Maandelijks Nieuwsblad voor Garmerwolde Thesinge en omstreken

34e jaargang september 2008
 

Op reis naar Gambia voor het goede doel
 
     

Wij gaan 8 november naar Gambia! ‘Wij’, dat zijn tien mensen, en van die tien mensen zijn Lieske Mandema-Verheijen en Jolijn Mandema er twee. We gaan met vijf ´afgeschreven’ auto’s. Drie volvo’s 740 stationwagons, één volvo 740 sedan en een citroen C15. Lieske en Jolijn zitten in de enige citroen als vreemde eend in de bijt. Buiten ons gaat er nog één andere vrouw (meisje) mee en verder alleen maar kerels. Wij, als niet echte sleutelaars, zouden Gambia nooit zonder die kerels halen. Zij zorgen ervoor dat de auto’s van te voren in orde zijn. APK goedgekeurd, aangepast om door de woestijn te kunnen rijden, mede heel geschikt voor Gambia. En voor pech onderweg staan zij ook klaar!

Lieske en Jolijn met hun twee 'afgeschreven' citroëntjes. (Foto ter beschikking gesteld door de familie Mandema)

Deze reis maken we voor een goed doel en natuurlijk omdat we het leuk vinden! Een barre tocht door Noord West Afrika, geen snelwegen, veel zand, zelf diesel en water mee en succes! Maar hoe zijn we nu op het idee gekomen om met de auto naar Gambia te rijden? Het is allemaal begonnen in het buurtcafé in Groningen waar ik (Jolijn) werk. Op een avond ergens in februari vragen twee broers aan mij of ik meega naar Gambia. In een gekke bui zeg ik  “ja”. Op dat moment zijn het nog vage plannen en staat er nog weinig vast, wel wordt me duidelijk gemaakt dat ik een auto moet hebben om ernaar toe te rijden. Binnen nog geen twee weken belt Crijn, m’n broertje, me op of ik niet een tweede C15 wil kopen. Dus daar staat een week later een auto bij Lieske en Han achter in de tuin. Lieske nieuwsgierig en - naarmate mijn verhaal over een goed doel in Gambia steunen door er een auto naar toe te rijden, vordert - wordt Lieske steeds enthousiaster en eindigt mijn verhaal met de vraag of ik niet een bijrijder kan gebruiken. Zo zijn de eerste afspraken voor Gambia gemaakt. Lieske en ik stappen meer dan drie weken samen in de auto!

Ruimte voor goederen
De auto’s - waar we mee gaan - zijn tweede- en derdehands auto’s, die in Nederland geen cent meer waard zijn. Echter, in Gambia is zo´n oude - inmiddels voor Afrika geschikt gemaakte - auto een enorm waardevol product. Wij schenken de auto’s aan het dorp Tumani Tenda, ons goede doel, zodat zij de auto’s weer voor veel geld kunnen verkopen. Voor zo’n project is echter wel geld nodig. Het in orde maken van de auto’s en de reis er naar toe zijn niet gratis. Daarnaast is er in de auto’s een hoop ruimte, die wij niet nodig hebben; we zitten er tenslotte maar met twee mensen in. Deze ruimte willen we goed benutten door zoveel mogelijk goederen mee te nemen. Hierbij denken we aan katoenen kinderkleding, sportartikelen, handnaaimachines en dergelijke. Ook medische benodigdheden, waaronder koortsthermometers, zijn hard nodig en een microscoop zou helemaal geweldig zijn. Voor al deze dingen zoeken wij sponsoren!

Een stichting
Tumani Tenda in Gambia is het dorp dat we steunen. Gambia is een land dat voornamelijk leeft van de landbouw, maar aan de kust zijn prachtige stranden en is toerisme in opkomst. Er is veel analfabetisme, dus een land waar onderwijs noodzakelijk is. Zolang mensen niet kunnen lezen en schrijven, is ondernemen ook niet mogelijk.
Een Nederlandse vrouw (afgestudeerd in Wageningen) heeft daarom een aantal jaren geleden een stichting opgericht, die zich inzet voor de ontwikkeling van het dorp en de omgeving. Zij is getrouwd met het stamhoofd van het dorp Tumani Tenda.
Inmiddels is er onder andere een school gebouwd, een waterput geslagen die voor schoon drinkwater zorgt, een kraamkliniek opgezet, er is een computerproject gestart, er wordt geld vrijgemaakt voor vervolg studies van kinderen en de moeders van leerlingen verbouwen extra landbouwproducten zodat deze kunnen worden verkocht op de markt. Van dat geld kunnen de ouders bijvoorbeeld schoolgeld betalen en bouwmaterialen kopen. Uiteindelijk moet het dorp zelfvoorzienend worden. Nu is geld nog heel hard nodig om nieuwe projecten te kunnen realiseren.

Waarom nu Tumani Tenda steunen als er al zoveel goede doelen zijn?
Tumani Tenda en Garmerwolde hebben als dorpen best het één en ander gemeen. Het zijn beide niet hele grote dorpen, in een landbouwgebied met ondernemers, een school, sport en vrouwen (ook mannen) die actief zijn. Vooral zijn het dorpen die zich niet van de kaart laten vegen!
Dorpsbelangen Garmerwolde ondersteunt het doel en heeft subsidie gegeven voor Tumani Tenda. Ook verschillende mensen, ondernemingen en verenigingen zijn al door Lieske benaderd en hebben hun hulp aangeboden. Vele anderen zullen nog benaderd worden. We hopen dat dit alles veel geld op gaat leveren voor Tumani Tenda (wij rijden onder stichting Heino-Dakar). Mocht u zelf nog een idee hebben: wij horen het graag! U hoort zeker nog van ons via de volgende .
De website die alle informatie biedt over met wie en vóór wie we gaan is www.heino-dakar.nl. Het rekeningnummer van de stichting is: 94.56.12.028.

Lieske en Jolijn Mandema