organiseren. Je moet heel lang van te voren al beginnen. Bellen en regelen. Website weer in de lucht. Inschrijvingen verwerken. Het parcours nalopen: nog gauw even een kuil dichtgooien in Klunder. Met de gemeente regelen dat ze de brandnetels op tijd wegsnoeien. Hekken en bordjes plaatsen. Sjouwen, Fruit snijden. Enzovoorts. Het is zowel vooraf als tijdens die dag een enorm karwei.  

 
    Kor van Zanten, één van de verkeersregelaars. (Foto: Myla Uitham)

Maar na deze 2e geslaagde run draaien de Thesingers hun hand daar niet meer voor om. Met dank aan alle vrijwilligers, ook die van de pasta-ploeg en Trefpunt, waar het na afloop nog lang gezellig bleef. Voor de boodschappenlijst van volgend jaar kunnen Stoffer en Menco zó de aantallen aanpassen.

Elisabeth Tolenaar